Μπαμπλούκι-Φούσκες

Μπαμπλούκι-Φούσκες

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Μπαμπλούκι-Φούσκες
Μπαμπλούκι-Φούσκες
Η μεγάλη δολίνη Φούσκες
Πατήστε για μεγέθυνση

Ο Ελικώνας είναι ένα από τα πιο έντονα καρστικοποιημένα ασβεστολιθικά ορεινά συμπλέγματα της Στερεάς Ελλάδας. Μέσα στην έκτασή του φιλοξενεί δύο μεγάλες πόλγες, ενώ και τα τέσσερα συγκροτήματα που τον αποτελούν είναι κατάσπαρτα από δολίνες και έχουν αρκετά βάραθρα και σπηλιές.

Το οροπέδιο Φούσκες είναι μια από τις μεγαλύτερες δολίνες του Ελικώνα. Το ιδιαίτερο τοπίο της λεκάνης είναι χαρακτηριστικό της καρστικής τοπογραφίας. Η διαδρομή από την περιοχή Μπαμπλούκι (διάσελο Σταυρός) προς τις Φούσκες αποτελεί τον ευκολότερο δρόμο προσπέλασης του ιδιαίτερου αυτού τοπίου.

Από το διάσελο Σταυρός, το φυσικό πέρασμα στην περιοχή Μπαμπλούκι, θα πάρουμε μια σειρά μικρά μονοπάτια που διατρέχουν τη ράχη του Σταυρού. Μετά από 1.8 χλμ., συγκλίνουμε με το χωματόδρομο που ανεβαίνει από την Αρβανίτσα με προορισμό τις Φούσκες.

Οροπέδιο Φούσκες: Το πηγάδι στη βόρεια πλευρά της δολίνης
Οροπέδιο Φούσκες: Το πηγάδι στη βόρεια πλευρά της δολίνης
Ακολουθούμε το χωματοδρομο μέχρι το τέλος του, διατρέχοντας αρχικά ομαλές λεκάνες και τελικά περιτρέχοντας τη νότια πλευρά της δολίνης, σε βραχώδες πεδίο.
Οροπέδιο Φούσκες: Iris tuberosa
Οροπέδιο Φούσκες: Iris tuberosa, από τις πρώτες ανθοφορίες της Άνοιξης
Σε όλο αυτό το τελευταίο τμήμα, οι Φούσκες εκπτύσσονται κατά μήκος της πορείας μας. Κοντά στο δυτικό λοβό της λεκάνης, από όπου ένα μικρό μονοπάτι συνεχίζει προς τη ζώνη του Κυριακίου, θα δούμε ένα περιποιημένο πηγάδι, μάρτυρας της αλλοτινής ανθρώπινης παρουσίας στους αξιόλογους γεωργικούς πόρους των ορεινών αυτών λεκανών.

Η διαδρομή δεν έχει καμία σήμανση.

Η διαδρομή Μπαμπλούκι-Φούσκες περιλαμβάνεται στην εφαρμογή topoguide.

Για συσκευές Android, κατεβάστε το Ελικώνας topoguide από το Play Store.

Για συσκευές iPhone και iPad κατεβάστε το Topoguide Greece και ζητείστε την περιοχή Ελικώνας από την ομάδα της Στερεάς Ελλάδας.

Η εφαρμογή παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και έναν πλούσιο οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής.

Όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που απεικονίζονται στο χάρτη αποτελούν διαδραστικές πηγές πληροφορίας της εφαρμογής: στο πεδίο, κάθε σημείο προβάλλεται αυτόματα στην οθόνη όταν το πλησιάζουμε και μας οδηγεί στο σχετικό λήμα του ψηφιακού οδηγού που περιέχεται στην εφαρμογή.