Πυρσόγιαννη - Ασημοχώρι

Πεζοπορία στο Γράμο

Epirus Trail

Πυρσόγιαννη - Ασημοχώρι

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Μια από τις κρήνες της διαδρομής
Μια από τις κρήνες της διαδρομής
(πατήστε για μεγέθυνση).

Η διαδρομή από τη Πυρσόγιαννη προς το Ασημοχώρι ακολουθεί μέχρι τη Βούρμπιανη τον παλιό καρόδρομο που κατασκευάστηκε κατά τον 2ο Παγκ. Πόλεμο για τις ανάγκες μετακίνησης των στρατευμάτων. Ο δρόμος αυτός, που έχει διαπλατυνθεί, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από οχήματα, διατηρεί κατά τμήματα ίχνη της παλιάς λιθόστρωσης.

Η Πυρσόγιαννη και η Βούρμπιανη είναι τα δύο πιο γνωστά Μαστοροχώρια της Ηπείρου. Όπως μαρτυρά και το κτιστό περιβάλλον των οικισμών, οι μαστόροι της περιοχής εξύψωσαν την οικοδομική σε πραγματική τέχνη.

Η διαδρομή ξεκινά από την πλατεία της Πυρσόγιαννης και βγαίνει από το χωριό από τσιμεντοστρωμένα δρομάκια. Από την μεγάλη κρήνη μέχρι τη δεξαμενή του χωριού παρεμβάλεται ένα μικρό τμήμα σχετικά διαβρωμένο. Από την Πυρσόγιαννη μέχρι τη Βούρμπιανη, η διαδρομή ακολουθεί στο μεγαλύτερο μέρος παλιό καρόδρομο που κατασκευάστηκε κατά τον 2ο Παγκ. Πόλεμο για τις ανάγκες μετακίνησης των στρατευμάτων. Ο δρόμος αυτός, που έχει διαπλατυνθεί, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από οχήματα, διατηρεί κατά τμήματα ίχνη της παλιάς λιθόστρωσης.

Το ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου
Το ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου
Περνάμε δίπλα από το ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου (όπου υπάρχει κρήνη) και μετά από τη μεγάλη κρήνη Τζαρνοβότα. Η διαδρομή έχει εξαιρετική θέα στις κοιλάδες και τις κορυφές του Γράμου. Ο καρόδρομος που προαναφέραμε περνά από το παλιό στρατιωτικό φυλάκειο στον Άγιο Κωνσταντίνο και κατηφορίζει προς τη Βούρμπιανη. Στην είσοδο του χωριού, ένα μικρό τμήμα μονοπατιού μας επιτρέπει να συντομεύσουμε τους ελιγμούς των τσιμεντόδρομων. Φτάνουμε στην πλατεία, όπου λειτουργούν καταστήματα διαμονής και εστίασης.
Το ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου
Το ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου
Από την Βούρμπιανη, η διαδρομή ανεβαίνει στο επάνω μέρος του χωριού και ακολουθεί παλαιό μονοπάτι προς το Ασημοχώρι. Λίγο μετά το τελευταίο σπίτι υπήρχε πέτρινη χτιστή βρύση επάνω στο μονοπάτι η οποία έχει θαφτεί από χώματα. Στη συνέχεια μπαίνουμε σε ένα τμήμα του παλαιού μονοπατιού, που δυστυχώς είναι πολύ δύσβατο λόγω των θάμνων. Μετά ακολουθούμε ξανά το παλαιό μονοπάτι.
Η κρήνη Τζαρνοβότα
Η κρήνη Τζαρνοβότα
Κάποια στιγμή το μονοπάτι συναντάει δασικό χωματόδρομο τον οποίο ακολουθεί δεξιά. Πλησιάζοντας στο χωριό αφήνουμε τον χωματόδρομο και ακολουθούμε μια ράχη όπου υπήρχε παλαιό μονοπάτι. Περνάμε κοντά από το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής και συναντάμε την άσφαλτο. Ακολουθούμε την άσφαλτο μέχρι την πλατεία του Ασημοχωρίου.

Η διαδρομή έχει μήκος 11.1 χλμ και η ανηφορική εκδοχή της μπορεί να γίνει σε 4-5 ώρες.