Γκιώνα: Καλοσκοπή-Βρίζες

Γκιώνα

Καλοσκοπή-Βρίζες

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Την τελευταία περίοδο, η Καλοσκοπή επανέρχεται στο προσκήνιο των χωριών της Γκιώνας. Πρόσφατα, οργανώθηκε ένα μικρό δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών με επίκεντρο την Καλοσκοπή. Οι διαδρομές αυτές - προς Κεφαλόβρυσο-Βρίζες, προς Αγία Παρασκευή-Κεφαλόβρυσο, προς Κοτρώνι και προς το διάσελο Δοκίμι μέσω Φτερόλακκας - συμπληρώνουν τα δύο σκέλη του Ε4 που συγκλίνουν εδώ και μαζί με τις προκύπτουσες διασυνδέσεις, επανεντάσσουν την Καλοσκοπή στον πεζοπορικό χάρτη της Γκιώνας.

Η πορεία ξεκινά από την πλατεία της Καλοσκοπής και αρχικά ακολουθεί τα δρομάκια του χωριού και στη συνέχεια το πολύ καλό μονοπάτι προς το Κεφαλόβρυσο. Το μονοπάτι περνά από δύο τσιμεντένια γεφυράκια.

Περνάμε από το ξωκλήσι των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και ανεβαίνουμε στον άσφαλτο. Η μεγάλη πηγή Κεφαλόβρυσο είναι ακριβώς απέναντι.

Μπαίνουμε σε ρεματιά, αρκετά ανηφορική στην αρχή, με εναλλαγές κλίσης στη συνέχεια, σε καλό μονοπάτι κάτω από πυκνό ελατόδασος. Το μονοπάτι χρησιμοποιείται αρκετά - και από ποδήλατα - και είναι καλογραμμένο και καλά σημαδεμένο (μόνο το τμήμα ανάμεσα στους δύο χωματόδρομους δεν έχει συστηματική σήμανση). Φτάνουμε σε μεγάλο λιβάδι και καταλήγουμε στο ιδιωτικό κέντρο υπαίθριων δραστηριοτήτων Καταφύγιο Οίτη.

Σήμανση

Πινακίδες και σημάδια

Γκιώνα: Καλοσκοπή-Βρίζες
Η διαδρομή έχει καλή σήμανση.

Στην Καλοσκοπή υπάρχει μεγάλη πινακίδα όλου του δικτύου (διαδρομές προς Κεφαλόβρυσο-Βρίζες, Αγία Παρασκευή-Κεφαλόβρυσο, προς Κοτρώνι και προς το διάσελο Δοκίμι μέσω Φτερόλακκας). Στις διασταυρώσεις με το οδικό δίκτυο υπάρχουν πινακίδες κατεύθυνσης.

Σε όλη τη διαδρομή υπάρχει συνεπής σήμανση με επιβεβαιωτικά σημάδια.

Το τμήμα Κεφαλόβρυσο-Βρίζες είναι επισημασμένο κυρίως με στοιχεία που απευθύνονται σε ποδηλάτες (φωτογραφία).

Η κυκλική διαδρομή Καλοσκοπή-Βρίζες περιλαμβάνεται στον ψηφιακό οδηγό Γκιώνα topoguide. Η πολύπλευρη αυτή εφαρμογή προσφέρει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, βοηθώντας τον ορειβάτη να βρει το δρόμο του ακόμα και κάτω από δυσμενείς συνθήκες.

Για συσκευές Android, κατεβάστε το Γκιώνα topoguide από το Play Store.

Για συσκευές iPhone και iPad κατεβάστε το Topoguide Greece και ζητείστε την περιοχή Γκιώνα από την ομάδα της Στερεάς Ελλάδας.

Η εφαρμογή Γκιώνα topoguide παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και έναν πλούσιο οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής.

Όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που απεικονίζονται στο χάρτη αποτελούν διαδραστικές πηγές πληροφορίας της εφαρμογής: στο πεδίο, κάθε σημείο προβάλλεται αυτόματα στην οθόνη όταν το πλησιάζουμε και μας οδηγεί στο σχετικό λήμα του ψηφιακού οδηγού που περιέχεται στην εφαρμογή.