Ανάβαση στο Ζαγαρά

Ανάβαση στο Ζαγαρά

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Ανάβαση στο Ζαγαρά
Ανάβαση στο Ζαγαρά
Στα λιβάδια της κορυφής
Πατήστε για μεγέθυνση

Ο Ζαγαράς είναι ένας τραχύς όγκος, με μοναδική ομαλή πρόσβαση από την ανατολική ράχη του. Ωστόσο, η κλασική ανάβαση στην κορυφή του, τη Μοτσάρα, ακολουθεί το παλιό και άλλοτε καλό μονοπάτι από την πηγή Χαλίκι, που διατρέχει μια αρκετά απόκρημνη και δύσβατη ζώνη.

Ανάβαση στο Ζαγαρά: Η πηγή Χαλίκι
Ανάβαση στο Ζαγαρά: Η πηγή Χαλίκι

Η σήμανση είναι συνεκτική, το μονοπάτι ωστόσο έχει εγκαταληφθεί και σήμερα επιφυλάσσει ένα παρατεταμένο απότομο τμήμα, σε βράχια και χαλαρές σάρες, που θα προβληματίσει τους μη εξοικειωμένους.

Η διαδρομή ξεκινά από τη δροσερή πηγή Χαλίκι, σε πυκνό ελατόδασος. Στην αρχή το μονοπάτι είναι φανερό και κάνει ελιγμούς στην απόκρημνη πλαγιά. Από τα 925 μ., γυρίζει απότομα προς τα πάνω, εναλλάσοντας στενά βραχώδη περάσματα με μικρές κουραστικές σάρες. Με κάποιες τοπικές δυσκολίες φτάνουμε στο πλάτωμα της Ιπποκρήνης, το Κρύο Πηγάδι των ντόπιων, γνωστό από τη μυθολογία ως γέννημα του λακτίσματος του Πηγάσου, του φτερωτού αλόγου του Βελλεροφόντη.

Ανάβαση στο Ζαγαρά: Το μυθικό πηγάδι Ιπποκρήνη
Ανάβαση στο Ζαγαρά: Το μυθικό πηγάδι Ιπποκρήνη
Η σήμανση μέχρι εδώ είναι συνεπής και συνίσταται σε πυκνά και μερικά , καθότι το τμήμα από την πηγή Χαλίκι μέχρι την Ιπποκρήνη αποτελεί μέρος του Εθνικού Μονοπατιού Ο22.
Ανάβαση στο Ζαγαρά: Στα στενά περάσματα της κόψης της κορυφής
Ανάβαση στο Ζαγαρά: Στα στενά περάσματα της κόψης της κορυφής
Από την Ιπποκρήνη, το μονοπάτι κινείται ανηφορικά, σε πετρώδες πεδίο. Το ίχνος του μονοπατιού δεν είναι παντού φανερό, η σήμανση ωστόσο είναι συνεπής με . Βγαίνουμε στην κορυφογραμμή και ακολουθούμε την κόψη της, που χωρίς να είναι ιδιαίτερη εκτεθειμένη, είναι αέρινη και εντυπωσιακή. Περνάμε ανάμεσα από μικρές δολίνες και φτάνουμε στην κορυφή Μοτσάρα (1525 μ.), που είναι στην ουσία εξ' υπολοίπου έξαρση ανάμεσα σε μια σειρά βαθιές δολίνες.

Ανάβαση στο Ζαγαρά: Λίγα στρεβλά έλατα στολίζουν την αστραποκαμένη ράχη της Μοτσάρας
Ανάβαση στο Ζαγαρά: Λίγα στρεβλά έλατα στολίζουν την αστραποκαμένη ράχη της Μοτσάρας

Η διαδρομή Ανάβαση στο Ζαγαρά περιλαμβάνεται στην εφαρμογή topoguide.

Για συσκευές Android, κατεβάστε το Ελικώνας topoguide από το Play Store.
Για συσκευές iPhone και iPad κατεβάστε το Topoguide Greece και ζητείστε την περιοχή Ελικώνας από την ομάδα της Στερεάς Ελλάδας.

Η εφαρμογή παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και έναν πλούσιο οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής.

Όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που απεικονίζονται στο χάρτη αποτελούν διαδραστικές πηγές πληροφορίας της εφαρμογής: στο πεδίο, κάθε σημείο προβάλλεται αυτόματα στην οθόνη όταν το πλησιάζουμε και μας οδηγεί στο σχετικό λήμα του ψηφιακού οδηγού που περιέχεται στην εφαρμογή.