Μεγάλη Λούτσα: Διαδρομή 3

Μεγάλη Λούτσα: Διαδρομή 3

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Μεγάλη Λούτσα: Διαδρομή 3
Μεγάλη Λούτσα: Διαδρομή 3
Στην κορυφή της Μεγάλης Λούτσας
Πατήστε για μεγέθυνση

Η Μεγάλη Λούτσα είναι ένας όχι και τόσο γνωστός όγκος του Ελικώνα, όπου ωστόσο συγκλίνουν 3 ενδιαφέρουσες διαδρομές, πρόσφατα σηματοδοτημένες με τους κωδικούς 3, 4 και Ο20. Η Διαδρομή 3 ξεκινά από την Πάνω Σούρπη και φτάνει στην κορυφή της Μεγάλης Λούτσας, μέσα από μια σχετικά περίπλοκη διαδρομή, περνώντας από το λιβάδι Πάνω Ρόνιες.

Η Διαδρομή 3 ξεκινά από το κέντρο της Πάνω Σούρπης και στην αρχή ακολουθεί καλοστρωμένο χωματόδρομο. Συνεχίζουμε σε καλό μονοπάτι ανάμεσα σε ξερολιθιές, που σταδιακά μπαίνει σε αραιά έλατα. Μερικά πεσμένα δέντρα και η επέλαση της βλάστησης δείχνουν ότι το μονοπάτι δεν χρησιμοποείται πλέον συχνά. Συναντάμε τέλος χωματόδρομο, που τον ακολουθούμε για 800 μ., περνάμε πλατύ διάσελο και κατηφορίζουμε στον άσφαλτο προς Κυριάκι, κοντά σε μεγάλη στάνη με πηγάδι. Μεγάλη Λούτσα: Διαδρομή 3

Μεγάλη Λούτσα: Διαδρομή 3
Στις Πάνω Ρόνιες
Πατήστε για μεγέθυνση
Τέμνουμε το δρόμο και αμέσως κάνουμε δεξιά στα έλατα για να βγούμε σύντομα στο μεγάλο λιβάδι Λούτσα Τζαβέλα. Η πυκνή σήμανση μας οδηγεί περιμετρικά του λιβαδιού, που σύντομα το αφήνουμε για να μπούμε στο δάσος. Συνεχίζουμε σε στενή ρεματιά που φιλοξενεί μια μακριά σειρά παλιές πεζούλες. Το μονοπάτι δεν είναι πολύ σαφές, αλλά σύντομα συναντά το εγκάρσιο Ο22 (καλά σημασμένο με ) και το ακολουθεί προς τα δυτικά (αριστερά). Σε 400 μ. φτάνουμε στο μεγάλο λιβάδι Πάνω Ρόνιες (1120 μ.), όπου πρόχειρες κατασκευές κτηνοτρόφων. Εδώ θα αφήσουμε το Ο22, το οποίο συνεχίζει δυτικά προς το Κυριάκι.
Μεγάλη Λούτσα: Διαδρομή 3: Σήμανση στις Πάνω Ρόνιες
Μεγάλη Λούτσα: Διαδρομή 3: Σήμανση στις Πάνω Ρόνιες
Από τις Πάνω Ρόνιες, η Διαδρομή 3 ανηφορίζει ομαλά σε ελατόδασος, κατά τόπους πυκνό, αλλά και με πολλά ανοίγματα. Περνάμε 4 εγκαταλελειμένες σωλήνες ύδρευσης και συνεχίζουμε έντονα ανηφορικά σε γυμνή πλαγιά με ελάχιστα έλατα μέχρι τη βάση του μικρού κώνου της κορυφής, όπου η διασταύρωση με τη Διαδρομή 4 και το Εθνικό Μονοπάτι Ο22.
Μεγάλη Λούτσα: Διαδρομή 3: Σήμανση της διαδρομής
Μεγάλη Λούτσα: Διαδρομή 3: Σήμανση της διαδρομής
Η ανάβαση στην κορυφή Μεγάλη Λούτσα (1547 μ.) είναι πολύ σύντομη και σημασμένη με . Στην κορυφή υπάρχει ημιτελές πέτρινο κτίσμα. Η θέα, τόσο προς τις άλλες κορυφές του Ελικώνα, όσο και προς την Κωπαΐδα στα βόρεια, είναι εντυπωσιακή.

Σε όλο το μήκος της διαδρομής υπάρχει πυκνή σήμανση με και πολλά . Η σήμανση είναι αμφίδρομη και πρόσφατα ανανεωμένη.

Η διαδρομή Μεγάλη Λούτσα: Διαδρομή 3 περιλαμβάνεται στην εφαρμογή topoguide.

Για συσκευές Android, κατεβάστε το Ελικώνας topoguide από το Play Store.
Για συσκευές iPhone και iPad κατεβάστε το Topoguide Greece και ζητείστε την περιοχή Ελικώνας από την ομάδα της Στερεάς Ελλάδας.

Η εφαρμογή παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και έναν πλούσιο οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής.

Όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που απεικονίζονται στο χάρτη αποτελούν διαδραστικές πηγές πληροφορίας της εφαρμογής: στο πεδίο, κάθε σημείο προβάλλεται αυτόματα στην οθόνη όταν το πλησιάζουμε και μας οδηγεί στο σχετικό λήμα του ψηφιακού οδηγού που περιέχεται στην εφαρμογή.