Επάνω Αρένα από Τρακοσάρα

Ορειβασία στο Γράμο

Επάνω Αρένα από Τρακοσάρα

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Η κορυφή της εντυπωσιακής Επάνω Αρένας μπορεί να προσπελασθεί, εκτός από την direct αναβαση, και από μια κάπως πιο εύκολη, αν και πολύ μακρύτερη διαδρομή, που περνά από το λιβάδι Τρακοσάρα.

Επάνω Αρένα από Τρακοσάρα
Επάνω Αρένα από Τρακοσάρα
Στη βόρεια λόψη της Επάνω Αρένας
(πατήστε για μεγέθυνση).

Το λιβάδι Τρακοσάρα είναι εντυπωσιακά επίπεδο και καταπράσινο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατασκήνωση. Η παλιά πηγή Τρακοσάρα, που του δίνει το όνομά της, ρέει λίγο ψηλότερα, αλλά το πρόχειρο υδραγωγείο έχει αποσυνδεθεί.

Η πορεία ξεκινά από τη λίμνη Μουτσάλια, τη μεγαλύτερη και χαμηλότερη από τις δίδυμες λίμνες των Αρενών. Από τη λίμνη θα πάρουμε το χωματόδρομο προς τα βόρεια και θα τον αφήσουμε στο μεγάλο λιβάδι Τριακοσάρα. Στο μέσον του λιβαδιού, ξεκινά ένα ωραίο μονοπάτι, στην αρχή ασαφές αλλά σύντομα ευδιάκριτο και κάπως σημασμένο με παλιά κόκκινα σημάδια. Το μονοπάτι αναζητά τον πιο βατό δρόμο μέσα από τους βραχώνες της Επάνω Αρένας και μετά από λίγους ελιγμούς βγαίνει σε ωραία αλπικά λιβάδια με λιμνούλες.

Επάνω Αρένα από Τρακοσάρα
Επάνω Αρένα από Τρακοσάρα
Στα αλπικά λιβάδια με τις λιμνούλες
(πατήστε για μεγέθυνση).

Από εδώ θα ανέβουμε τη γυμνή και με άπλετη θέα βόρεια κόψη της Επάνω Αρένας (2196 μ.). Πλησιάζοντας στην κορυφή θα περάσουμε μέσα από μια σειρά οχυρώσεις και αμπρί, όλα πετρόχτιστα και τόσο πολλά και καλά οργανωμένα που μοιάζουν με μικρό χωριό. Είναι το μεγαλύτερο από τα σωζόμενα συγκροτήματα αμυντικών καταλυμάτων στις κορυφογραμμές του Γράμου, που έφτιαξε ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας, στην προσπάθειά του να κρατήσει μια αμυντική γραμμή έναντι της λαίλαπας που έφτανε από τα νότια.

Στο πρώτο σκέλος, μέχρι τις αλπικές λίμνες, η διαδρομή έχει κάποια σποραδική σήμανση με σημάδια στα βράχια. Η πορεία έχει μήκος 4 χλμ. και μπορεί να γίνει σε 2ω30-3 ώρες. Η κρήνη κοντά στο λιβάδι Τρακοσάρα δεν έχει νερό.