Γέφυρα Σαραντάπορου - Λουτρά Αμαράντου

Πεζοπορία στο Γράμο

Epirus Trail

Γέφυρα Σαραντάπορου
Λουτρά Αμαράντου

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Γενική άποψη της Νεμέρτσικας
Γενική άποψη της Νεμέρτσικας
(πατήστε για μεγέθυνση).

Η διαδρομή από τη γέφυρα του Σαραντάπορου μέχρι τα Λουτρά Αμαράντου ακολουθεί σχετικά πιστά την όδευση του παλιού μονοπατιού που συνέδεε τα χωριά αυτά με την Κόνιτσα. Το μονοπάτι έχει διασπαστεί από χωματόδρομους, η όλη πορεία ωστόσο διατηρεί την ησυχία και την αγριάδα των παλιών ημερών.

Η Αγία Βαρβάρα και ο Αμάραντος, οι δύο κυριότεροι οικισμοί της διαδρομής, έχουν ελάχιστους κατοίκους το χειμώνα και μόνο το καλοκαίρι προσφέρουν κάποιες εξυπηρετήσεις. Τα Λουτρά Αμαράντου είναι επίσης ένας καθαρά θερινός συνοικισμός ξενοδοχείων, που λειτουργούν σε σχέση με τις τοπικά γνωστές ιαματικές πηγές της θέσης.

Από τη γέφυρα του Σαραντάπορου, η διαδρομή ακολουθεί χωματόδρομο που αρχικά μπαίνει στην κοίτη του ποταμού και μετά μπαίνει σε αραιό δάσος μέχρι κάποια παλαιά κτήματα όπου υπάρχει και περιφραγμένη καλλιέργεια. Στη συνέχεια ακολουθεί παλαιό μονοπάτι το οποίο ανέβαινε την πλαγιά μέχρι να βγεί στην εκκλησία της Παναγίας.

Anemone apennina subsp. blanda
Η ανοιξιάτικη ανεμώνα του βουνού, Anemone apennina subsp. blanda
Συνεχίσουμε σε χωματόδρομο μέχρι άλλη εκκλησία. Από εδώ μπαίνουμε σε παλαιό μονοπάτι σε μια ομαλή περιοχή με παλαιά κτήματα και ερειπωμένα σπίτια. Στο τέλος αυτής της περιοχής συναντάει το ρέμα της Σμίξης στο οποίο υπάρχει παλαιά πέτρινη τοξωτή γέφυρα. Η γέφυρα στο ανατολικό τμήμα της έχει υποστεί ζημιές, καθώς ένα τμήμα του αναλημματικού τοίχου που συγκρατεί το κατάστρωμα έχει παρασυρθεί από τα νερά.
Helleborus cyclophyllus
Ο συνήθης Helleborus cyclophyllus
Στη συνέχεια το μονοπάτι ακολουθεί μια ομαλή πορεία προς τα ανάντη του ρέματος. Συναντάμε ένα τμήμα όπου το παλαιό μονοπάτι είχε αναλημματικούς τοίχους που έχουν καταστραφεί. Σε ένα σημείο του μονοπατιού υπάρχει παλαιό ερειπωμένο πέτρινο γεφύρι κοντά στο μονοπάτι.
Το χωριό Αμάραντος
Το χωριό Αμάραντος
Φτάνοντας στο χωριό Αγία Βαρβάρα, συναντάμε χωματόδρομο. Φτάνοντας στο ρέμα το μονοπάτι συνεχίζει πολύ καλό, ενώ έχει και αρκετά τμήματα παλαιού καλντεριμιού μέχρι να φτάσει στο χωριό Αμάραντος.
Το ξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων
Το ξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων
Από τον Αμάραντο, η διαδρομή ακολουθεί καλό μονοπάτι στην αρχή και μετά παλαιό μονοπάτι που έχει γεμίσει θάμνους και δέντρα, μέχρι το εκκλησάκι Άγιοι Απόστολοι. Στη συνέχεια κόβει ένα πέταλο του δρόμου από ένα τμήμα που παρουσιάζει πολλά προβλήματα βατότητας. Όταν συναντήσει ξανά την άσφαλτο, την διασχίζει και ακολουθεί μια προσωρινή διάνοιξη που φτιάχτηκε για να περάσει ο σωλήνας ύδρευσης, σε πλαγιά μεγάλης κλίσης. Το μονοπάτι είναι σαφέστερο, όσο πλησιάζουμε στα Λουτρά Αμαράντου.

Η διαδρομή έχει μήκος 14.3 χλμ και η ανηφορική εκδοχή της μπορεί να γίνει σε 6-7 ώρες.