Χωριό Γράμος-Φάγκου-Γκιστόβα

Ορειβασία στο Γράμο

Χωριό Γράμος-Φάγκου-Γκιστόβα

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Η λίμνη Γκιστόβα είναι μια από τις τρείς μεγάλες αλπικές λίμνες της Ελλάδας. Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του Γράμου, πάνω από το χωριό Γράμος ή Γράμοστα και κοντά στις ψηλότερες κορυφές του βουνού, το Περήφανο και την κορυφή 2520.

Από το χωριό Γράμος (ή Γράμοστα), παίρνουμε τον αγροτικό δρόμο προς τη Λεύκα. Ο δρόμος σε υψόμετρο 1850 μ., όπου πέτρινο εικονοστάσι, διακλαδίζεται: ο δεξιός κλάδος οδηγεί προς το Διάσελο Μπαρούγκα, ενώ ο αριστερός προς το λιβάδι Φάγκου. Στο σημείο αυτό μπορούμε να φτάσουμε και από το μονοπάτι που εξυπηρετεί την ανάβαση στη Γκιστόβα.

Στη διακλάδωση ακολουθούμε τον αριστερό κλάδο και περπατάμε στο χωματόδρομο, μέχρι την πρώτη εμφανή ράχη, όπου ευσταλής λαμαρινένια καλύβα (με κόκκινο χρώμα).

Στην καλύβα αφήνουμε το δρόμο και ανηφορίζουμε σε ραχούλα, πάνω σε ασαφές μονοπάτι. Κάνοντας αριστερά, μαπίνουμε σε ωραία λιβάδια με νερά και ορχιδέες. Από το τέλος του λιβαδιού, μπορούμε να επιλέξουμε το καλύτερο ανάμεσα στα διάφορα ασαφή ίχνη μονοπατιών: επιλέγουμε την όδευση της μικρότερης κλίσης, που παρακάπτει απότομη πλαγιά και μας φέρνει στη μεσαία από τις τρεις ρεματιές της ζώνης αυτή. Μέσα από την ομαλή ρεματιά φτάνουμε κοντά στο λαιμό της Γκιστόβας, όπου συγκλίνουμε με το μονοπάτι από την 2520 και κατεβαίνουμε στη λεκάνη της λίμνης.

Όταν υπάρχουν ακόμα χιονούρες στο βουνό, είναι προτιμότερο να κινηθούμε πιο κοντά στον άξονα της ράχης.

Νερό θα βρούμε στα ρυάκια της περιοχής.

Αν και τα σκυλιά στο Γράμο δεν είναι επικίνδυνα, καλό είναι να αποφεύγουμε τα κοπάδια και ιδίως τις στάνες, κάνοντας έναν ανοιχτό κύκλο έξω από την ακτίνα ανησυχίας των ζώων.