Αρβανίτσα-Παλιοβούνα

Αρβανίτσα-Παλιοβούνα

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Αρβανίτσα-Παλιοβούνα
Αρβανίτσα-Παλιοβούνα
Η λάκκα Αρβανίτσα
Πατήστε για μεγέθυνση

Η διαδρομή ξεκινάει από τη δημοφιλή λάκκα Αρβανίτσα. Το πολύλοβο λιβάδι Αρβανίτσα απλώνεται ανάμεσα στην Παλιοβούνα και τη Μεγάλη Λούτσα. Ο συνδυασμός λιβαδιού και μεγάλων ελάτων χαρίζει στο λιβάδι μια βουκολική, σχεδόν ρομαντική, εικόνα, ειδικά το Φθινόπωρο με τις ομίχλες και το Χειμώνα με το χιόνι.

Αρβανίτσα-Παλιοβούνα: Στην Αρβανίτσα
Αρβανίτσα-Παλιοβούνα: Στην Αρβανίτσα

Η Αρβανίτσα διαθέτει ένα πολύ εξυπηρετικό καφέ-εστιατόριο και μερικές υποτυπώδεις υποδομές αναψυχής. Η πετρόκτιστη κρήνη δεν έχει συνήθως νερό. Το λιβάδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατασκήνωση, οπωσδήποτε τηρουμένων των όρων καθαριότητας και τάξης.

Το μονοπάτι ξεκινά από την Αρβανίτσα, κοντά στο εστιατόριο-καφέ και κινείται νότια μέσα σε ωραίο ελατοδάσος, με αρκετά πυκνή σήμανση, που αποτελείται από , κυρίως πάνω στα δέντρα. Στο υψόμετρο των 1250 μ. συναντά τον χαλασμένο χωματόδρομο που έρχεται από το διάσελο Σταυρός και τον οποίο ακολουθεί μέχρι το τέλος του, περίπου στο υψόμετρο των 1450 μ., οπότε και στρίβει νοτιοδυτικά στην τελική ευθεία για την κορυφή σε πετρώδες, γυμνό πεδίο.

Αρβανίτσα-Παλιοβούνα: Ξεκινώντας την ανάβαση από την Αρβανίτσα
Αρβανίτσα-Παλιοβούνα: Ξεκινώντας την ανάβαση από την Αρβανίτσα
Φτάνοντας στην Παλιοβούνα στα 1748 μ., η θέα είναι μαγευτική προς τις δαντελωτές ακτές του Κορινθιακού κόλπου και τη Βοιωτική πεδιάδα. Από εδώ, υπάρχει η επιλογή για κάθοδο προς το χωριό Αγία Άννα (Κούκουρα), ακολουθώντας ανάστροφα τη διαδρομή Αγία Άννα-Παλιοβούνα.
Αρβανίτσα-Παλιοβούνα: Στο δάσος γύρω από την Αρβανίτσα θα βρούμε πολλά μανιτάρια
Αρβανίτσα-Παλιοβούνα: Το Φθινόπωρο, στο δάσος γύρω από την Αρβανίτσα
θα βρούμε πολλά μανιτάρια
Σημειώστε ότι από την Αρβανίτσα υπάρχει ένα νέο μονοπάτι με σήμανση που συνδέει την Αρβανίτσα με το Ο22 (σκέλος Ελιώνας-Αγία Άννα). Η σύνδεση γίνεται στο ξεκίνημα της κατάβασης προς τη Σκάλα.

Αρβανίτσα-Παλιοβούνα: Η επισήμανση της συνδετικής πορείας Ο22-Αρβανίτσα
Αρβανίτσα-Παλιοβούνα: Η επισήμανση της συνδετικής πορείας Ο22-Αρβανίτσα

Η διαδρομή Αρβανίτσα-Παλιοβούνα περιλαμβάνεται στην εφαρμογή topoguide.

Για συσκευές Android, κατεβάστε το Ελικώνας topoguide από το Play Store.

Για συσκευές iPhone και iPad κατεβάστε το Topoguide Greece και ζητείστε την περιοχή Ελικώνας από την ομάδα της Στερεάς Ελλάδας.

Η εφαρμογή παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και έναν πλούσιο οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής.

Όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που απεικονίζονται στο χάρτη αποτελούν διαδραστικές πηγές πληροφορίας της εφαρμογής: στο πεδίο, κάθε σημείο προβάλλεται αυτόματα στην οθόνη όταν το πλησιάζουμε και μας οδηγεί στο σχετικό λήμα του ψηφιακού οδηγού που περιέχεται στην εφαρμογή.