Ασημοχώρι-Αετομηλίτσα

Πεζοπορία στο Γράμο

Epirus Trail

Ασημοχώρι-Αετομηλίτσα

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Η παλιά σύνδεση της τριάδας των μαστοροχωριών Πυρσόγιαννη, Βούρμπιανη και Ασημοχώρι προς την Αετομηλίτσα γινόταν από πολλά περάσματα του ποταμού, που έχει μεγάλο πλάτος και ασταθείς όχθες. Στη σημερινή διαμόρφωση του χώρου, η ασφαλέστερη διέλευση είναι στο ύψος του χωριού Γοργοπόταμος, όπου υπάρχει οδική γέφυρα.

Φεύγοντας από το Ασημοχώρι και μέχρι το ρέμα Μανουσά ακολουθούμε μια παλαιά χάραξη δρόμου που πλέον έχει εγκαταλειφθεί. Φτάνουμε στην άσφαλτο και περνάμε το ρέμα από την παλαιά γέφυρα μπέλευ που έχει παραμείνει δίπλα από την νέα τσιμεντογέφυρα. Λίγο μετά ανεβαίνουμε πάνω από τον ασφάλτινο δρόμο όπου υπάρχει ένα άλλο τμήμα παλαιάς χάραξης δρόμου, προκειμένου να αποφύγουμε την άσφαλτο, μέχρι το σημείο που αρχίζει ο χωματόδρομος που οδηγεί στην Αετομηλίτσα.
Ακολουθούμε τον χωματόδρομο που μπαίνει στην κοίτη του Γοργοπόταμου, μέχρι το ύψος του χωριού Γοργοπόταμος όπου υπάρχει μεταλλική πεζογέφυρα που περνάει τον ποταμό.
Απέναντι ακολουθούμε ανηφορικό μονοπάτι το οποίο στο πρώτο τμήμα του είναι εμφανές, φαρδύ και πολυσύχναστο στο παρελθόν. Καθώς όμως είναι εγκαταλελειμμένο πολλές δεκαετίες, παρουσιάζει αρκετά εμπόδια λόγω της βλάστησης.
Φτάνουμε σε χωματόδρομο τον οποίο ακολουθούμε με κατεύθυνση βορειοανατολική. Λίγο μετά συναντάμε την πηγή Γερακοφωλιά.
Φτάνοντας στο ύψος της κορυφής Τουρψί, αφήνουμε τον χωματόδρομο και αρχίζουμε να ανηφορίζουμε προς την κορυφή. Ακολουθούμε παλαιές σύρτες που χρησιμοποιούνταν για υλοτόμηση, οι οποίες τοπικά έχουν μεγάλες κλίσεις.
Περνάμε από την βόρεια πλευρά της κορυφής Τουρψί. Στο τμήμα αυτό υπάρχει δασικός δρόμος τον οποίο σε γενικές γραμμές αποφεύγουμε. Στο τμήμα αυτό περνάμε από μερικές μικρές αλπικές λίμνες.
Δυτικά από την κορυφή Λιούκου κόβουμε ένα ακόμη πέταλο του χωματόδρομου και μετά μπαίνουμε σε μια ομαλή πλαγιά όπου από ένα σημείο και μετά ακολουθούμε ξανά μια παλαιά σύρτα υλοτόμων μέχρι την κορυφογραμμή βόρεια της κορυφής Λιούκου.
Φτάνοντας στην κορυφογραμμή συναντάμε δευτερεύοντα δασικό δρόμο που τον ακολουθούμε βόρεια μέχρι να συναντήσουμε τον κύριο χωματόδρομο που πηγαίνει στο Σταυρό και μετά Αετομηλίτσα. Τον ακολουθούμε και λίγο μετά συναντάμε άλλον χωματόδρομο που κινείται ανατολικά προς Αετομηλίτσα τον οποίο επίσης ακολουθούμε, κόβοντας μόνο τις στροφές του από ομαλές πλαγιές με μικρά μονοπάτια.
Πλησιάζοντας ωστόσο στην Αετομηλίτσα, συναντάμε το ρέμα Άσπρο Ποτάμι με τα εξαιρετικά ασταθή πρανή του. Στο συγκεκριμένο εξετάζεται η κατασκευή τσιμεντογέφυρας από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Η ιδαδρομή έχει μήκος 15.4 χλμ και η ανηφορική εκδοχή της μπορεί να γίνει σε 6-7 ώρες.