Χωριό Γράμος-Φάγκου-Περήφανο

Ορειβασία στο Γράμο

Χωριό Γράμος
Φάγκου
Σκάλα
Περήφανο

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Χωριό Γράμος-Φάγκου-Περήφανο
Χωριό Γράμος-Φάγκου-Σκάλα-Κορυφή 2520
Η κορυφογραμμή Περήφανο-2520 υψώνεται πάνω από του Φάγκου
(πατήστε για μεγέθυνση).

Από την πλευρά της λεκάνης του χωριού Γράμος, η κορυφή Περήφανο μπορεί να προσπελαστεί από δύο διαδρομές: είτε από το διάσελο Κιάφας-Περήφανου, από όπου περνά και η παλιά σύνδεση Γράμου-Αετομηλίτσας, είτε από το λιβάδι Λεβέντικο, μέσω του μονοπατιού της Σκάλας, διαδρομή που θα περιγράψουμε εδώ.

Από το χωριό Γράμος (ή Γράμοστα), παίρνουμε τον αγροτικό δρόμο προς τη Λεύκα. Στη χαρακτηριστική διακλάδωση (υψόμετρο 1850 μ., πέτρινο εικονοστάσι) ακολουθούμε τον αριστερό κλάδο προς το λιβάδι Φάγκου. Στο σημείο αυτό μπορούμε να φτάσουμε και από το μονοπάτι που εξυπηρετεί την ανάβαση στη Γκιστόβα.

Χωριό Γράμος-Φάγκου-Σκάλα-Κορυφή 2520
Χωριό Γράμος-Φάγκου-Σκάλα-Κορυφή 2520
Το απόκρημνο πέρασμα στου Σκίρτση
μπροστά στη μουντή σιλοέτα της κορυφής 2520
Μετά από 5.5 χλμ στο χωματόδρομο, και αφού περάσουμε το μεγάλο ρέμα που δημιουργείται από τις πηγές Πεντάβρυσο και σχηματίζει έναν εντυπωσιακό καταρράκτη, φτάνουμε στο λιβάδι Φάγκου. Εδώ, ανάμεσα σε 3 τσιμεντένια καλύβια, υπάρχει πηγή, κάπως διαμορφωμένη χαμηλά στο έδαφος.

Από τα καλύβια, θα σκοπεύσουμε στα σπασμένα βράχια στα αριστερά, κάτω από τις απότομες πλαγιές των κορυφών. Αρχικά, θα ανηφορίσουμε σε ομαλά λιβάδια και αφήνοντάς τα θα γυρίσουμε αριστερά, σε σαφές ίχνος μονοπατιού, που διατρέχει πετρώδεις πλαγιές και σάρες. Μετά έναν πρώτο ώμο, όπου και μικρή πινακίδα που επισημαίνει ότι η πορεία αυτή οδηγεί στο Περήφανο, φτάνουμε κάτω από συμπαγέστερο βραχώδες ύψωμα, που το περιτρέχουμε από τα αριστερά.
Χωριό Γράμος-Φάγκου-Περήφανο
Χωριό Γράμος-Φάγκου-Σκάλα-Περήφανο
Η πινακίδα επισήμανσης
Φτάνοντας πάνω στο βραχώδες ύψωμα, βλέπουμε το ίχνος του μονοπατιού να κάνει έναν μεγάλο ανοιχτό ελιγμό στην ομαλή πλαγιά και ανηφορίζει προς τον πλατύ αυχένα Περήφανου-2520. Φτάνουμε στον αυχένα με λίγους ελιγμούς και συναντάμε τον παλιό στρατιωτικό δρόμο Αετομηλίτσα-Γκέσος-2520. Χωριό Γράμος-Φάγκου-Σκάλα-Περήφανο
Χωριό Γράμος-Φάγκου-Σκάλα-Περήφανο
Οι κομψές γραμμές της Γκαμήλας
(πατήστε για μεγέθυνση).
Από τη θέση αυτή, θα κινηθούμε προς τα αριστερά, πάνω στο ίχνος του παλιού δρόμου. Σύντομα, ο δρομάκος αυτός μπαίνει κάτω από την μαύρη κυριαρχία του απόκρημνου περάσματος του υψώματος Σκίρτση. Το καλοκαίρι, η διάβαση είναι χωρίς προβλήματα. Το χειμώνα, ωστόσο, και μέχρι το τέλος της άνοιξης, το πέρασμα φιλοξενεί επάλληλες, επικλινείς χιονούρες, που συχνά απαιτούν ασφαλιστικά μέσα.

Βγαίνοντας από του Σκίρτση, θα χρειαστεί να ανηφορίσουμε αρκετά, πάντα πάνω στο ίχνος του παλιού δρόμου, ο οποίος θα μας φέρει ομαλά στη νότια βάση του κώνου της κορυφής, όπου θα φτάσουμε εύκολα.

Η διαδρομή δεν έχει σήμανση, εκτός από μια αυτοσχέδια πινακίδα. Από το χωριό Γράμος μέχρι το Περήφανο, η πορεία μας έχει μήκος 13 χλμ. και μπορεί να γίνει σε 6 ώρες. Νερό θα βρούμε μόνο στη πηγή ανάμεσα στα καλύβια.