Τα πουλιά του Υμηττού

Η φύση του Υμηττού

Τα πουλιά του Υμηττού

Ένα περίγραμμα

Από όποια πλευρά και αν τον εξετάσεις, ο Υμηττός είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα βουνά της Ελλάδας. Ανατολικότερο μέλος της τριάδας των συγκροτημάτων που χωροθετούν την Αττική, ο Υμηττός εποπτεύει το λεκανοπέδιο της Αθήνας και την καρποδότρια πεδιάδα των Μεσογείων και διαμορφώνει τις ευρύτερες περιβαλλοντικές συνθήκες τους, τροφοδοτώντας τα ρέματά τους, ανανεώνοντας τα εδάφη τους και ρυθμίζοντας την αέρια κυκλοφορία τους.

Υμηττός topoguide
Οι βιότοποι του Υμηττού
Το ιδανικό πεδίο για τα αρπακτικά πουλιά :
εναλλαγή θαμνώνων, πευκοδάσους και ορθοπλαγιών στη δυτική πλευρά των κορυφών του Υμηττού

Με το μέγεθος και το ύψος του, ο Υμηττός παρεμβάλλεται ανάμεσα στο παράκτιο μέτωπο, όπως αυτό απλώνεται από τη Λούτσα μέχρι το Σούνιο και το Φάληρο, και την υπόλοιπη Αττική. Η εαρινή μετανάστευση των πουλιών περνά από την πολυκύμαντη κορυφογραμμή, αξιοποιώντας όχι μόνο τα περάσματα που συντομεύουν το δρόμο της, αλλά και τα αέρια ρεύματα και τη δυνατότητα αναπλήρωσης της απωλεσθείσας κατά το ταξίδι ενέργειας μέσα σε ένα χώρο μηδενικής όχλησης. Ακόμα και μετά τις επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές, ο Υμηττός παραμένει πολύτιμο αραξοβόλι για τους υπερπόντιους πλοηγούς.

Τέλος, τα δάση κωνοφόρων, οι θύλακες φυλλοβόλων και οπωροφόρων γύρω από τις πηγές και τις καλλιέργειες, οι αναρίθμητες ορθοπλαγιές και τα εσωτερικά οροπέδια συνθέτουν ένα μωσαϊκό ευκαιριών που δεν προσφέρεται από τα άλλα των Μεσογείων. Μέσα στο αρχιπέλαγος γυμνών, άνυδρων και φτωχών ορεινών όγκων της ανατολικής Αττικής, ο Υμηττός είναι ένας παραγνωρισμένος άρχοντας.

Υμηττός topoguide
Οι βιότοποι του Υμηττού
Το συγκρότημα της Τρύπιας Σπηλιάς
προσφέρει αναρίθμητες θέσεις φωλιάσματος για τα αρπακτικά

Σε ότι αφορά στην ορνιθοπανίδα, ο Υμηττός φιλοξενεί - εκτός τα είδη που θα περίμενε κανείς σε ένα απομονωμένο και τόσο ασφυκτικά οριοθετημένο ορεινό όγκο της Αττικής - πολλές αξιόλογες παρουσίες, όπως την Αετογερακίνα, το Μπούφο και τον Τοιχοδρόμο, καθώς και πολλούς επισκέπτες κατά τη μετανάστευση, όπως η Μικρογαλιάντρα και ο Πυρροκότσυφας. Συνολικά έχουν καταγραφεί περισσότερα από 130 είδη πουλιών.

Υμηττός topoguide
Οι βιότοποι του Υμηττού
Οι ζώνες θάμνων και βράχων της σπηλιάς Μπίμπεση:
χαρακτηριστική μορφολογία των ορθοπλαγιών του Υμηττού

Ορισμένες σπάνιες καταγραφές, όπως του Ψαραετού, του Κορμοράνου, του Ασπροπάρη, του Όρνιου και του Βασιλαετού αφορούν σποραδικές παρουσίες και δεν έχουν περιληφθεί στον πιο κάτω πίνακα. Αντίθετα, έχουν περιληφθεί ορισμένα εξωτικά είδη, όπως Πράσινοι Παπαγάλοι από τον πληθυσμό δραπετών που έχουν εγκατασταθεί στον Εθνικό Κήπο και ο Καρποδάκος, πουλί της δυτικής Βόρειας Αμερικής, που έχουν καταγραφεί πρόσφατα και επανειλημένα.

Οι βιότοποι του Υμηττού

Υμηττός topoguide
Οι βιότοποι του Υμηττού
Από το διάσελο του Σταυρού: Η κοιλάδα της Ντούκας και η Χαλιδού,
μια ενότητα με πλούσιο μωσαϊκό βιοτόπων και ανάλογη ορνιθοπανίδα

Με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος του Υμηττού έχει καεί από επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές, το βουνό παρουσιάζει σήμερα μια ιδιαίτερη σύνθεση βιοτόπων, που παραπέμπει περισσότερο σε μεγαλύτερο σε υψόμετρο και έκταση ορεινό συγκρότημα της Στερεάς Ελλάδας.

Με μια προσεκτική ματιά, διακρίνουμε τα παρακάτω επιμέρους συστατικά:

Υμηττός topoguide
Οι βιότοποι του Υμηττού
Μια Μικρογαλιάντρα (Calandrella brachydactyla),
εντελώς αόρατη μέσα στο αμμοχαλικώδες γήπεδο μιας εγκατάστασης
 • Τα φρύγανα, ιδιαίτερα εκτεταμένα στο Νότιο Υμηττό, όπου τα φτωχά και πετρώδη εδάφη καλύπτονται από τυπικά είδη φρυγάνων, αλλά και μικρούς θάμνους, όπως τα ρείκια, οι θυμελαίες, οι ασπάλαθοι και οι ασφάκες. Φυσικά, το πουρνάρι, σε μορφή χαμηλού θάμνου, είναι παρόν παντού, ενώ κατά τόπους σώζονται μικρές συστάδες από πεύκα.

 • Οι καμένες εκτάσεις, δηλαδή περιοχές που καλύπτονταν από πεύκα - σήμερα παραμένουν ελάχιστα διάσπαρτα άτομα, συνήθως καχεκτικά και δύσμορφα. Πάνω από το αδιάβατο μανδύα νεαρών πουρναριών - και κατά τόπους νεαρών πεύκων - , υψώνονται μαυρισμένοι σκελετοί από πουρνάρια και κουμαριές, θέσεις όπου όλο το χρόνο κάθονται Μαυρολαίμηδες, ενώ την Άνοιξη φτάνουν εδώ Αετομάχοι, Κοκκινοκεφαλάδες και Πυρροκότσυφες.

 • Οι ερημικές ζώνες, δηλαδή επιφάνειες με αμμώδες ή χαλικώδες έδαφος, με βλάστηση από εφήμερες πόες. Ο τύπος αυτός είναι συνήθως αποτέλεσμα χωματουργικών περεμβάσεων του ανθρώπου, όπως γήπεδα εγκατελελειμένων εγκαταστάσεων, δασικοί δρόμοι, χώροι απόληψης εδάφους ή απόθεσης μπάζων κλπ. Οι θέσεις αυτές προσελκύουν τα τοπικά είδη κορυδαλλών, όπως ο Κατσουλιέρης, η Μικρογαλιάντρα και η Σιταρήθρα.
Υμηττός topoguide
Οι βιότοποι του Υμηττού
Τα πευκοδάση της Βάρκιζας, πάνω από τα ομώνυμα Λιμανάκια,
υποδέχονται τα πρώτα κύματα της εαρινής μετανάστευση
 • Ο θαμνώνας, όπου κυριαρχεί το Πουρνάρι, με "υπόροφο" ένα πυκνό στρώμα μεσογειακών θάμνων και παράλληλη ανάπτυξη ψηλών θάμνων, όπως η Κουμαριά, η Γλυστροκουμαριά, η Κοκκορεβυθιά κα.

 • Το αυτόχθονο πευκοδάσος, που σε πείσμα των πυρκαγιών καλύπτει ακόμα μεγάλες εκτάσεις του Βόρειου Υμηττού. Τα πεύκα (στο σύνολό τους Pinus halepensis) είναι ευμεγέθη, σε καλή υγεία και με φυσική συγκόμωση. Πάνω τους ή τριγύρω φιλοξενούνται πολλά είδη στρουθιόμορφων. Λιγότερο πυκνό στο Νότιο Υμηττό, το πευκοδάσος εξακουλουθεί να καλύπτει μεγάλες επιφάνειες, παρά τις σκληρές συνθήκες και τις πυρκαγιές.

 • Οι τεχνητά δασωμένες θέσεις του περίγυρου, κυρίως στις ανατολικές κοιλάδες, αποτέλεσμα φυτεύσεων, όπου λεύκες, ακακίες, διάφορα κωνοφόρα και οπωροφόρα, μαζί με ερείπια και εγκαταλελειμένα κτήρια δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες για πολλά πουλιά.

 • Το Αισθητικό Δάσος της Καισαριανής, που αποτελεί τον κυριότερο θύλακα ψηλής βλάστησης - κυρίως πεύκα και κυπαρίσσια -, υδρόφιλων ειδών - κυρίως γιγαντιαία πλατάνια - και οπωρώνων - ελαιώνας, ήμερα και ημιάγρια καρποφόρα.
Υμηττός topoguide
Οι βιότοποι του Υμηττού
Το άλλοτε απλώς βραχώδες Κακόρεμα έχει μετατραπεί,
με τη βοήθεια των λατομείων, στο μοναδικό φαράγγι του Υμηττού
 • Οι ορθοπλαγιές, άλλοτε ολόκληρα συσγκροτήματα, όπως ο Βραχόκηπος και η Τρύπια Σπηλιά, και άλλοτε περιορισμένης έκτασης, όπως το Καράβι και η Γούβα Ηλιούπολης. Εδώ φωλιάζουν τα αρπακτικά του βουνού, όπως το Βραχοκιρκίνεζο και ο Πετρίτης, ή γυροπετούν και κερδίζουν ύψος ο Σπιζαετός και η κοινή Γερακίνα.

 • Οι βραχώδεις κορυφές, όπου έχουν εγκατασταθεί ξανά τα Κοράκια και γυροπετούν η Αετογερακίνα και ο Φιδαετός.

 • Οι βραχώδεις ρεματιές είναι πιο έντονα εκφρασμένες στο Νότιο Υμηττό. Στον Κεντρικό Υμηττό, το άλλοτε βραχώδες Κακόρεμα, μετατράπηκε λόγω της εντατικής λατόμευσης, σε ένα εντυπωσιακό φαράγγι και τώρα που πλέον έχουν σταματήσει οι εγασίες φιλοξενεί αρκετά πουλιά των βράχων.
Υμηττός topoguide
Οι βιότοποι του Υμηττού
Το υψίπεδο Σέσι,
μια περιοχή προαιώνιας αγροτικής ζωής
 • Οι παλιές αγροτικές εκτάσεις, όπως το Σέσι, όπου η παρουσία οπωροφόρων, αρόσιμης γης, μελισσοκομείων και συχνά νερού (πηγάδια, δεξαμενές) προσελκύουν πουλιά όπως η Καρακάξα και η Κίσσα, αλλά και ο Σφηκιάρης.

 • Οι εν ενεργεία γεωργικές εκτάσεις αμπελώνων και οπωρώνων, όπως στη Χαλιδού και τον Καρελά, που βρίσκονται υπό καθεστώς ήπιας χρήσης. Αν και φαίνεται ότι δεν έχουν την πυκνή παρουσία μεταναστευτικών, όπως οι κάμποι των Σπάτων και του Μαρκόπουλου, είναι σίγουρο ότι αποτελούν περιφερειακή ζώνη του μεγάλου αγροτικού οικοσυστήματος των Μεσογείων.

 • Οι εγκαταλελειμένες καλλιέργειες, συχνά στολισμένες με ερείπια αγροικιών. Τυπικές τέτοιες εκτάσεις κρύβονται στις κοιλάδες της Βάρης και των Λαμπτρικών και παρόλη τη διείσδυση νεότερων χρήσεων και εγκαταστάσεων, διατηρούν μια ενδιαφέρουσα μωσαϊκότητα και φιλοξενούν αξιόλογη ποικιλότητα και πληθυσμούς πουλιών.
Υμηττός topoguide
Οι βιότοποι του Υμηττού
Στους ανατολικούς πρόποδες του Υμηττού απλώνεται η Χαλιδού,
όπου εναλλάσσονται οπωρώνες, αμπελώνες και κατοίκηση

Αρπακτικά

Μικρή Αττική topoguide
Τα πουλιά του Υμηττού
Αετογερακίνα (Buteo rufinus) στον Υμηττό

Στον Υμηττό φωλιάζουν αρκετά είδη αρπακτικών, όπως η Γερακίνα (Buteo buteo), το Βραχοκιρκίνεζο (Falco tinnunculus) και ο Πετρίτης (Falco peregrinus).

Στους ανοιχτούς βιοτόπους του βουνού κυνηγούν μεγάλες γερακίνες, όπως ο Σφηκιάρης και η Αετογερακίνα, μεγάλα γεράκια, όπως το Διπλοσάινο και το Ξεφτέρι και μικρά γεράκια, όπως το Δεντρογέρακο και το Μαυροκιρκίνεζο.

Παράλληλα, στις εποχικές μετακινήσεις τους περνούν από εδώ πουλιά όπως ο Καλαμόκιρκος το Κιρκινέζι και ο Μαυροπετρίτης.

Μικρή Αττική topoguide
Τα πουλιά του Υμηττού
Γερακίνα (Buteo buteo) στον Υμηττό
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Φιδαετός Short-toed snake eagle Circaetus gallicus
Γερακαετός Booted eagle Aquila pennata
Σπιζαετός Bonelli's eagle Aquila fasciata
Γερακίνα Common buzzard Buteo buteo
Αετογερακίνα Long-legged buzzard Buteo rufinus
Σφηκιάρης European honey buzzard Pernis apivorus
Διπλοσάινο Eurasian goshawk Accipiter gentilis
Ξεφτέρι Eurasian sparrowhawk Accipiter nisus
Σαΐνι Levant sparrowhawk Accipiter brevipes
Πετρίτης Peregrine falcon Falco peregrinus
Βραχοκιρκίνεζο Kestrel Falco tinnunculus
Κιρκινέζι Lesser kestrel Falco naumanni
Μαυροπετρίτης Eleonora's falcon Falco eleonorae
Δεντρογέρακο Eurasian hobby Falco subbuteo
Μαυροκιρκίνεζο Red-footed falcon Falco vespertinus
Καλαμόκιρκος Western marsh harrier Circus aeruginosus
Χειμωνόκιρκος Hen harrier Circus cyaneus
Λιβαδόκιρκος Montagu's harrier Circus pygargus
Στεπόκιρκος Pallid harrier Circus macrourus

Νυχτοπούλια

Υμηττός topoguide
Τα πουλιά του Υμηττού
Μπούφος (Bubo bubo) στο νότιο Υμηττό
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Μπούφος Eagle owl Bubo bubo
Νανόμπουφος Long-eared owl Asio otus
Κουκουβάγια Little Owl Athene noctua
Χουχουριστής Tawny Owl Strix aluco
Τυτώ Barn owl Tyto alba
Γκιώνης Scops Owl Otus scops

Γλάροι & γλαρόνια

Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Ασημόγλαρος της Μεσογείου Yellow Legged Gull Larus michahellis

Δρυοκολάπτες

Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Στραβολαίμης Eurasian wryneck Jynx torquilla

Κορακοειδή

Υμηττός topoguide
Τα πουλιά του Υμηττού
Κουρούνα (Corvus cornix)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Κόρακας Raven Corvus corax
Κουρούνα Carrion crow Corvus cornix
Κίσσα Eurasian jay Garrulus glandarius
Καρακάξα Eurasian magpie Pica pica
Ψαρόνι Common starling Sturnus vulgaris

Κορακιόμορφα

Υμηττός topoguide
Τα πουλιά του Υμηττού
Τσαλαπετεινός (Upupa epops)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Χαλκοκουρούνα European roller Coracias garrulus
Μελισσοφάγος European bee-eater Merops apiaster
Τσαλαπετεινός Eurasian hoopoe Upupa epops

Περιστερόμορφα

Υμηττός topoguide
Τα πουλιά του Υμηττού
Αγριοπερίστερο (Columba livia)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Δεκαοχτούρα Eurasian collared dove Streptopelia decaocto
Τρυγόνι European turtle dove Streptopelia turtur
Φάσσα Common wood pigeon Columba palumbus
Αγριοπερίστερο Rock dove Columba livia

Χελιδόνια & σταχτάρες

Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Σπιτοχελίδονο Western house martin Delichon urbicum
Σταβλοχελίδονο Barn swallow Hirundo rustica
Μιλτοχελίδονο Red-rumped swallow Cecropis daurica
Οχθοχελίδονο Sand martin Riparia riparia
Βραχοχελίδονο Eurasian crag martin Ptyonoprogne rupestris
Βουνοσταχτάρα Alpine swift Tachymarptis melba
Σταχτάρα Common swift Apus apus
Ωχροσταχτάρα Pallid swift Apus pallidus

Ορνιθόμορφα

Υμηττός topoguide
Τα πουλιά του Υμηττού
Νησιώτικη Πέρδικα (Alectoris chukar)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Νησιώτικη Πέρδικα Chukar partridge Alectoris chukar
Μπεκάτσα Eurasian woodcock Scolopax rusticola
Ορτύκι Common quail Coturnix coturnix

Κοκκυγίδες

Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Κούκος Common cuckoo Cuculus canorus
Κισσόκουκος Great Spotted Cuckoo Clamator glandarius

Σπίζες

Υμηττός topoguide
Τα πουλιά του Υμηττού
Κοκκοθραύστης (Coccothraustes coccothraustes)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Καρδερίνα European goldfinch Carduelis carduelis
Σπίνος Eurasian chaffinch Fringilla coelebs
Χειμωνόσπινος Brambling Fringilla montifringilla
Σταυρομύτης Red crossbill Loxia curvirostra
Καρποδάκος House finch Haemorrhous mexicanus
Φανέτο Common linnet Linaria cannabina
Σκαρθάκι European serin Serinus serinus
Φλώρος European greenfinch Chloris chloris
Λούγαρο Eurasian siskin Spinus spinus
Κοκκοθραύστης Hawfinch Coccothraustes coccothraustes

Τσιχλόνια

Υμηττός topoguide
Τα πουλιά του Υμηττού
Βλαχοτσίχλονο (Emberiza hortulana)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Τσιφτάς Corn bunting Emberiza calandra
Βλαχοτσίχλονο Ortolan bunting Emberiza hortulana
Βουνοτσίχλονο Rock bunting Emberiza cia
Σιρλοτσίχλονο Cirl bunting Emberiza cirlus
Φρυγανοτσίχλονο Cretzschmar's bunting Emberiza caesia

Τσίχλες

Υμηττός topoguide
Τα πουλιά του Υμηττού
Πυρροκότσυφας (Monticola saxatilis)
ένας σπάνιος ανοιξιάτικος επισκέπτης
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Τσαρτσάρα Mistle thrush Turdus viscivorus
Κεδρότσιχλα Fieldfare Turdus pilaris
Τσίχλα Song thrush Turdus philomelos
Κοκκινότσιχλα Redwing Turdus iliacus
Κοτσύφι Common blackbird Turdus merula
Γαλαζοκότσυφας Blue rock thrush Monticola solitarius
Χιονοκότσυφας Ring ouzel Turdus torquatus
Πυρροκότσυφας Common rock thrush Monticola saxatilis

Σπουργίτια

Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Σπιτοσπουργίτης House sparrow Passer domesticus

Κεφαλάδες

Υμηττός topoguide
Τα πουλιά του Υμηττού
Κοκκινοκεφαλάς (Lanius senator)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Αετομάχος Red backed shrike Lanius collurio
Κοκκινοκεφαλάς Woodchat shrike Lanius senator

Σουσουράδες & Κελάδες

Υμηττός topoguide
Τα πουλιά του Υμηττού
Λευκοσουσουράδα (Motacilla alba)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Λευκοσουσουράδα White Wagtail Motacilla alba
Σταχτοσουσουράδα Grey Wagtail Motacilla cinerea
Κιτρινοσουσουράδα Western Yellow Wagtail Motacilla flava
Ωχροκελάδα Tawny pipit Anthus campestris
Λιβαδοκελάδα Meadow pipit Anthus pratensis
Δεντροκελάδα Tree pipit Anthus trivialis
Κοκκινοκελάδα Red-throated pipit Anthus cervinus

Κορυδαλλοί

Υμηττός topoguide
Τα πουλιά του Υμηττού
Κατσουλιέρης (Galerida cristata)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Κατσουλιέρης Crested lark Galerida cristata
Σιταρήθρα Eurasian skylark Alauda arvensis
Δεντροσταρήθρα Woodlark Lullula arborea
Μικρογαλιάντρα Greater short-toed lark Calandrella brachydactyla

Ποταμίδες & Στριτσίδες

Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Ωχροστριτσίδα Olivaceous Warbler Iduna pallida
Κιτρινοστριτσίδα Icterine warbler Hippolais icterina

Παπαδίτσες, τσομπανάκοι και συγγενή

Υμηττός topoguide
Τα πουλιά του Υμηττού
Βραχοτσοπανάκος (Sitta neumayer)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Καλόγερος Great tit Parus major
Ελατοπαπαδίτσα Coal tit Periparus ater
Αιγίθαλος Long-tailed tit Aegithalos caudatus
Γαλαζοπαπαδίτσα Eurasian blue tit Cyanistes caeruleus
Κλειδωνάς Sombre tit Poecile lugubris
Τοιχοδρόμος Wallcreeper Tichodroma muraria
Καμποδεντροβάτης Short-toed treecreeper Certhia brachydactyla
Βραχοτσοπανάκος Western rock nuthatch Sitta neumayer
Τρυποφράκτης Wren Troglodytes troglodytes

Τσιροβάκοι, τριλιστές & βασιλίσκοι

Υμηττός topoguide
Τα πουλιά του Υμηττού
Μαυροτσιροβάκος (Curruca melanocephala)

Στη χαμηλή βλάστηση κρύβονται οι διάφοροι τσιροβάκοι του μεσογειακού θαμνώνα.

Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Κηποτσιροβάκος Garden warbler Sylvia borin
Μαυροσκούφης Eurasian blackcap Sylvia atricapilla
Κοκκινοτσιροβάκος Eastern subalpine warbler Curruca cantillans
Θαμνοτσιροβάκος Common whitethroat Curruca communis
Βουνοτσιροβάκος Lesser Whitethroat Curruca curruca
Αιγαιοτσιροβάκος Rüppell's warbler Curruca rueppelli
Μαυροτσιροβάκος Sardinian warbler Curruca melanocephala
Μελωδοτσιροβάκος Eastern Orphean warbler Sylvia crassirostris
Πυρροβασιλίσκος Common firecrest Regulus ignicapilla
Χρυσοβασιλίσκος Goldcrest Regulus regulus

Ψάλτες

Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Θαμνοψάλτης Dunnock Prunella modularis

Φυλλοσκόποι

Υμηττός topoguide
Τα πουλιά του Υμηττού
Δενδροφυλλοσκόπος (Philloscopus collybita)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Θαμνοφυλλοσκόπος Willow warbler Phylloscopus trochilus
Δασοφυλλοσκόπος Wood warbler Phylloscopus sibilatrix
Δενδροφυλλοσκόπος Common chiffchaff Phylloscopus collybita
Βουνοφυλλοσκόπος Eastern Bonelli's warbler Phylloscopus orientalis
Κιτρινόφρυδος Φυλλοσκόπος Yellow-browed warbler Phylloscopus inornatus

Αιγοθηλίδες

Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Γιδοβύζι European nightjar Caprimulgus europaeus

Μυγοχάφτες

Υμηττός topoguide
Τα πουλιά του Υμηττού
Καρβουνιάρης (Phoenicurus ochruros)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Σταχτομυγοχάφτης Spotted flycatcher Muscicapa striata
Κρικομυγοχάφτης Collared flycatcher Ficedula albicollis
Δρυομυγοχάφτης Semicollared flycatcher Ficedula semitorquata
Μαυρομυγοχάφτης European pied flycatcher Ficedula hypoleuca
Νανομυγοχάφτης Red-breasted flycatcher Ficedula parva
Καρβουνιάρης Black redstart Phoenicurus ochruros
Κοκκινούρης Common redstart Phoenicurus phoenicurus
Σταχτοπετρόκλης Northern wheatear Oenanthe oenanthe
Αμμοπετρόκλης Isabelline wheatear Oenanthe isabellina
Ασπροκωλίνα Western black-eared wheatear Oenanthe melanoleuca
Καστανολαίμης Whinchat Saxicola rubetra
Μαυρολαίμης European stonechat Saxicola rubicola
Κοκκινολαίμης European robin Erithacus rubecula
Αηδόνι Common nightingale Luscinia megarhynchos

Οριολίδες

Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Συκοφάγος Eurasian Golden Oriole Oriolus Oriolus

Ψιττακίδες

Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Πράσινος Παπαγάλος Rose-ringed parakeet Psittacula krameri

Φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος
Σύνταξη πίνακα: Λ. Σταύρακας

Τα πουλιά του Υμηττού

Φωτογραφίες και περιγραφές ειδών ορνιθοπανίδας του Υμηττού περιλαμβάνονται στον οδηγό Υμηττός topoguide.

Ο οδηγός Υμηττός topoguide είναι διαθέσιμος για συσκευές Android μέσα από τη γενική εφαρμογή πεζοπορικών περιοχών Play Store. Ο Υμηττός ανήκει στην ομάδα της Αττικής.

Ο οδηγός Υμηττός topoguide είναι επίσης διαθέσιμος για συσκευές iOS (iPhone και iPad) μέσα από τη γενική εφαρμογή πεζοπορικών περιοχών Topoguide Greece. Προμηθευτείτε τον οδηγό του Υμηττού ως in-app purchase στην εφαρμογή, μέσα στην ομάδα της Αττικής.

Γνωρίστε την πανίδα του Υμηττού με τη βοήθεια του μοναδικού οδηγού για το βουνό Υμηττός topoguide.