Γκιώνα: Καλοσκοπή-Καταφύγιο από Κριθαρόλακκα

Γκιώνα

Καλοσκοπή-
Καταφύγιο Γκιώνας

από Κριθαρόλακκα

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Το καταφύγιο του ΠΟΑ στη Γκιώνα
Γκιώνα topoguide
Το καταφύγιο του ΠΟΑ στη Γκιώνα
Πατήστε για μεγέθυνση

Το καταφύγιο του ΠΟΑ στη Γκιώνα κατασκευάστηκε στη Λάκκα Καρβούνη, μια θέση με νερό και κοντά στο κέντρο του βουνού, όπου συνέκλιναν πολλά μείζονα μονοπάτια της εποχής: από τη Ρεκά, από την Ταράτσα και από το διάσελο της Παλιοβούνας, και όλα μαζί συνέχιζαν προς τη Διασέλα και την Πυραμίδα. Έκτοτε, η εξάπλωση του οδικού δικτύου των μεταλλείων άλλαξε το χάρτη της περιοχής και σήμερα το καταφύγιο βρίσκεται έκκεντρα των πιό δημοφιλών διαδρομών.

Η ευκολότερη διαδρομή προσπέλασης του καταφυγίου σήμερα (χωρίς όχημα) είναι η πορεία από την Καλοσκοπή προς το διάσελο της Πλατυβούνας και από εκεί στη Λάκκα Καρβούνη. Αρχικά ακολουθούμε το Ε4 από Καλοσκοπή προς Στρόμη, το αφήνουμε στην Αρβανιτόραχη και συνεχίζουμε στην κλασική ανάβαση της Πυραμίδας. Στο Βοϊδολίβαδο αφήνουμε την διαδρομή προς Πυραμίδα και ανηφορίζουμε τη χαράδρωση της Πλατυβούνας, τέμνοντας τους ελιγμούς του παλιού χωματόδρομου που σπίλωσε την περιοχή. Μετά την Κριθαρόλακκα, περνάμε πηγή και συνεχίζουμε μέχρι το Δοκίμι, το διάσελο της Πλατυβούνας με τη Βραΐλα.

Διασχίζουμε τα άλλοτε πανέμορφα λιβάδια και κατηφορίζουμε σε ομαλές πλαγιές μέχρι τη Λάκκα Καρβούνη και το καταφύγιο (πηγή λίγο πριν το κτίσμα).

Σήμανση

Πινακίδες και σημάδια

Υπάρχει μια αραιή, παλιά σήμανση με Κόκκινα Σημάδια.

Νερό και προμήθειες

Νερό στη διαδρομή

Νερό θα βρούμε στην Κρύα Βρύση, στην ποτίστρα της Κριθαρόλακκας (που τροφοδοτείται από τοπική πηγή), στις μικρές πηγές στο Δοκίμι και στην πηγή στο Καρβούνη.

Φύση

Κιτρινομπομπίνα (Bombina variegata)

Γκιώνα: Μονοπάτι Μπέκου
Η Κιτρινομπομπίνα (Bombina variegata) είναι ένας μικρός βάτραχος των ορεινών νερών. Προτιμά τα ρηχά νερά, από μικρά ποτάμια έως εποχικούς νερόλακκους, συνήθως σε θέσεις με υψόμετρο πάνω από 800 μ.

Η Κιτρινομπομπίνα είναι ενεργή όλη τη μέρα. Στέκεται πάνω στην επιφάνεια του νερού και αντιδρά άμεσα στο πλησίασμα του ανθρώπου με μια ακαριαία κατάδυση. Αν τον πιάσουμε ή τον αγγίξουμε με κάτι, καμπυλώνει χαρακτηριστικά το σώμα και τα άκρα του προς τα πάνω, επιδεικνύοντας το κίτρινο χρώμα της κοιλιάς του, προειδοποιώντας για τις τοξικές ουσίες που εκκρίνει το δέρμα του και αποτρέποντας έτσι τους επίδοξους θηρευτές τους.

Η διαδρομή Καλοσκοπή-Καταφύγιο Γκιώνας από Κριθαρόλακκα περιλαμβάνεται στον ψηφιακό οδηγό Γκιώνα topoguide. Η πολύπλευρη αυτή εφαρμογή προσφέρει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, βοηθώντας τον ορειβάτη να βρει το δρόμο του ακόμα και κάτω από δυσμενείς συνθήκες.

Για συσκευές Android, κατεβάστε το Γκιώνα topoguide από το Play Store.

Για συσκευές iPhone και iPad κατεβάστε το Topoguide Greece και ζητείστε την περιοχή Γκιώνα από την ομάδα της Στερεάς Ελλάδας.

Η εφαρμογή Γκιώνα topoguide παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και έναν πλούσιο οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής.

Όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που απεικονίζονται στο χάρτη αποτελούν διαδραστικές πηγές πληροφορίας της εφαρμογής: στο πεδίο, κάθε σημείο προβάλλεται αυτόματα στην οθόνη όταν το πλησιάζουμε και μας οδηγεί στο σχετικό λήμα του ψηφιακού οδηγού που περιέχεται στην εφαρμογή.