Άσκρη-Ευαγγελίστρια

Άσκρη-Ευαγγελίστρια

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Άσκρη-Ευαγγελίστρια
Άσκρη-Ευαγγελίστρια
Μετά το Χριστό,
η διαδρομή περνά από διαδοχικές μικρές λάκκες
Πατήστε για μεγέθυνση

Η διαδρομή Άσκρη-Ευαγγελίστρια αξιοποιεί μερικά βασικά μορφολογικά στοιχεία του περίγυρου των δύο χωριών, όπως το οροπέδιο του Χριστού και το Ξερόρεμα, για να συνθέσει τη συντομότερη σύνδεση ανάμεσά τους. Ο πεζοπόρος πρέπει να έχει υπόψην του ότι ένα μεγάλο μέρος της πορείας διατρέχει την κοίτη του Ξερορέματος, δηλαδή ένα πεδίο σχετικά δύσκολο και με έντονη διαφοροποίηση (βροχές, λάσπες, νερά), άρα μια πρόσφατη ενημέρωση για τις συνθήκες στο ρέμα και μια πρόγνωση του καιρού είναι απαραίτητα.

Η πορεία ξεκινά από την ωραία βυζαντινή εκκλησία του Χριστού (4650 μ. σε άσφαλτο από το κέντρο της Άσκρης). Το καλοπατημένο κτηνοτροφικό μονοπάτι, που εξυπηρετει 3-4 διάσπαρτα μαντριά, διασχίζει έναν εκτεταμένο πουρναρώνα, έντονα σμιλεμένο από τη βόσκηση. Το μονοπάτι διασπάται συνεχώς σε μικρά παρακλάδια, αλλά ο κύριος άξονας είναι πιο πατημένος και συστηματικά σημασμένος με . Η διαδρομή περνά από διαδοχικές μικρές λάκκες και φτάνει σε πλάτωμα, όπου υπάρχει ξύλινη πινακίδα με την ένδειξη ΟΛΜΕΙΟΣ.

Άσκρη-Ευαγγελίστρια: Η ξύλινη πινακίδα με την ένδειξη ΟΛΜΕΙΟΣ
Άσκρη-Ευαγγελίστρια: Η ξύλινη πινακίδα με την ένδειξη ΟΛΜΕΙΟΣ
Από εδώ και μέχρι το Ξερόρεμα το μονοπάτι είναι διανοιγμένο σε πυκνό θαμνώνα, κάθετα σε μια απότομη πλαγιά. Αν και πολύ καλά καθαρισμένο, το μονοπάτι είναι κατά τόπους σε επισφαλές έδαφος: για λόγους ασφάλειας έχει τοποθετηθεί σχοινί σε τρία σημεία.
Άσκρη-Ευαγγελίστρια: Ένα από τα σχοινιά ασφάλειας
Άσκρη-Ευαγγελίστρια: Ένα από τα σχοινιά ασφάλειας
Φτάνοντας στην κοίτη, ακολουθούμε τη ρεματιά προς τα ανάντη. Η κοίτη είναι καθαρή από βλάστηση, έχει ωστόσο αλλεπάλληλους γλιστερούς ογκόλιθους, που κάνουν την προώθηση διασκεδαστική ή επίπονη, ανάλογα τις συνθήκες. Σε 2-3 σημεία θα χρειαστεί ένα μικρό σκαρφάλωμα. Οι όχθες πλαισιώνονται από νεαρά πλατάνια, σημάδι ότι μια σχετικά πρόσφατη πλημμύρα παρέσυρε τα ώριμα δέντρα.
Άσκρη-Ευαγγελίστρια: Στην κοίτη της ρεματιάς
Άσκρη-Ευαγγελίστρια: Στην κοίτη της ρεματιάς
Σταδιακά η κοίτη πλαταίνει και γίνεται πιό βατή και τα πλατάνια μεγαλύτερης ηλικίας. Μπαίνουμε σε χαλασμένο δρομάκι που μας φέρνει σε παλιό χωράφι. Μετά έναν νεώτερο σταύλο, τέμνουμε στην άσφαλτο και ανηφορίζουμε μέχρι την πλατεία της Ευαγγελίστριας, όπου κρήνες, καφενεία και ταβέρνες.

Η σήμανση με είναι συνεπής (πιό αραιή στο Ξερόρεμα), αμφίδρομη και σχετικά πρόσφατα ανανεωμένη.

Η διαδρομή Άσκρη-Ευαγγελίστρια περιλαμβάνεται στην εφαρμογή topoguide.

Για συσκευές Android, κατεβάστε το Ελικώνας topoguide από το Play Store.

Για συσκευές iPhone και iPad κατεβάστε το Topoguide Greece και ζητείστε την περιοχή Ελικώνας από την ομάδα της Στερεάς Ελλάδας.

Η εφαρμογή παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και έναν πλούσιο οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής.

Όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που απεικονίζονται στο χάρτη αποτελούν διαδραστικές πηγές πληροφορίας της εφαρμογής: στο πεδίο, κάθε σημείο προβάλλεται αυτόματα στην οθόνη όταν το πλησιάζουμε και μας οδηγεί στο σχετικό λήμα του ψηφιακού οδηγού που περιέχεται στην εφαρμογή.