Γκιώνα: Μονοπάτι Μπέκου

Γκιώνα

Μονοπάτι Μπέκου

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Στο μέσον της διαδρομής
Γκιώνα topoguide
Στο μέσον της διαδρομής
Πατήστε για μεγέθυνση

Το Μονοπάτι του Μπέκου, που ερευνήθηκε και σημάνθηκε από τον Κώστα Αιβαλιώτη, είναι μια κουραστική και αρκετά δύσκολη αλπική περιπέτεια στις σπασμένες ορθοπλαγιές πάνω από τις σπηλιές της Ζωοδόχου Πηγής και με προορισμό το Τραγονόρος.

Όλη σχεδόν η διαδρομή εκτυλίσσεται σε πολύ απότομες πλαγιές και κάτω από σάρες και βράχια, όπου το ξεπάγωμα του εδάφους ή ζώα που κινούνται μπορεί να ρίξουν πέτρες (γενικά δεν υπάρχουν κοπάδια στην περιοχή, είναι ωστόσο πολύ πιθανόν να συναντήσετε αγριόγιδα).

Η διαδρομή απευθύνεται σε έμπειρους ορειβάτες με μεγάλη εξοικείωση στο κενό και ευχέρεια στην εύκολη αναρρίχηση.

Η πορεία ξεκινά από τη Συκιά και με καλό μονοπάτι φτάνει στο Ίσωμα της Ζωοδόχου Πηγής (ποτίστρα, χώρος για κάμπινγκ). Από εδώ αρχίζει η σήμανση πάνω σε έναν διακοπτόμενο ντορό ζώων, που αρχικά πάει στις ομαλές πλαγιές, αριστερά της μεγάλης χαράδρωσης στην τοποθεσία Τσουκνίδα.

Περνώντας τη χαράδρωση ανηφορίζουμε απότομα σε πλαγιά με χόρτα, περνάμε τη μεγάλη ράχη και, λίγο μετά πλαστική πινακίδα με το όνομα της διαδρομής, γυρίζουμε σε μικρότερη ρεματιά που σβήνει στη βάση τοίχων. Σε υψόμετρο 1650 μ. συναντάμε το πρώτο δύσκολο πέρασμα της διαδρομής, μια εκτεθειμένη τραβέρσα 10 μ.

Μετά την τραβέρσα, αρχικά ανηφορίζουμε, αλλά μετά έχουμε ένα αναγκαστικά κατηφορικό τμήμα που μας φέρνει στη βάση από μια σειρά επικλινή λούκια με πολύ απότομες σάρες. Περνάμε κάτω από μικρή σπηλιά και σε υψ. 2140 μ. συναντάμε αναρριχητικό πέρασμα 3ου βαθμού ύψους 3 μ., όπου υπάρχει σταθερό σχοινί. Ένα δεύτερο σταθερό σχοινί στα 2160 μ. βοηθά να περάσουμε εκτεθειμένο πέρασμα, κάτω από μικρή σπηλιά. Συνεχίζουμε σε πολύ απότομο πεδίο, με δύο εκτειθεμένα περάσματα, μετά από τα οποία η κλίση σπάει και σύντομα βγαίνουμε στην προκορυφή του Τραγονόρους.

Από το Τραγονόρος, η προώθηση μέχρι την Πυραμίδα γίνεται πάνω ή πολύ κοντά στον άξονα της κορυφογραμμής, με κυριότερη παρέκλιση τη διάσχιση της Γκιωνόλακκας.

Σήμανση

Πινακίδες και σημάδια

Γκιώνα: Μονοπάτι Μπέκου
Η διαδρομή έχει μια συνεπή σήμανση με κόκκινα σημάδια.

Αν και η πυκνότητα της σήμανσης δεν είναι σταθερή, είναι αναλογική με την προβληματικότητα της όδευσης.
Υπάρxει μόνο μία πινακίδα που αναφέρει το όνομα της διαδρομής, στη βάση του δύσκολου τμήματος.

Φύση

Το Αγριόγιδο στη Γκιώνα

Γκιώνα: Μονοπάτι Μπέκου
Το Αγριόγιδο (Rupicpra ruicapra) είναι ένα μεσαίου μεγέθους αιγοειδές, μεγέθους παρόμοιου με την οικόσιτη κατσίκα. Ειδικές προσαρμογές, όπως η αυξημένη σωματική θερμοκρασία (39.5 βαθμοί), η μεγάλη καρδιά με πολύ ισχυρά μυϊκά τοιχώματα (μπορεί να διατηρήσει ρυθμούς της τάξης των 200 παλμών το λεπτό επί μακρό διάστημα) και ο μεγάλος αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων, δίνουν στο μυθικό αυτό ζώο μια αντοχή πέρα από το συνηθισμένο. Κανένας θηρευτής δεν μπορεί να το ακολουθήσει στο ακραίο αλπικό πεδίο και έτσι το αγριόγιδο δεν έχει πρακτικά άλλο εχθρό από τον άνθρωπο.

Το Αγριόγιδο εξαπλώνεται σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά ορεινά συμπλέγματα. Στην Ελλάδα διατηρεί περίπου 20 απομονωμένους πυρήνες με πολύ μικρούς πληθυσμούς. Στο όριο της εξαφάνισης πριν λίγα χρόνια, το είδος ανακάμπτει σε μερικά βουνά, όπως στη Γκαμήλα και τον Όλυμπο. Οι πληθυσμοί της Στερεάς Ελλάδας είναι οι πλέον απομονωμένοι και ευάλωτοι.

Η Γκιώνα αποτελεί το νοτιότερο όριο εξάπλωσης του Αγριόγιδου.

Νερό και προμήθειες

Νερό στη διαδρομή

Γκιώνα: Μονοπάτι Μπέκου
Δεν υπάρχει καθόλου νερό στη διαδρομή. Η πλησιέστερη πηγή νερού είναι η ποτίστρα χαμηλά στη Ζωοδόχο Πηγή (φωτογραφία).
Λόγω της έντονης σωματικής προσπάθειας, είναι καλό να αποφεύγονται οι ζεστοί μήνες.

Επισημάνσεις

Επιστροφή από το Μονοπάτι Μπέκου

Γκιώνα: Μονοπάτι Μπέκου
Η κατάβαση από την Πυραμίδα μέσω της Βαθειάς Λάκκας και του Λαζορέματος είναι μακριά και επίπονη. Πολύ συντομότερη είναι η κατάβαση από το Τραγονόρος, από το λεγόμενο Μονοπάτι Ζέρβα.

Η κατάβαση από την ίδια τη γραμμή ανάβασης είναι επιλέξιμη μόνο σε περίπτωση ανάγκης. Η κατάβαση της διαδρομής νύχτα και υπό κατάσταση κούρασης την καθιστά επίπονη και επικίνδυνη.

Εξοπλισμός

Αναρριχητικός εξοπλισμός

Γκιώνα: Μονοπάτι Μπέκου
Είναι πολύ χρήσιμο η ομάδα να έχει ένα λεπτό σχοινί 20-30 μέτρων και τουλάχιστον μερικούς ιμάντες, για τα περάσματα και ενδεχόμενη υποχώρηση.
Λίγα μεσαία καρυδάκια μπορούν επίσης να φανούν χρήσιμα.

Η διαδρομή Μονοπάτι Μπέκου περιλαμβάνεται στον ψηφιακό οδηγό Γκιώνα topoguide. Η πολύπλευρη αυτή εφαρμογή προσφέρει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, βοηθώντας τον ορειβάτη να βρει το δρόμο του ακόμα και κάτω από δυσμενείς συνθήκες.

Για συσκευές Android, κατεβάστε το Γκιώνα topoguide από το Play Store.

Για συσκευές iPhone και iPad κατεβάστε το Topoguide Greece και ζητείστε την περιοχή Γκιώνα από την ομάδα της Στερεάς Ελλάδας.

Η εφαρμογή Γκιώνα topoguide παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και έναν πλούσιο οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής.

Όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που απεικονίζονται στο χάρτη αποτελούν διαδραστικές πηγές πληροφορίας της εφαρμογής: στο πεδίο, κάθε σημείο προβάλλεται αυτόματα στην οθόνη όταν το πλησιάζουμε και μας οδηγεί στο σχετικό λήμα του ψηφιακού οδηγού που περιέχεται στην εφαρμογή.