Γκιώνα: E4 Καλοσκοπή-51

Γκιώνα

E4 Καλοσκοπή-51

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Το σκέλος του Ε4 από την Καλοσκοπή έως το πέρασμα "51" ακολουθεί σε μεγάλο ποσοστό δρόμους. Η διαδρομή αυτή έχει νόημα μόνο ως συνδετικό τμήμα στη διάρκεια μιας μεγάλης διάσχισης του Ε4.

Η διαδρομή ξεκινά από την πλατεία της Καλοσκοπής. Κατεβαίνουμε στο κάτω μέρος του οικισμού και μπαίνουμε σε χωματόδρομο. Ο δρόμος αυτός χρησιμοποιείται ελάχιστα και κάποιες χρονιές μπορεί να έχει αρκετή βλάστηση. Τελικά βγαίνουμε στον κεντρικό άσφαλτο και συνεχίζουμε μέχρι το Χάνι Ζαγκανά (ανοιχτά κτίρια, πηγή).

Από το Χάνι Ζαγκανά συνεχίζουμε σε έρημο χωματόδρομο που μπαίνει στη ζώνη των ανοιχτών ορυχείων βωξίτη και βγαίνει στον κεντρικό άσφαλτο. Συμβάλλουμε με τον άσφαλτο και τον ακολουθούμε μέχρι το "51".

Σήμανση

Πινακίδες και σημάδια

Υπάρχει μια αραιή σήμανση με σημάδια του Ε4.

Φύση

Πλατύφυλλη δρυς (Quercus frainetto)

Γκιώνα: Μονοπάτι Μπέκου
Η πλατύφυλλη δρυς (Quercus frainetto) είναι μεγάλη φυλλοβόλα βελανιδιά. Έχει ευρεία εξάπλωση στην Ελλάδα και καταλαμβάνει το 30% των δασών της χώρας. Συναντάται από τα 300 έως τα 1200μ. υψόμετρο, σε μικρές ή μεγάλες συστάδες, αμιγή δάση ή σε ανάμιξη με άλλα δασικά δέντρα.

Το ξύλο της βελανιδιάς χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία και έχει μεγάλη αξία. Τα βελανίδια της αποτελούσαν πολύτιμη πηγή τροφής για τα άγρια και ήμερα γουρούνια. Πολύ συχνά βρίσκουμε πάνω στα κλαδιά της Πλατύφυλλης δρυός μεγάλες ολοστρόγγυλες μορφές τα κηκίδια, δηλαδή οιδήματα που αναπτύσσονται στο φλοιό των κλαδιών όταν το δέντρο προσβάλλεται από έντομα του είδους Κύνιψ ο βαφικός (Cynips tinctoria). Από τα κηκίδια με κατάλληλη επεξεργασία παράγεται χρωστική ουσία με βαθύ μαύρο χρώμα.

Το σκέλος του E4 από την Καλοσκοπή έως το 51ο χλμ. Ε.Ο. Λαμίας-Άμφισας περιλαμβάνεται στον ψηφιακό οδηγό Γκιώνα topoguide. Η πολύπλευρη αυτή εφαρμογή προσφέρει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, βοηθώντας τον ορειβάτη να βρει το δρόμο του ακόμα και κάτω από δυσμενείς συνθήκες.

Για συσκευές Android, κατεβάστε το Γκιώνα topoguide από το Play Store.

Για συσκευές iPhone και iPad κατεβάστε το Topoguide Greece και ζητείστε την περιοχή Γκιώνα από την ομάδα της Στερεάς Ελλάδας.

Η εφαρμογή Γκιώνα topoguide παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και έναν πλούσιο οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής.

Όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που απεικονίζονται στο χάρτη αποτελούν διαδραστικές πηγές πληροφορίας της εφαρμογής: στο πεδίο, κάθε σημείο προβάλλεται αυτόματα στην οθόνη όταν το πλησιάζουμε και μας οδηγεί στο σχετικό λήμα του ψηφιακού οδηγού που περιέχεται στην εφαρμογή.