Αετομηλίτσα-Σαραντάπορος

Πεζοπορία στο Γράμο

Epirus Trail

Αετομηλίτσα-Σαραντάπορος

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Η διαδρομή Αετομηλίτσα-Σαραντάπορος είναι μια τολμηρή όδευση, που συνδέει την Αετομηλίτσα με τη ζώνη του Σαραντάπορου ποταμού, από όπου διέρχεται και ο επαρχιακός δρόμος Κόνιτσας-Πενταλόφου-Κοζάνης.

Η διαδρομή ακολουθεί σε μεγάλο μήκος το Εθνικό Μονοπάτι Ο3.

Ξεκινάμε από την πλατεία του χωριού Αετομηλίτσα ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο. Λίγο έξω από το χωριό όπου υπάρχει ένα εκκλησάκι, κινούμαστε για λίγο παράλληλα με την άσφαλτο και πριν το ρέμα επιστρέφουμε στην άσφαλτο. Περνώντας το ρέμα και μια στάνη, αρχίζουμε να ανηφορίζουμε σε ομαλές σχετικά πλαγιές ακολουθώντας μικρά μονοπάτια.
Σε κάποιο σημείο διασταυρωνόμαστε με δασικό δρόμο και συνεχίζουμε από ομαλές πλαγιές και δάση οξιάς, μέχρι μια ράχη με θέα δυτικά από την κορυφή Πέτρα Μούκα. Συνεχίζουμε τραβερσάροντας ελαφρώς κατηφορικά την κορυφή και συναντάμε πηγή. Συνεχίζουμε τραβερσάροντας μέχρι που συναντάμε τον χωματόδρομο Αετομηλίτσα – Αρένες. Στη συνέχεια ακολουθούμε έναν δασικό δρόμο. Φτάνοντας πάνω από το χωριό Λυκόραχη, ακολουθούμε παλαιά χάραξη του μονοπατιού Ο3, κατηφορίζοντας προς το χωριό. Οι κλίσεις της πλαγιάς είναι μέτριες.
Φτάνοντας στο χωριό Λυκόραχη ακολουθούμε για λίγο έναν χωματόδρομο και μετά μπαίνουμε στο Ο3. Το μονοπάτι ακολουθεί σχεδόν την ίδια ισοϋψή προς τοχωριό Πλαγιά. Εδώ κόβει τους ελιγμούς του δρόμου και φτάνει στον κεντρικό ασφαλτόδρομο. Ακολουθεί για λίγο τον κεντρικό δρόμο, και φτάνει στην παλαιά δίτοξη γέφυρα της Δροσοπηγής. Στο σημείο αυτό μπορούμε να μετακινηθούμε για διανυκτέρευση στο διπλανό χωριό Κεφαλοχώρι, που απέχει 2,5 χλμ.

Η ιδαδρομή έχει μήκος 16.5 χλμ και η ανηφορική εκδοχή της μπορεί να γίνει σε 7 ώρες.