Γράμοστα-Διάσελο Κιάφας-Περήφανο

Ορειβασία στο Γράμο

Χωριό Γράμος
Διάσελο Κιάφας
Περήφανο

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Γράμοστα-Διάσελο Κιάφας-Περήφανο
Γράμοστα-Διάσελο Κιάφας-Περήφανο
Το χωριό Γράμος ή Γράμοστα
(πατήστε για μεγέθυνση).

Η διαδρομή χωριό Γράμος-διάσελο Κιάφας-Περήφανο συνιστά την ευκολότερη και πιο "περιηγητική" ανάβαση στις μεγάλες κορυφές του Γράμου. Η διαδρομή διατρέχει τα μεγάλα λιβάδια της Γράμοστας μέχρι το πέρασμα της Κιάφας και μετά συνεχίζει σε πιο άγριο πεδίο μέχρι τον περίοπτο κώνο του Περήφανου (2444 μ.).

Ξεκινάμε από την ενοριακή εκκλησία του χωριού Γράμος (ή Γράμοστα) και κατηφορίζουμε στο ποτάμι. Δρασκελίζουμε το μεγάλο και συχνά θυμωμένο ρέμα με τη βοήθεια μεγάλης οδικής γέφυρας. Από εδώ και για περίπου 6.5 χλμ θα περπατήσουμε πάνω ή κοντά στον κτηνοτροφικό δρόμο που εξυπηρετεί την τελευταία στάνη του χωριού, στους πρόποδες της Κιάφας.

Γράμοστα-Διάσελο Κιάφας-Περήφανο
Γράμοστα-Διάσελο Κιάφας-Περήφανο
Το ημιτελές εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής
Ο δρόμος είναι μέτριας ως και κακής βατότητας και χρησιμοποιείται ελάχιστα από οχήματα. Περνάμε μπροστά από το ημιτελές εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και συνεχίζουμε μέχρι διακλάδωση, όπου θα πάρουμε το δεξί παρακλάδι (στην ουσία, συνεχίζουμε ευθεία).

Ο χωματόδρομος κάνει ελιγμούς στην πλαγιά και έχει ένα παρακλάδι που εξυπηρετεί μεγάλη κτηνοτροφική εγκατάσταση δίπλα σε λιμνούλα. Είτε από το παρακλάδι αυτό, είτε από τον ίδιο το χωματόδρομο, είτε από το ίχνος μονοπατιών που έχουν χαράξει τα ζώα στα λιβάδια, φτάνουμε στο τέλος του δρόμου, σε μικρή λάκκα με λείψανα μαντριού. Λίγο πάνω από τον περιφραγμένο χώρο, υπάρχει εποχική πηγή.
Γράμοστα-Φάγκου-Περήφανο
Γράμοστα-Διάσελο Κιάφας-Περήφανο
Η πρόκληση της κορυφής, από το τέλος του χωματόδρομου
Εδώ θα βρούμε το ίχνος του παλιού μονοπατιού προς Αετομηλίτσα, που διατηρεί κάποια σήμανση με κόκκινα/άσπρα σημάδια. Το μονοπάτι έχει διασπαστεί από τα βοοειδή, που δεν ακολουθούν πιστά παρά τα ίχνη του προηγούμενου ζώου, όλοι ωστόσο οι ντοροί συγκλίνουν στο πέρασμα ττης Κιάφας, όπου και παλιά βάση πινακίδας, που σήμερα χρησιμεύει ως παγκάκι. Γράμοστα-Διάσελο Κιάφας-Περήφανο
Γράμοστα-Διάσελο Κιάφας-Περήφανο
Η λιμνούλα στο λιβάδι Μπουκουβάλα
(πατήστε για μεγέθυνση).
Εδώ θα αφήσουμε το μονοπάτι και θα κινηθούμε προς τα δυτικά, στον άξονα της ράχης και πάνω σε ευδιάκριτο μονοπάτι, σημαδεμένο με πρόχειρα αλλά σχετικά συνεπή κόκκινα σημάδια. Το μονοπάτι περνά από έναν μικρό ώμο και χάνει λίγο ύψος, για να περάσει ομαλά κάτω από τις βραχουριές μιας μικρής κορυφής. Βγαίνουμε σε πιο ομαλό πεδίο και συνεχίζουμε πάνω στην κόψη μέχρι να συναντήσουμε το παλιό στρατιωτικό δρομάκι από το Γκέσο προς το Περήφανο.

Γράμοστα-Φάγκου-Περήφανο
Γράμοστα-Διάσελο Κιάφας-Περήφανο
Aubrieta scardica
Σε πολύ πιο εύκολο πεδίο πλέον, συνεχίζουμε στο δρομάκι μέχρι το ψηλότερο σημείο του κώνου της κορυφής.

Η διαδρομή έχει σήμανση μόνο τοπικά. Από το χωριό Γράμος μέχρι το Περήφανο, η πορεία μας έχει μήκος 10.5 χλμ. και μπορεί να γίνει σε 4ω30-5 ώρες. Νερό θα βρούμε μόνο στη πηγή στην τελευταία στάνη.