Καταρράκτης Τσούκας - Μ. Τσούκας - Νεστόριο

Πεζοπορία στο Γράμο

Καταρράκτης Τσούκας
Μ. Τσούκας
Νεστόριο

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Καταρράκτης Τσούκας - Μ. Τσούκας - Νεστόριο

Η διαδρομή από τον επαρχιακό δρόμο Καστοριάς-Νεστορίου προς τον καταρράκτη της Τσούκας και η σύνδεση μέσω της μονής Τσούκας με το Νεστόριο είναι η πιο εντυπωσιακή και πυκνή σε οπτικά ερεθίσματα διαδρομή της περιοχής του ανατολικού Γράμου.

Η πορεία ξεκινά από τον κεντρικό άσφαλτο που εξυπηρετεί το Νεστόριο, όπου υπάρχει και σχετική πινακίδα. Ακολουθούμε την καλή σήμανση και μια διαδοχή από σαφή μονοπάτια και δρομάκια φτάνουμε στη βάση του καταρράκτη της Τσούκας. Εδώ η φύση έχει ζωγραφίσει ένα εξαίσιο και ρέοντα πίνακα, με κύρια συστατικά τη ροή και τη βουή του νερού.

Από εδώ ανεβαίνουμε στη μονή Τσούκας. Το καθολικό της μονής είναι κτισμένο στη στέψη ενός επιβλητικού μονόλιθου και είναι αφιερωμένο στη Ζωοδόχο Πηγή. Λίγο χαμηλότερα στον ίδιο βράχο κρύβεται το μονΰδριο των Ταξιαρχών.

Από τη μονή Τσούκας θα ακολουθήσουμε ένα καλά σημασμένο μονοπάτι που περιτρέχει διαδοχικά λιβάδια και ρεματιές, περνώντας από χαρακτηριστά τοπία του φλύσχη. Στους λιγοστούς βραχώνες και ανάλογα με την εποχή θα βρούμε μικρά ερπετά και ασυνήθιστα αγριολούλουδα, ενώ στα λιβάδια θα συναντήσουμε μεγάλη ποικιλία και αριθμούς από ορχιδέες. Αφού τμήσουμε τον άσφαλτο προς το χωριό Στενά, θα συνεχίσουμε σε ομαλές, καταπράσινες πλαγιές μέχρι τη θέση Πυροβολεία, από όπου αρχίζουμε την κατάβαση προς το Νεστόριο. θα περάσουμε κοντά από το αναρριχητικό πεδίο και την παλιά πηγή ύδρευσης του οικισμού και θα καταλήξουμε στην κεντρική πλατεία της άνω συνοικίας.