Ακρόπολη αρχαίας Άσκρης

Ακρόπολη αρχαίας Άσκρης

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Ακρόπολη αρχαίας Άσκρης
Ακρόπολη αρχαίας Άσκρης
Αναμετρώντας την Κοιλάδα των Μουσών από το λόφο του Κερησσού
Πατήστε για μεγέθυνση

Η διαδρομή γύρω και πάνω στην ακρόπολη της αρχαίας Άσκρης είναι μια σύντομη αρχαιογνωστική πορεία στο χώρο της κοιλάδας των Μουσών του Ελικώνα. Η πορεία ακολουθεί μικρά μονοπάτια και χωματόδρομους, μέσα σε ένα σκηνικό που διατηρεί τη λιτότητα του αρχέγονου ελληνικού ορεινού τοπίου.

Η πορεία ξεκινά από το χωματόδρομο της Κοιλάδας των Μουσών, λίγο μετά το βυζαντινό Επισκοπείο και έχει ως στόχο τον ευδιάκριτο αρχαίο πύργο στην κορυφή του λόφου. Με παρακλάδι του κεντρικού χωματόδρομου, φτάνουμε στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, κτισμένο δίπλα σε αρχαίο ιερό αφιερωμένο στην Ασκραία Ήρα. Λίγο πιο πέρα ξεκινά κτηνοτροφικό μονοπάτι, που το συντηρούν τα κοπάδια της περιοχής.
Ακρόπολη αρχαίας Άσκρης

Ακρόπολη αρχαίας Άσκρης: Ο λόφος του Κερησσού
Διακρίνεται ο οχυρωματικός περίβολος και ο τετράγωνος πύργος
Πατήστε για μεγέθυνση
Το μονοπάτι ακολουθεί τη ράχη του περίοπτου όγκου, όπου οι Ασκραίοι έστησαν την ακρόπολη του οικισμού τους. Ο λόφος είναι βραχώδης και δύσβατος αλλά όχι πολύ απόκρημνος. Καθώς κερδίζουμε ύψος, αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τα φυσικά πλεονεκτήματα του λόφου: ασφάλεια, πλήρης εικόνα των γύρω λεκανών και ταυτόχρονα γεμάτος θέσεις όπου θα μπορούσαν να καταφύγουν οι κάτοικοι σε περίπτωση ανάγκης.
Ακρόπολη αρχαίας Άσκρης: Τα ερείπια του κεντρικού κτίσματος της Επισκοπής Άσκρης
Ακρόπολη αρχαίας Άσκρης: Τα ερείπια του κεντρικού κτίσματος της Επισκοπής Άσκρης
Ο λόφος είναι πιθανότατα ο Κερησσός που αναφέρει ο Παυσανίας. Κοντά στην κορυφή αντικρίζουμε τα λείψανα μεγάλου οχυρωτικού περιβόλου, ενώ κατάκορφα διατηρείται σε καλή κατάσταση τετράγωνος πύργος του 4ου αι. π.Χ.
Ακρόπολη αρχαίας Άσκρης: Ο τετράγωνος πύργος του 4ου αι. π.Χ.
Ακρόπολη αρχαίας Άσκρης: Ο τετράγωνος πύργος του 4ου αι. π.Χ.
Η κατάβαση θα γίνει από πιο πατημένο μονοπάτι που ακολουθεί τη δυτική ράχη της κορυφής. Το τμήμα αυτό είχε σημανθεί παλιότερα με . Επιστρέφουμε στην αφετηρία μας απο το χωματόδρομο.

Η διαδρομή στην ακρόπολη της αρχαίας Άσκρης περιλαμβάνεται στην εφαρμογή topoguide.

Για συσκευές Android, κατεβάστε το Ελικώνας topoguide από το Play Store.

Για συσκευές iPhone και iPad κατεβάστε το Topoguide Greece και ζητείστε την περιοχή Ελικώνας από την ομάδα της Στερεάς Ελλάδας.

Η εφαρμογή παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και έναν πλούσιο οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής.

Όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που απεικονίζονται στο χάρτη αποτελούν διαδραστικές πηγές πληροφορίας της εφαρμογής: στο πεδίο, κάθε σημείο προβάλλεται αυτόματα στην οθόνη όταν το πλησιάζουμε και μας οδηγεί στο σχετικό λήμα του ψηφιακού οδηγού που περιέχεται στην εφαρμογή.