Κόνιτσα-Γέφυρα Σαραντάπορου

Πεζοπορία στο Γράμο

Epirus Trail

Κόνιτσα
Γέφυρα Σαραντάπορου

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Το χωριό Εξοχή
Το χωριό Εξοχή
(πατήστε για μεγέθυνση).

Το πρώτο τμήμα του Ανατολικού σκέλους του Epirus Trail ακολουθεί το ίχνος του παλιού μουλαρόδρομου που συνέδεε την Κόνιτσα με τις βορεινές επικράτειές της, τα χωριά του Γράμου.

Λόγω των μεγάλων αλλαγών που έχουν γίνει στη ζώνη γύρω από την Κόνιτσα στα οδικά και άλλα δίκτυα, η όδευση της διαδρομής προκειμένου να αποφύγει τον άσφαλτο, περιτρέχει το ανάγλυφο από λιγότερο ευνοϊκές τοποθεσίες, αντιμετωπίζοντας έτσι προβλήματα βατότητας.

Ξεκινάμε από την πλατεία της Κόνιτσας και περπατάμε στο παλιό κεντρικό καλντερίμι της πόλης, που σήμερα χρησιμοποιείται και από οχήματα. Από το τέλος του οικισμού μπαίνουμε σε μονοπάτι και παλιά δρομάκια και φτάνουμε σε πλάτωμα, πάνω από το στρατόπεδο. Μπαίνουμε σε παλιό, καλό μονοπάτι που τραβερσάρει τις πλαγιές του Προφήτη Ηλία. Το μονοπάτι έχει κλείσει εντελώς από τη βλάστηση.

Το μονοπάτι φτάνει σε μικρό διάσελο της ράχης που οδηγεί στον Προφήτη Ηλία Κόνιτσας. Από το σημείο αυτό κατηφορίζουμε προς τα βόρεια, σε τμήμα που διασχίζει πετρώδεις πλαγιές. Σε όλη τη διαδρομή από το διάσελο μέχρι την γέφυρα Μπούσιου θα αντιμετωπίσουμε ένα στενό ίχνος μονοπατιού και αρκετά προβλήματα με τη βλάστηση.

Primula vulgaris
Η κοινή ανοιξιάτικη πρίμουλα Primula vulgaris
Περνώντας την γέφυρα του Μπούσιου ανηφορίζουμε από μια ράχη με παλιό καλό μονοπάτι. Το μονοπάτι έχει εξαιρετική θέα προς την Τύμφη μέχρι που φτάνει σε ένα διάσελο δίπλα από την κορυφή 909, κοντά στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία Εξοχής. Κατηφορίζοντας προς το χωριό Εξοχή, το μονοπάτι τέμνει σε δύο σημεία το δρόμο. Μετά την δεύτερη τομή με τον άσφαλτο θα πρέπει να αποφύγουμε μια στάνη και μετά ακολουθούμε μια χάραξη όπου πέρασε σωλήνας ύδρευσης: έτσι φτάνουμε εύκολα μέχρι το χωριό Εξοχή.
Η κρήνη στην Εξοχή
Η κρήνη στην Εξοχή
Περνάμε μέσα από την Εξοχή με δρομάκια μέχρι εκκλησία, όπου μικρή κρήνη. Ακολουθούμε τον κεντρικό άσφαλτο μέχρι τη μεγάλη κρηνική κατασκευή της Εξοχής. Από εδώ μεσολαβεί ένα μεγάλο τμήμα πάνω στο παλιό μονοπάτι από την Εξοχή προς τη γέφυρα του Σαραντάπορου. Στο ανώτερο τμήμα, το μονοπάτι έχει κλείσει κατά τόπους από τη βλάστηση, ενώ σε άλλα σημεία η διαδρομή έχει καταπλακωθεί από ερείπια ξερολιθιών και κλαδιά.
Rana graeca
O Ελληνικός Βάτραχος (Rana graeca) αφθονεί στα ηπίως ρέοντα ύδατα
Τέμνουμε τον άσφαλτο. Το τελευταίο μέρος της διαδρομής μέχρι τη γέφυρα κινείται παράλληλα με το δρόμο, σε παλιά χωράφια και περνά κοντά από τα λείψανα δύο νερόμυλων. Περνάμε τη γέφυρα με τη βοήθεια του ασφάλτου και ανηφορίζουμε ομαλά μέχρι το παλαιό εγκαταλελειμένο φυλάκειο.

Η διαδρομή έχει μήκος 11.9 χλμ και μπορεί να γίνει σε 4.5 - 5 ώρες.