Λίμνη Μουτσάλια

Περιήγηση στο Γράμο

Λίμνη Μουτσάλια (Αρένες)

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Περιήγηση στο Γράμο: Λίμνη Μουτσάλια (Αρένες)

Σε υψόμετρο 1.730 μέτρων, κάτω από τις ασβεστολιθικές κορυφές Αρένες, απλώνεται το σύστημα δύο συγκοινωνούντων λιμνών. Ο ανατολικός λοβός του συστήματος έχει μονιμότερη παρουσία, με περίμετρο περίπου 800 μέτρα και βάθος γύρω στο 1 μέτρο. Οι λίμνες τροφοδοτούνται από πολλά και ορμητικά ρυάκια και το χειμώνα είναι καλυμένες από παγωμένο χιόνι.

Η λίμνη Μουτσάλια και οι Αρένες
Η λίμνη Μουτσάλια και οι Αρένες

Η προσπέλαση των λιμνών γίνεται με χωματόδρομο καλής βατότητας από το χωριό Πεύκος. Κοντά στη μόνιμη λίμνη, που είναι γνωστή στους ντόπιους ως λίμνη Μουτσάλια, υπάρχει κρήνη και μικρό υπόστεγο. Έτσι, η θέση είναι ιδανική για πικ-νικ και σύντομη παραμονή. Από εδώ ξεκινά και το μονοπάτι προς τις κορυφές Αρένες.

Χωματόφρυνος στο μαγιάτικο χιόνι
Χωματόφρυνος στο μαγιάτικο χιόνι
Πέραν του ιδιαίτερου τοπίου, η λίμνη αποτελεί σημαντικό βιότοπο πολλών ζώων περιορισμένης εξάπλωσης. Εκτός από την αρκούδα και το λύκο, ίχνη των οποίων θα βρούμε εύκολα στους δασικούς δρόμους, η λίμνη φιλοξενεί τρία είδη ασυνήθιστων ουροδελών: τον κοινό, το μακεδονικό και τον αλπικό τρίτωνα.
Ίχνη της αρκούδας
Περιττώματα της αρκούδας στις Αρένες
Εδώ πάνω, η αρκούδα τρώει κυρίως καρπούς οξυάς
Παράλληλα, η περιοχή των Αρενών κρύβει πολλές χλωριδικές εκπλήξεις, όπως τα βαλκανικάείδη κρόκου, οι κρίνοι του γένους Lilium, οι σπάνιες φριτιλάριες και πολλές ορχιδέες.
Διαδρομές στη χερσόνησο της Κασσάνδρας
Crocus cvijicii
ένα ασυνήθιστο βαλκανικό είδος