Μεγάλη Λούτσα: Διαδρομή 4

Μεγάλη Λούτσα: Διαδρομή 4

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Μεγάλη Λούτσα: Διαδρομή 4
Μεγάλη Λούτσα: Διαδρομή 4
Το Κυριάκι και η Μεγάλη Λούτσα
Πατήστε για μεγέθυνση

Η Μεγάλη Λούτσα είναι ένας όχι και τόσο γνωστός όγκος του Ελικώνα, όπου ωστόσο συγκλίνουν 3 ενδιαφέρουσες διαδρομές, πρόσφατα σηματοδοτημένες με τους κωδικούς 3, 4 και Ο20. Η Διαδρομή 4 ξεκινά από το Κυριάκι και φτάνει στην κορυφή ακολουθώντας τη δυτική ράχη, σε ένα πεδίο αρκετά εύκολο και με χορταστική θέα.

Η Διαδρομή 4 ξεκινά από το κέντρο του Κυριακίου. Στην αρχή από δρομάκια και στη συνέχεια από καλό μονοπάτι φτάνουμε στο διάσελο του λόφου Βουζέ, όπου συναντάμε χωματόδρομο. Η συνέχεια του μονοπατιού είναι ακριβώς απέναντι, δίπλα στην μικρή πηγή Αβουζά (στερεύει το κατακαλόκαιρο). Το μονοπάτι ανηφορίζει σε δάσος και είναι λίγο ασαφές στα πρώτα 100 μέτρα. Σύντομα γίνεται σαφέστερο και έχει καλή σήμανση.

Μεγάλη Λούτσα: Διαδρομή 4: Η πηγή Αβουζά
Μεγάλη Λούτσα: Διαδρομή 4: Η πηγή Αβουζά
Το μονοπάτι φτάνει σε γυμνό ώμο και από εκεί γυρίζει προς τα ανατολικά. Ακολουθεί μια πλατιά, ασαφή ράχη διασχίζοντας ένα φωτεινό δάσος ελάτων, που σταδιακά αραιώνει. Συνεχίζοντας στην βραχώδη πλέον ράχη, φτάνουμε στη βάση του τελικού μικρού κώνου της κορυφής, όπου η διασταύρωση με τη Διαδρομή 3 και το Εθνικό Μονοπάτι Ο22.

Μεγάλη Λούτσα: Διαδρομή 4
Μεγάλη Λούτσα: Διαδρομή 4
Κοιτώντας από την κορυφή της Μεγάλης Λούτσας
προς την Παλιοβούνα
Πατήστε για μεγέθυνση
Η ανάβαση στην κορυφή Μεγάλη Λούτσα (1547 μ.) είναι πολύ σύντομη και σημασμένη με . Στην κορυφή υπάρχει ημιτελές πέτρινο κτίσμα. Η θέα, τόσο προς τις άλλες κορυφές του Ελικώνα, όσο και προς την Κωπαΐδα στα βόρεια, είναι εντυπωσιακή.
Μεγάλη Λούτσα: Διαδρομή 4: Το σύμβολο της διαδρομής
Μεγάλη Λούτσα: Διαδρομή 4: Το σύμβολο της διαδρομής
Σε όλο το μήκος της Διαδρομής 4, υπάρχει πυκνή σήμανση με και πυκνά . Η σήμανση είναι αμφίδρομη και πρόσφατα ανανεωμένη.

Η Διαδρομή 4 στη Μεγάλη Λούτσα περιλαμβάνεται στην εφαρμογή topoguide.

Για συσκευές Android, κατεβάστε το Ελικώνας topoguide από το Play Store.
Για συσκευές iPhone και iPad κατεβάστε το Topoguide Greece και ζητείστε την περιοχή Ελικώνας από την ομάδα της Στερεάς Ελλάδας.

Η εφαρμογή παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και έναν πλούσιο οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής.

Όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που απεικονίζονται στο χάρτη αποτελούν διαδραστικές πηγές πληροφορίας της εφαρμογής: στο πεδίο, κάθε σημείο προβάλλεται αυτόματα στην οθόνη όταν το πλησιάζουμε και μας οδηγεί στο σχετικό λήμα του ψηφιακού οδηγού που περιέχεται στην εφαρμογή.