Ανάβαση στο Γκούμπελ

Ορειβασία στο Γράμο

Ανάβαση στο Γκούμπελ

Κείμενο: Κατερίνα Ζαγκαρέτου
Φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Ανάβαση στο Γκούμπελ
Ανάβαση στο Γκούμπελ
Στις πλαγιές του Γκούμπελ
(πατήστε για μεγέθυνση).

Η κορυφή Γκούμπελ βρίσκεται πάνω στην Ελληνο-αλβανική μεθόριο. Λόγω της εξέχουσας θέσης στο σύστημα περασμάτων της περιοχής, αλλά και της φυσικής οχύρωσης που της χαρίζει η βραχώδης ανατολική κόψη της, η κορυφή έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο στη διάρκεια του Εμφυλίου και υπήρξε μια από τα πιο καλά οχυρωμένες θέσεις του Γράμου.

Πράγματι, ο τελικός κώνος της κορυφής φέρει ένα είδος περιμετρικού τείχους από αργολιθοδομή με πετρόχτιστους προμαχώνες και βαθειά αμπρί - ένα από εκείνα τα οχυρωματικά έργα που δεν έχουν ηλικία και θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν φτιαχτεί στα μυκηναϊκά χρόνια. Κατάκορφα ωστόσο διατηρούνται οι δομές πέτρινων πύργων που εμφανώς έκρυβαν πυροβόλα.

Τα πετρωμένα οχυρά του Γκούμπελ αναδίδουν - ακόμα και σήμερα, που σε κοιτούν σιωπηλά και χορταριασμένα - ένταση και πόνο.

Η πορεία ξεκινά από τον κεντρικό δρόμο της Γράμοστας. Ακολουθούμε το δρόμο προς το Νεστόριο και μετά τη μεγάλη οδική γέφυρα τον αφήνουμε για να μπούμε σε μονοπάτι που έχει χαραχθεί παλιότετερα και σήμερα το χρησιμοποιούν τα κοπάδια. Το μονοπάτι συναντά το χωματόδρομο για τα λιβάδια Μούζα και τη Φούσια. Στο σημείο αυτό μπορούμε να έρθουμε και απο τη διακλάδωση της Φούσιας, από τον χωματόδρομο.

Ακολουθούμε το δρόμο αυτόν, που οδηγεί στο διάσελο Μπαρούγκα και εκεί διακλαδίζεται αριστερά για Γκιστόβα και ευθεία για το λιβάδι Μούζα. Μπορούμε να έρθουμε μέχρι εδώ με όχημα (με απλό όχημα το καλοκαίρι, αποκλειστικά με όχημα 4Χ4 τους υπόλοιπους μήνες). Στο διάσελο και ακριβώς στο θέση της διακλάδωσης των δρόμων, ξεκινά το μονοπάτι προς την κορυφή, σημαδεμένο με σχετικά πυκνά κόκκινα σημάδια, κατά τόπους αρκετά πατημένο, ενώ αλλού ασαφές. Ανάβαση στο Γκούμπελ

Ανάβαση στο Γκούμπελ
Κοντά στην κορυφή.
Στο πρώτο πλάνο, ένα αμπρί στην είσοδο του κυκλικού τείχους
(πατήστε για μεγέθυνση).

Ακολουθούμε το μονοπάτι και ανηφορίζουμε ομαλά στην αρχή προς χαμηλή ράχη και μετά στον κύριο άξοαν της ράχης. Σύντομα, τα σημάδια αποκλίνουν από το κεντρικό μονοπάτι της ράχης προς τα δεξιά και οδηγούν μέσα από λιβάδια προς τη βάση της κορυφής. Εδώ η κλίση αλλάζει απότομα και τα σημάδια μας οδηγούν μέσα από επικλινή διαδοχικά φυσικά σκαλιά στην αρχή ενός βραχώδους διαδρόμου/περάσματος. Ανεβαίνουμε χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες τα σπασμένα βράχια του διαδρόμου. Συνεχίζουμε σε βραχώδη κόψη με εύκολα τεχνικά περάσματα. Στο τέλος των περασμάτων αυτών βρισκόμαστε στις χορταριασμένες πλαγιές της κορυφής. Συνεχίζουμε την πορεία μας έντονα ανηφορικά στις πλαγιές αυτές.

Μετά από αρκετή συνεχή ανηφορική κίνηση βρισκόμαστε στον κώνο της κορυφής. Στα τελευταία μέτρα πριν την κορυφή θα συναντήσουμε διαδοχικές οχυρώσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που περιβάλλουν τη νότια πλευρά του βουνού.

Για την κατάβαση, μπορούμε να ακολουθήσουμε ανάδρομα τη διαδρομή Ανάβαση στη Γκιστόβα μέσω της ράχης του Γκούμπελ, φυσικά αξιοποιώντας το χαμηλότερο μέρος της πορείας.

Ανάβαση στο Γκούμπελ
Ανάβαση στο Γκούμπελ
Κάτω από το μεγάλο πυροβολείο της κορυφής
(πατήστε για μεγέθυνση).

Από το σημείο που θα μπούμε στο δρόμο προς τη Μπαρούγκα, θα βρούμε μια πολύ εξυπηρετική σήμανση με αυτοσχέδια κόκκινα σημάδια - πολύ αραιά στο χωματοδρομο, σαφώς πιο πυκνά στις πλαγιές, πολύ πυκνά στο απότομο τμήμα.

Από το χωριό Γράμος μέχρι την κορυφή Γκούμπελ, η πορεία έχει μήκος 6.5 χλμ. και μπορεί να γίνει σε 3ω30. Στο χωματόδρομο θα συναντήσουμε μια ποτίστρα με άφθονο νερό.