Ε.Π. Αμβρακικού: Λιμνοθάλασσα Πωγωνίτσας

Περιήγηση στο Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού
Λιμνοθάλασσα Πωγωνίτσας

Περιήγηση του Αμβρακικού

Μορφολογικά, η Πωγωνίτσα είναι μια ιδιαίτερη λιμνοθάλασσα: αντί για το ανοιχτό, εντελώς επίπεδο τοπίο των άλλων λιμνοθαλασσών, εδώ έχουμε μια ορεινή τοπογραφία, χαμηλού βέβαια υψομέτρου, που περιβάλλει με πυκνά δασωμένους λόφους μια εντελώς κλειστή λεκάνη.

Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού: Λιμνοθάλασσα Πωγωνίτσας, το διβάρι
Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού
Λιμνοθάλασσα Πωγωνίτσας: το διβάρι
Πατήστε για μεγέθυνση

Πράγματι, η Πωγωνίτσα φωλιάζει στο πλατύ άκρο της χερσονήσου Λασκάρα, που αγκαλιάζει το μεγάλο όρμο της Πρέβεζας. Ουσιαστικά η Λασκάρα δημιουργεί και ταυτόχρονα προστατεύει το λιμάνι της Πρέβεζας - άλλωστε στο ακρότατο ύψωμά της κατασκευάστηκε ένα οχυρό εποπτείας και φύλαξης του λιμενικού χώρου.

Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού
Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού
Ο δυτικός μυχός της Πωγωνίτσας συνιστά ένα κλειστό έλος

Η Πωγωνίτσα είναι - και αυτή - ένα μεγάλο διβάρι και επικοινωνεί με τη θάλασσα μέσω μιας στενής μπούκας, που επιτρέπει τη διαχείριση του διβαριού. Το κύριο σώμα της λιμνοθάλασας είναι μια τυπική καρστική λεκάνη, ενώ το υπόλοιπο είναι ένα αβαθές έλος, που χωρίζεται από τη θάλασσα με ένα αμμοχαλικώδες διάφραγμα.

Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού
Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού
Ένας Ακτίτης (Actitis hypoleucos) στην παραλία της Πωγωνίτσας

Οι λόφοι γύρω από τη λίμνη είναι κατάφυτοι με ψηλή μακκία ή ψηλό πευκοδάσος. Παρόλο που υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες και άλλες χρήσεις, το δάσος αυτό διατηρεί έναν καλό βαθμό φυσικότητας.

Κοντά στη μπούκα υπάρχουν οι εγκαταστάσεις λειτουργίας του διβαριού, που πρόσφατα έλαβε μορφή χώρου ενημέρωσης για την παραδοσιακή αλιεία. Στο άλλο άκρο υπάρχουν οι κλειστές εγκαταστάσεις του Υδροβιολογικού Σταθμού Πρέβεζας.

Η παρουσία της άγριας ζωής στην Πωγωνίτσα εκφράζει το συνδυασμό των δασικών βιοτόπων, που παρέχουν χώρο καταφυγίου και φωλιάσματος, του γεμάτου ζωή έλους και του πλούσιου σε αλιεύματα διβαριού. Κατά συνέπεια, ο παρατηρητής αναμένει να δει τόσο πουλιά των μικρών υγροτόπων (ερωδιούς, παρυδάτια, ορισμένα υδρόβια, κορμοράνους, γλάρους, γλαρόνια κλπ) όσο και πουλιά των θαμνώνων και των παράκτιων δασών.

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος