Στη Γκιστόβα μέσω ράχης Γκούμπελ

Ορειβασία στο Γράμο

Στη Γκιστόβα
μέσω ράχης Γκούμπελ

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Ορειβασία στο Γράμο:
Στη Γκιστόβα μέσω ράχης Γκούμπελ

Ένας από τους λιγότερο γνωστούς άξονες προσπέλασης της λίμνης Γκιστόβα είναι από το διάσελο Μπαρούγκα, μέσω της κορυφογραμμής Γκούμπελ-Μουτσέλη-Σακούλη. Η διαδρομή έχει άπλετη θέα στη λεκάνη του Γράμου και την αντίστοιχη ζώνη της Αλβανίας και το πεδίο είναι ιδιαίτερα ομαλό και ευχάριστο.

Το διάσελο Μπαρούγκα είναι ένας ομαλός αυχένας ανάμεσα στην κορυφή Γκούμπελ και τις μικρότερες κορυφές Φλάμπουρο και Πόρτα Οσμάν. Η περιοχή λέγεται επίσης και Τυροκομείο, τοπωνύμιο που αναφέρεται στο παλιό τυροκομείο που λειτουργούσε στα λιβάδια του αυχένα. Το τυροκομείο δεν σώζεται σήμερα και στη θέση του θα δούμε 2-3 καλύβες κτηνοτρόφων.
Η λεκάνη του χωριού Γράμος και οι ψηλές κορυφές του συγκροτήματος

Η λεκάνη του χωριού Γράμος
και οι ψηλές κορυφές του συγκροτήματος
(πατήστε για μεγέθυνση).
Μπορούμε να φτάσουμε στο διάσελο Μπαρούγκα είτε οδικώς (ο χωματόδρομος εξυπηρετεί τον κτηνοτροφικό συνοικισμό Φούσια και είναι βατός τη θερινή περίοδο) είτε πεζοπορικά, με τη βοήθεια παλιού μονοπατιού που ξεκινά από το χωριό Γράμος και ανηφορίζει απότομα προς το χωματόδρομο προς Φούσια και Μπαρούγκα.
Στη Γκιστόβα μέσω ράχης Γκούμπελ
Στη Γκιστόβα μέσω ράχης Γκούμπελ:
Στις πλαγιές προς το Διάσελο Τυροκομείου
Από το διάσελο Μπαρούγκα παίρνουμε μια διαδοχή από μικρά μονοπάτια, που διατρέχουν τις ομαλές πλαγιές και ράχες στη νότια βάση της κορυφής Γκούμπελ (ένα ακόμα μονοπάτι, σχετικά συνεπώς σημαδεμένο με κόκκινα σημάδια, αποκλίνει προς τα δεξιά και αποτελεί την αμεσότερη ανάβαση προς την κορυφή του Γκούμπελ).
Στη Γκιστόβα μέσω ράχης Γκούμπελ
Στη Γκιστόβα μέσω ράχης Γκούμπελ:
Στο Διάσελο Τυροκομείου
Βγαίνουμε στην κορυφογραμμή, που αποτελεί και συνοριογραμμή με την Αλβανία, στα δυτικά του Γκούμπελ. Με εξαίρεση λίγα σημεία που η κορυφογραμμή χάνει απότομα ύψος, εν γένει ακολουθούμε μια πολύ ομαλή και ευχάριστη όδευση, με μικρά ανεβοκατεβάσματα. Πριν τη ράχη Μουτσέλη, συναντάμε μερικά παλιά οχυρωματικά έργα και την Πυραμίδα των συνόρων, με τον αριθμό 3.
Στη Γκιστόβα μέσω ράχης Γκούμπελ
Στη Γκιστόβα μέσω ράχης Γκούμπελ: Η Πυραμίδα 3 της συνοριογραμμής
Μετά τη Μουτσέλη, ανηφορίζουμε αρκετά στην κορυφή Σακούλη και κατεβαίνουμε προς τον αυχένα με τα υψώματα της Γκιστόβας. Από εδώ μπορούμε να φτάσουμε στη Γκιστόβα είτε άμεσα, πάνω από τη ράχη, είτε να την παρακάμψουμε, χάνοντας λίγο ύψος και να συνδεθούμε με το κύριο μονοπάτι προς τη λίμνη, που είναι αρκετά εμφανές και ομαλό.

Στη Γκιστόβα
Στη Γκιστόβα
(πατήστε για μεγέθυνση).

Η συνολική διαδρομή, από το χωριό Γράμος μέχρι τη Γκιστόβα, έχει μήκος 12.7 χλμ. και μπορεί να γίνει σε 7ω15.