Τα μονοπάτια του Ελικώνα

Τα μονοπάτια του Ελικώνα

Αν και τραυματισμένο από την εξόρυξη βωξίτη και τα αιολικά πάρκα, το συγκρότημα του Ελικώνα διατηρεί πολλές όμορφες γωνιές και προσφέρει πολλές ευκαιρίες για μεγάλες πεζοπορίες, με εντυπωσιακή θέα στα γύρω βουνά και τις λεκάνες της περιοχής.

Ελικώνας topoGuide: Μεγάλη συνάντηση πεζοπόρων στην Αρβανίτσα, 2018
Ελικώνας topoGuide: Μεγάλη συνάντηση πεζοπόρων στην Αρβανίτσα, 2018

Στον κυρίως Ελικώνα, οι πιο ενδιαφέρουσες πορείες είναι η ανάβαση από την Αγία Άννα στην Παλιοβούνα και η ανάβαση ανάβαση από την Αρβανίτσα στην Παλιοβούνα.

Στην περιοχή της Άσκρης, πολύ ενδιαφέρουσα, εύκολη και με εξαιρετική θέα διαδρομή είναι η κυκλική πορεία στην ακρόπολη της αρχαίας Άσκρης.

Στον Ζαγαρά υπάρχουν πολλές και πολύ εδιαφέρουσες πορείες, όπως η σχετικά δύσκολη και κοπιώδης ανάβαση στην κορυφή του Ζαγαρά ή η διάσχιση του Ζαγαρά από το Ο22, μια μακριά πορεία σε ένα περίπλοκο αλλά πολύ όμορφο ανάγλυφο (στο τμήμα από Αγία Άννα έως πηγή Πουρνάρα η σήμανση είναι εντελώς αόρατη στη φορά της πορείας, όλα τα σημάδια έχουν μπει στην κατεύθυνση από Πουρνάρα προς τα δυτικά).

Ενδιαφέρουσες είναι και οι διασχίσεις και αναβάσεις στη Μεγάλη Λούτσα, όπως η ανάβαση από το Ζερίκι στη Μεγάλη Λούτσα.

Τέλος, η κατάβαση της χαράδρας της Κλεισούρας είναι μια σύντομη αλλά αγαπημένη σε πολλούς εκδρομείς πορεία, που μπορεί να συνδυαστεί με επίσκεψη στη μονή Οσίου Λουκά.

Ο πληρέστερος οδηγός πεζοπορίας για τον Ελικώνα είναι η εφαρμογή Ελικώνας topoGuide, που διατίθεται τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone).

Πρόκειται για έναν ψηφιακό οδηγό περιήγησης που περιλαμβάνει περιγραφές και φωτογραφίες και εστιάζει στις διαδρομές με τα πόδια ή το ποδήλατο. Η εφαρμογή περιλαμβάνει 25 πεζοπορικές διαδρομές.

Όλες οι διαδρομές πλαισιώνονται από τα σημεία ενδιαφέροντος της άμεσης γειτονίας τους. Η εφαρμογή αναγνωρίζει την πλησιέστερη διαδρομή και προτείνει στον χρήστη να τον καθοδηγήσει ενεργητικά κατά μήκος της.