Αγία Άννα-Πουρνάρα

Αγία Άννα-Πουρνάρα

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Ο22 Αγία Άννα-Άσκρη
Αγία Άννα-Πουρνάρα
Στην πηγή Κερασιά
Πατήστε για μεγέθυνση

Η διαδρομή από την Αγία Άννα στην Παναγιά Πουρνάρα είναι μια μεγάλη και κουραστική διαδρομή. Ο χώρος αναψυχής γύρω από το ξωκλήσι της Παναγίας Πουρνάρας, τοποθεσία προστατευμένη και με νερό, αποτελεί ιδανική θέση διανυκτέρευσης.

Η διαδρομή ξεκινά από την Αγία Άννα. Περνάμε το νεκροταφείο και φτάνουμε στη βάση του βουνού, σε ωραία αλλά ανενεργή πέτρινη κρήνη. Για να παρακάμψουμε τους άχαρους δρόμους στην περιοχή Κουτσούρι Ιμπάρδ, θα χρησιμοποιήσουμε ένα μικρό μονοπάτι που δυστυχώς και αυτό καταλήγει στο οδικό δίκτυο του αιολικού πάρκου. Το μονοπάτι είναι καθαρό και πρόσφατα σημαδεμένο με .

Αγία Άννα-Πουρνάρα: Στα λημέρια των περιστρεφόμενων γίγαντων
Αγία Άννα-Πουρνάρα: Στα λημέρια των περιστρεφόμενων γίγαντων
Ακολουθούμε το δρόμο μέχρι διακλάδωση με τοπικό δρομάκι. Κατεβαίνουμε σε μια σειρά λάκκες, όλες ντυμένες με μεγάλες βελανιδιές, μια σαφής αντίθεση του πλούσιου εδάφους των δολινών σε σχέση με τον άγονο βραχώνα, καλυμένο αποκλειστικά από πουρνάρια.
Αγία Άννα-Πουρνάρα: Στο ελατόδασος
Αγία Άννα-Πουρνάρα: Στο ελατόδασος
Η διαδρομή, πολύ καλά σημασμένη, ανηφορίζει έντονα σε βραχώδες πεδίο και φτάνει σε ένα καρστικό υψίπεδο, κατάσπαρτο από δολίνες και βυθίσματα. Ακολουθούμε την όδευση της διαδρομής αποκλειστικά χάρη στα πυκνά κόκκινα σημάδια, καθότι το ίχνος του μονοπατιού είναι αδιόρατο.

Κάνοντας ελιγμούς και συνεχή ανεβοκατεβάσματα σε ένα βραχώδες και αρκετά δυανάγνωστο πεδίο, περνώντας μέσα από απότομες δολίνες και κάποια πραγματικά δύσβατα περάσματα, θα φτάσουμε σε ένα πρώτο λιβάδι. Από εδώ και πέρα η διαδρομή είναι σημασμένη με σημάδια του Ο22 . Φτάνουμε σύντομα στη λάκκα Κερασιά, πραγματική όαση μέσα στον απέραντο βραχώνα. Η μικρή πηγή Κερασιά (βρίσκεται λίγο μετά τη λάκκα Κερασιά και πάνω από μια μικρότερη, ανώνυμη λάκκα) έχει πλέον περιστασιακά λίγο νερό.
Αγία Άννα-Άσκρη: Στην Παναγία Πουρνάρα
Αγία Άννα-Πουρνάρα: Στην Παναγία Πουρνάρα
Από εδώ θα συνεχίσουμε με πιο βατό χωμάτινο μονοπάτι, που κατηφορίζει σε πυκνό ελατόδασος μέχρι την ποτίστρα στο Κάνταλο (δεν έχει νερό). Ακολουθούμε χωματόδρομο, που περνά από μεγάλη δεξαμενή (μπορούμε να πάρουμε νερό από την υπερχείλιση) και φτάνει στην Παναγία Πουρνάρα, όπου χώρος αναψυχής και ξωκλήσι πλαισιωμένο από μεγάλα πουρνάρια. Η ομώνυμη πηγή είναι λίγο ψηλότερα και παρέχει νερό από απλή βρύση.

Στην Παναγία Πουρνάρα φτάνει καλός χωματόδρομος από την Άσκρη. Αν δεν έχουμε προγραμματίσει τρόπο μεταφοράς, είναι πολύ βολικό να κατασκηνώσουμε εδώ, όπου υπάρχει επίπεδος, στεγασμένος από τα πουρνάρια χώρος και νερό. Την επαύριο, μπορούμε να συνεχίσουμε πάνω στην όδευση του Ο22 προς Άσκρη ή να ολοκληρώσουμε μια κυκλική πορεία προς την Αγία Άννα μέσω της μονής Μακαριώτισσας.

Η διαδρομή Αγία Άννα-Πουρνάρα περιλαμβάνεται στην εφαρμογή topoguide.

Για συσκευές Android, κατεβάστε το Ελικώνας topoguide από το Play Store.
Για συσκευές iPhone και iPad κατεβάστε το Topoguide Greece και ζητείστε την περιοχή Ελικώνας από την ομάδα της Στερεάς Ελλάδας.

Η εφαρμογή παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και έναν πλούσιο οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής.

Όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που απεικονίζονται στο χάρτη αποτελούν διαδραστικές πηγές πληροφορίας της εφαρμογής: στο πεδίο, κάθε σημείο προβάλλεται αυτόματα στην οθόνη όταν το πλησιάζουμε και μας οδηγεί στο σχετικό λήμα του ψηφιακού οδηγού που περιέχεται στην εφαρμογή.