Ανακαλύψτε την Πεντέλη

Ανακαλύψτε την Πεντέλη

Η Πεντέλη (1.109 μ), δεύτερο σε ύψος βουνό του λεκανοπεδίου μετά την Πάρνηθα, υψώνεται σαν πεπλατυσμένη πυραμίδα στα ΒΑ των Αθηνών. Οι δυτικοί πρόποδές της χάνονται στις αστικές επεκτάσεις των Αθηνών, ενώ στα βόρεια και ΒΑ, τα παρακλάδια της, όπως το Διονυσοβούνι και το Αγριλίκι, σβήνουν σταδιακά στην περιοχή της λίμνης και της πεδιάδας του Μαραθώνα. Στα νότια και ανατολικά το βουνό χαμηλώνει προς τη λεκάνη της Μεσογαίας.

Ο κύριος όγκος του βουνού σχηματίζει μια συμπαγή κορυφογραμμή με μικρές απολήξεις στα δυτικά, νότια και βόρεια. Μόνο η ανατολική άκρη του βουνού διακλαδίζεται σημαντικά και δίνει ένα μεγάλο όγκο, τη Μαυρηνόρα, έντονα κερματισμένη σε μικρές κοιλάδες και κορφές, και ένα μικρότερο και πιό συμπαγή, το Αγριλίκι. Όλοι οι μικροί δορυφόροι της Πεντέλης, μαζί με το Διονυσοβούνι και τη Σκάρπα, σχηματίζουν ένα μεγάλο ορεινό τοπίο, έντονα αστικοποιημένο, αλλά και με πολλά φυσικά, ημιφυσικά και ιστορικά στοιχεία, που προσφέρουν στους κατοίκους του λεκανοπεδίου την αίσθηση μιας επαφής με τη γη και την ιστορία.

Πεντέλη topoGuide
Πεντέλη topoGuide: Γενική άποψη από την Πάρνηθα

Στην Πεντέλη υπάρχουν δεκάδες χιλιόμετρα μονοπατιών που διατρέχουν όλο το βουνό. Ο πληρέστερος οδηγός πεζοπορίας στην Πεντέλη είναι η εφαρμογή Πεντέλη topoGuide, που είναι διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad). Πρόκειται για έναν ψηφιακό οδηγό περιήγησης που περιλαμβάνει περιγραφές και φωτογραφίες και εστιάζει στις διαδρομές με τα πόδια ή το ποδήλατο. Η εφαρμογή περιλαμβάνει 10 πεζοπορικές, 3 ποδηλατικές, 3 εκτός δρόμου διαδρομές, καθώς και τη διαδρομή του αγώνα Pendeli Trace.