Γκιώνα: Μονοπάτι Ζέρβα

Γκιώνα

Μονοπάτι Ζέρβα

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Η κοιλάδα του Λαζορέματος
Γκιώνα topoguide
Η κοιλάδα του Λαζορέματος
Πατήστε για μεγέθυνση

Το μονοπάτι του Ζέρβα, που παίρνει το όνομά του από τον ορειβάτη Μίλτο Ζέρβα που το εξερεύνησε, είναι μια πιο φιλική εκδοχή του μονοπατιού του Μπέκου.

Μετά την κοινή αφετηρία από τη Συκιά μέχρι το Ίσωμα, οι δύο διαδρομές πάνε για λίγο μαζί στο ομαλό πεδίο πάνω από τις σπηλιές της Ζωοδόχου Πηγής και μετά χωρίζουν: το μονοπάτι Ζέρβα ακολουθεί έναν καλούτσικο ντορό ζώων και περνά τη ρεματιά πολύ χαμηλότερα (υψ. 1110 μ.) και συνεχίζει ορατό για μήκος περίπου 1000 μ. ακόμα, σε αραιό ελατόδασος. Σταδιακά η διαδρομή μπαίνει σε βραχώδες πεδίο και με μικρές τοπικές δυσκολίες βγαίνει σε προφανή ώμο, πάνω στη μεγάλη ράχη που χωρίζει τα νερά ανάμεσα στη Συκιά και το Λευκαδίτι. Η θέση έχει πολύ ωραία θέα στο Μόρνο και τα Βαρδούσια.

Από εδώ και επάνω το πεδίο γίνεται πιο απόκρημνο, με κύρια δυσκολία ένα στενό, αλλά βατό λούκι. Σταδιακά η κλίση μικραίνει και το πεδίο ανοίγει, με ολοένα πιο ομαλές πλαγιές στα δεξιά μας. Τέλος, βγαίνουμε στην κορυφογραμμή και συνεχίζουμε σε εύκολο πεδίο μέχρι την προκορυφή ή και την κορυφή του Τραγονόρους.

Σήμανση

Πινακίδες και σημάδια

Δεν υπάρχουν πινακίδες κατεύθυνσης ή διαδρομής.
Η διαδρομή έχει μια παλιότερη και αραιή σήμανση με Κίτρινα Σημάδια.
Στο ανώτερο τμήμα της πορείας, τα σημάδια είναι τοποθετημένα σε εμφανείς θέσεις.
Στο δάσος είναι μάλλον δύσκολο να ακολουθηθεί η όδευση με συνέπεια.

Φύση

Sempervivum marmoreum

Γκιώνα: Μονοπάτι Ζέρβα
Το Sempervivum marmoreum είναι ένα εντυπωσιακό, στιβαρό φυτό της ανώτερης ζώνης των βουνών μας. Το βρίσκουμε πάνω από τα 1100 μέτρα σε όλη την ορεινή Ελλάδα, σε βραχώδη εδάφη και απότομες πλαγιές, τόσο σε ασβεστολιθικό όσο και σε οφιόλιθικό υπόστρωμα.

Χάρη στην ικανότητα του φυτού να συγκρατεί νερό στα σαρκώδη φύλλα του, ο πλούσιος ρόδακας της βάσης διατηρείται όλο το χρόνο. Η επιβλητική ταξιανθία ανθίζει το καλοκαίρι.

Νερό και προμήθειες

Νερό στη διαδρομή

Γκιώνα: Μονοπάτι Ζέρβα
Δεν υπάρχει καθόλου νερό στη διαδρομή. Η πλησιέστερη πηγή νερού είναι η ποτίστρα χαμηλά στη Ζωοδόχο Πηγή.

Στην κατάβαση, περνάμε δίπλα από την πηγή Χαλίκι, που έχει πάντα νερό (φωτογραφία).

Το Μονοπάτι Ζέρβα είναι σαφώς πιο εκτεθειμένο στον ήλιο από το γειτονικό του Μπέκου, οπότε είναι καλό να αποφεύγονται οι ζεστοί μήνες.

Επισημάνσεις

Επιστροφή από το Μονοπάτι Ζέρβα

Γκιώνα: Μονοπάτι Ζέρβα
Η κατάβαση από την Πυραμίδα μέσω της Βαθειάς Λάκκας και του Λαζορέματος είναι μακριά και επίπονη. Ειδικά η ρεματιά από τη Βαθειά Λάκκα μέχρι την Καλύβα του Λάζου (φωτογραφία), αν και φαίνεται να είναι η καλύτερα βατή γραμμή, είναι πολύ απότομη και κουραστική.

Πολύ ευχερέστερη λύση αποτελεί η επιλογή της κατάβασης από την ίδια τη γραμή ανάβασης, από το ύψος του πρώτου λιβαδιού ή την κορυφή του Τραγονόρους.

Το Μονοπάτι του Ζέρβα μπορεί να αποτελέσει και επιστροφή του Μονοπατιού του Μπέκου, καθότι είναι σαφώς πιο βατή.

Εξοπλισμός

Αναρριχητικός εξοπλισμός

Δεν υπάρχουν αναρριχητικά ή εκτεθειμένα περάσματα, οπότε δεν χρειάζεται κανένας εξοπλισμός ασφάλισης.

Η διαδρομή Μονοπάτι Ζέρβα περιλαμβάνεται στον ψηφιακό οδηγό Γκιώνα topoguide. Η πολύπλευρη αυτή εφαρμογή προσφέρει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, βοηθώντας τον ορειβάτη να βρει το δρόμο του ακόμα και κάτω από δυσμενείς συνθήκες.

Ο οδηγός Γκιώνα topoguide περιλαμβάνεται στην εφαρμογή topoguide Greece, στην ομάδα της Κεντρικής Ελλάδας.

Για συσκευές Android, κατεβάστε την εφαρμογή topoguide Greece από το Play Store.

Για συσκευές iPhone και iPad κατεβάστε το Topoguide Greece από το App Store.

Η εφαρμογή topoguide Greece παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και έναν πλούσιο οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής.

Όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που απεικονίζονται στο χάρτη αποτελούν διαδραστικές πηγές πληροφορίας της εφαρμογής: στο πεδίο, κάθε σημείο προβάλλεται αυτόματα στην οθόνη όταν το πλησιάζουμε και μας οδηγεί στο σχετικό λήμα του ψηφιακού οδηγού που περιέχεται στην εφαρμογή.