Επάνω Αρένα direct

Ορειβασία στο Γράμο

Επάνω Αρένα direct

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Η Επάνω Αρένα είναι μια από τις πιο εμβληματικές κορυφές του Γράμου. Φτιαγμένη από λευκόγκριζο ασβεστόλιθο, απόκρημνη και αυστηρή, η κορυφή στέκει απόμακρη πάνω από τις δύο λίμνες στις οποίες δανείζει το όνομά της.

Επάνω Αρένα direct
Επάνω Αρένα direct
Στην πάνω λίμνη των Αρενών
(πατήστε για μεγέθυνση).

Από τις δύο διαδρομές που οδηγούν από τις λίμνες στην κορυφή της Επάνω Αρένας, η μια αναλαμβάνει να εξημερώσει την κάπως ανεξιχνίαστη ανατολική όψη. Πολύ ευκολότερη από ότι φαντάζεται κανείς όταν αναμετρά την πλαγιά, η διαδρομή δίνει μια διπλή ικανοποίηση στον ορειβάτη: την άφιξη σε μια ιστορική κορυφή, πλούσια σε μνήμες και θέα και ταυτόχρονα τη χαρά του οτι με λίγη θέληση και δυό πόδια τιθάσευσε το δέος που του προκαλούσε η μορφή του βουνού.

Η διαδρομή ξεκινά ομαλά από την κάτω λίμνη. Στην είσοδο της πάνω λίμνης βλεπουμε πινακίδα που μας ενημερώνει για τα στοιχεία της πορείας. Η ανατολική πλαγιά είναι έντονα ανηφορική, αλλά πουθενά δεν είναι απόκρημνη και το μονοπάτι είναι κάπως απαιτητικό αλλά όχι εκτεθειμένο.

Από την πάνω λίμνη (νερό σε βράχινη κρήνη) ανηφορίζουμε κάπως επίμονα μέχρι ένα μεγάλο ώμο. Αφού απολαύσουμε τη θέα προς τα ανατολικά, συνεχίζουμε σε πολύ επικλινές λιβάδι. Μετά ένα μικρό ελιγμό σε πιο απότομο πεδίο με βράχια, βγαίνουμε σε 2ο ώμο.

Η κορυφή είναι πλέον κοντά: μια επίμονη αλλά σύντομη ανηφόρα σε σπασμένα βράχια θα σας φέρει καταμεσής μιας μεγάλης ομάδας οχυρώσεων του Εμφυλίου. Αφού αφήσετε το σακίδιο δίπλα στο κολωνάκι, θυμηθείτε ότι αυτοί οι λιθοσωροί ήσαν πριν από λίγες δεκαετίες τα σπάργανα της ουτοπίας ενός άλλου κόσμου και ότι αυτή η κορυφούλα έγινε ο αφόρητος και ολόλαμπρος τόπος όπου οι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού αντιστάθηκαν και θυσιάστηκαν εκούσια στην άνιση μάχη της καμπής ενός ολόκληρου πολιτισμού.

Μετά από αυτή τη σκέψη, ίσως η θέα στο Σμόλικα, τη Νεμέρτσκα και τη Γκαμήλα να μην σας φανεί απλά συγκλονιστική.

Επάνω Αρένα direct
Επάνω Αρένα direct
Στην κορυφή της Επάνω Αρένας
(πατήστε για μεγέθυνση).

Η διαδρομή έχει πυκνή σήμανση - ειδικά στα πιο ασαφή τμήματα - με πρόσφατα και λαμπερά γαλάζια σημάδια. Η πορεία έχει μήκος 2.3 χλμ. και μπορεί να γίνει σε 1-1ω30 ώρες. Νερό θα βρούμε στην κρήνη μπροστά στη μεγάλη λίμνη και σε μια πιο κρυφή βρύση στην πάνω λίμνη.

Βλαχόστρατα
Επάνω Αρένα direct
Μπαίνοντας προς την πάνω λίμνη, η μοναδική πινακίδα της διαδρομής