Περιήγηση στο Γράμο

Περιήγηση στο Γράμο

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Γράμος: Στο μονοπάτι από το διάσελο Κιάφας προς το Περήφανο
Γράμος
Στο μονοπάτι από το διάσελο Κιάφας προς το Περήφανο

Ο Γράμος είναι το τέταρτο σε υψόμετρο βουνό της Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση.

Σε ότι αφορά στην πεζοπορία και ορειβασία, τα στοιχεία που κάνουν στο Γράμμο ελκυστικό στο πλαίσιο της ελληνικής ορειβατικής σκηνής είναι ποικίλα και ισχυρά, καθώς για τα περισσότερα από αυτά ο Γράμος αναδεικνύεται στο μοναδικό πεδίο στην Ελλάδα.

Το πιο ξεχωριστό στοιχείο είναι η καθεαυτή γεωμορφολογία του συγκροτήματος και ειδικά του ανατολικού τμήματος. Τα ατελείωτα αλπικά λιβάδια και η αμφιθεατρική διάταξη γύρω από το χωριό Γράμοστα, δημιουργούν ένα πεδίο ιδιαίτερα κατάλληλο για πεζοπορία.

Ακόμα, ο Γράμος έχει ένα μεγάλο δυναμικό διαδρομών ορειβατικού σκι. Το σπόρ αυτό είναι αναπτυσσόμενο και μπορεί να προσελκύσει κοινό από όλη την Ευρώπη, δεδομένων των ασταθών συνθηκών χιονοκάλυψης των τελευταίων ετών στα μεγάλα ευρωπαϊκά πεδία.

Τέλος, ένα ακόμα θετικό στοιχείο, είναι η ύπαρξη στο Νεστόριο μιας μικρής αλλά δραστήριας ομάδας επαγγελματιών συνοδών βουνού.

Συνοπτικά, τα ισχυρά ελκτικά στοιχεία της περιοχής είναι η μοναδική πανίδα (αγριόγιδο, αρκούδα, λύκος, ζαρκάδι, βίδρα κα.), η πολύ ενδιαφέρουσα χλωρίδα, τα εκτεταμένα ορεινά δάση, τα απέραντα αλπικά λιβάδια, η μεθοριακότητα και η δραματική πρόσφατη ιστορία, οι παραδοσιακοί οικισμοί και τα θρησκευτικά μνημεία, οι γαστρονομικές εμπειρίες που προσφέρει το βουνό, όπως τα μανιτάρια, τα βότανα και το κυνήγι.

Περιήγηση

Για μια πρώτη γνωριμία με την περιοχή, προτείνουμε την περιήγηση με όχημα SUV ή 4x4 στις παρακάτω διαδρομές:

Όνομα διαδρομής
Δυσκολία
Μήκος
m
Χρόνος
h
Περιήγηση στην Αλεβίτσα 1/5 20600 2h
Λίμνη Μουτσάλια (Αρένες) 3/5 89000 7h
Λιβαδότοπος-Σλίμνιτσα 3/5 66500 6h