Αγία Άννα-Παλιοβούνα

Αγία Άννα-Παλιοβούνα

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Αγία Άννα-Παλιοβούνα
Αγία Άννα-Παλιοβούνα
Η Αγία Άννα και η Παλιοβούνα
Πατήστε για μεγέθυνση

Η κλασική ανάβαση στην Παλιοβούνα, ψηλότερη κορυφή του Ελικώνα, ξεκινά από την Αγία Άννα και ανηφορίζει ένα αντέρεισμα στην ανατολική όψη. Αν και η υψομετρική διαφορά είναι σημαντική (από τα 700 στα 1748 μ), η διαδρομή έχει σταθερή και ήπια κλίση. Η ωραία θέα, τόσο στα ανοίγματα στο δάσος, όσο και στα γυμνά και κυρίως από την κορυφή, ανταμοίβει τον πεζοπόρο.

Από τη δροσερή πλατεία της Αγίας Άννας (εστιατόρια, ξενοδοχεία, καφέ, κρήνη) ανηφορίζουμε σε δρομάκια μέχρι το πάνω μέρος του χωριού. Μπαίνουμε σε κακό δασόδρομο και φτάνουμε στο λιβάδι Μεγάλη Λάκκα. Εδώ ξεκινά το μονοπάτι, καλά σημαδεμένο, καλογραμμένο και φροντισμένο από φίλους του Ελικώνα.

Περνάμε τη Λάκκα Κορομπιλιά, μετά κοντά από το Λημέρι Μάμαλη και τέλος τραβερσάρουμε κάτω από τα βράχια της κορυφής Δύο Τσούμπες για να βγούμε σε μεγάλο πλάτωμα (φυσική δολίνη, επιπεδωμένη από τα στείρα των εξορύξεων βωξίτη).

Αγία Άννα-Πουρνάρα: Στο τέλος του αντερείσματος, απέναντι από την κορυφή
Αγία Άννα-Πουρνάρα: Στο τέλος του αντερείσματος, απέναντι από την κορυφή
Από εδώ ακολουθούμε παλιό δρομάκι των μεταλλείων που μας φέρνει σε διάσελο κάτω από τον όγκο της Παλιοβούνας. Ανηφορίζουμε την βραχώδη πλαγιά από σχεδόν σβησμένο δρομάκι και μετά με καλούτσικο μονοπάτι φτάνουμε στην κορυφή, στην άκρη μεγάλης πολύλοβης δολίνης.

Η διαδρομή είναι σημαδεμένη με παλιά σημάδια του και ακόμα παλιότερη σήμανση με . Πρόσφατα, τοπική ομάδα ξεκίνησε τη βελτίωση της βατότητας των μονοπατιών και την ανανέωση της σήμανσης, βάζοντας καινούργια σημάδια του Ο22.

Αγία Άννα-Πουρνάρα: Στην κορυφή Παλιοβούνα
Αγία Άννα-Πουρνάρα: Στην κορυφή Παλιοβούνα

Η διαδρομή Αγία Άννα-Παλιοβούνα περιλαμβάνεται στην εφαρμογή topoguide.

Για συσκευές Android, κατεβάστε το Ελικώνας topoguide από το Play Store.
Για συσκευές iPhone και iPad κατεβάστε το Topoguide Greece και ζητείστε την περιοχή Ελικώνας από την ομάδα της Στερεάς Ελλάδας.

Η εφαρμογή παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και έναν πλούσιο οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής.

Όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που απεικονίζονται στο χάρτη αποτελούν διαδραστικές πηγές πληροφορίας της εφαρμογής: στο πεδίο, κάθε σημείο προβάλλεται αυτόματα στην οθόνη όταν το πλησιάζουμε και μας οδηγεί στο σχετικό λήμα του ψηφιακού οδηγού που περιέχεται στην εφαρμογή.