Ανάβαση στη Γκιστόβα

Ορειβασία στο Γράμο

Γράμοστα-Λεύκα-Γκιστόβα

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Ορειβασία στο Γράμο: Ανάβαση στη Γκιστόβα

Η λίμνη Γκιστόβα είναι μια από τις τρείς μεγάλες αλπικές λίμνες της Ελλάδας. Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του Γράμου, πάνω από το χωριό Γράμος ή Γράμοστα και κοντά στις ψηλότερες κορυφές του βουνού, το Περήφανο και την κορυφή "2520".

Ο Γράμος έχει πολλές ορεινές λίμνες, όπως η λίμνη των Αρενών. Η Γκιστόβα ωστόσο είναι η λίμνη που βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, στα 2350 μέτρα υψόμετρο, στο βορειότερο βραχίονα της κορυφογραμμής του Γράμου και ακριβώς πάνω στην οριογραμμή με την Αλβανία.

Γράμος: Στη Γκιστόβα

Γράμος: Στη Γκιστόβα
Πατήστε για μεγέθυνση
Η ανάβαση στη Γκιστόβα ξεκινά από το χωριό Γράμμος και ακολουθεί μια αλληλουχία από κτηνοτροφικά μονοπάτια, στοχεύοντας στα λίγα σημεία αναφοράς ενός κυματιστού και μάλλον ασαφούς αναγλύφου. Μετά το υψίπεδο Πάτωμα, στολισμένο με 4-5 μικρές αλπικές λίμνες, συνεχίζουμε σε σχετικά εμφανές μονοπάτι προς την κορυφογραμμή.

Χλωρίδα της διαδρομής

Οι πλαγιές στο μονοπάτι προς τη Γκιστόβα είναι κατάσπαρτες με βιόλες του είδους Viola epirota
Viola epirota
. Το είδος έχει βαλκανική εξάπλωση και στη χώρα μας θα το βρούμε αποκλειστικά στη Βόρεια Πίνδο.

Το Μάϊο, η Dactylorhiza sambucina στολίζει τα μεσαία υψόμετρα του Γράμου
Dactylorhiza_sambucina
.

Η Gentiana verna
Gentiana verna
είναι χαρακτηριστικό είδος πρώιμης ανθοφορίας των υποαλπικών λιβαδιών.

Για να φτάσουμε στη λεκάνη της λίμνης θα χρειαστεί μια μικρή κατάβαση. Από τις γύρω πλαγιές έχουμε άπλετη θέα στην αλβανική μεθόριο, αλλά και στα βορειότερα βουνά της Ηπείρου, με πιο προβεβλημένα το Σμόλικα και τη Γκαμήλα.

Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής ακολουθεί μονοπάτι, αλλού σαφές και πατημένο, αλλού λιγότερο ξεκάθαρο. Δυο-τρεις πάσσαλοι που έχουν ξεμείνει από παλιότερη προσπάθεια σήμανσης μάλλον αποπροσανατολίζουν, ενώ αντίθετα μερικά κόκκινα σημάδια που διακρίνονται ακόμα είναι πολύ κοντά στη σωστή διαδρομή.

Σημειώστε ότι η λίμνη δεν είναι ορατή από τη ζώνη ανάβασης: βρίσκεται κρυμμένη σε μια ύφεση, που έχει άνοιγμα προς τα ΒΔ.