Ανακαλύψτε τον Υμηττό

Ανακαλύψτε τον Υμηττό

Ο Υμηττός είναι ένα από τα τρία βουνά που περιβάλλουν το λεκανοπέδιο της Αθήνας και μαζί με την Πεντέλη μετέχουν από τις αρχές των χρόνων στη διαμόρφωση του αθηναϊκού τοπίου.

Υμηττός topoGuide
Υμηττός topoGuide: Γενική άποψη από τα βόρεια

Ο κύριος όγκος του βουνού είναι συμπαγής και παρόλου που οι οικισμοί και άλλες χρήσεις έχουν διεισδύσει βαθιά στις πλαγιές και τις λεκάνες του, δεν τέμνεται πουθενά από διελεύσεις. Με ένα μέγιστο μήκος 20 χλμ και μέγιστο πλάτος 6 χλμ, ο Υμηττός διαμορφώνει μια περίμετρο 65 περίπου χλμ και καλύπτει έκταση 81 τετ.χλμ.
Μορφολογικά παρουσιάζει ένα απλό επίμηκες σχήμα με πολύ απότομες πλαγιές. Η κορυφογραμμή του χαμηλώνει στο διάσελο Σταυρός (παλιότερα λεγόταν και Πιρναρικός λαιμός ή Επάνω Πιρναρή, 454 μ), που δημιουργεί δύο σαφώς διακριτές ενότητες, τον Βόρειο Υμηττό και το Νότιο Υμηττό.

Υμηττός topoGuide
Υμηττός topoGuide: Το σπήλαιο Νυμφολήπτου

Ο Βόρειος Υμηττός είναι μεγαλύτερος και υψηλότερος (ψηλότερη κορυφή Εύζωνας, 1029 μ.) και αρκετά δασωμένος: σωστά λεγόταν Μέγας Υμηττός στην αρχαιότητα. Οι μικρές, αλλά πολύτιμες πηγές της ζώνης αυτής συγκεντρώθηκαν σε ωραίες κρήνες.

Αντίθετα, ο Νότιος Υμηττός, που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Ελάσσων ή Άνυδρος Υμηττός, είναι χαμηλότερος (774 μ) και, κατά κυριολεξία, άνυδρος. Λόγω σπάνης των επιφανειακών υδάτων, οι αγρότες άνοιξαν αρκετά πηγάδια.

Ως εσωτερική μεθόριος των αρχαίων δήμων της Αττικής, που είχαν στενές σχέσεις με την Αθήνα, ο Υμηττός δεν έφερε σημαντικά οχυρά: εδώ ωστόσο παρουσιάζουμε κατάλογο και χάρτη των γνωστών οχυρώσεων και πύργων του Υμηττού.

Υμηττός topoGuide
Υμηττός topoGuide: Τα λείψανα του βωμού του Ομβρίου Διός

Από τα ώριμα βυζαντινά χρόνια, ο Υμηττός φιλοξένησε σημαντικά μοναστήρια, με πιό γνωστή τη μονή Καισαριανής. Στη σελίδα δημοσιεύεται ένας εκτενής κατάλογος και χάρτης των μονών και εκκλησιών του Υμηττού.

Από την αρχαιότητα μέχρι πολύ πρόσφατα, ο Υμηττός αποτέλεσε αντικείμενο εντατικής λατομικής και μεταλλευτικής δραστηριότητας. Στη σελίδα δημοσιεύεται πλήρης κατάλογος και χάρτης των λατομείων και μεταλλείων του Υμηττού.

Περισσότερα από 60 σπήλαια και βάραθρα αναφέρονται στον Υμηττό, με πιό αξιόλογο το σπήλαιο Κουτούκι. Στη σελίδα δημοσιεύεται πλήρης κατάλογος και χάρτης των σπηλαίων και βαράθρων του Υμηττού.

Υμηττός topoGuide
Υμηττός topoGuide: Οι πεζοπορικές διαδρομές που περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Υμηττός topoGuide

Στον Υμηττό έχουν σηματοδοτηθεί και περπατιώνται καθημερινά δεκάδες χιλιόμετρα μονοπάτια που διατρέχουν όλο το βουνό. Στη σελίδα παρουσιάζονται λεπτομέρειες για τις πιό δημοφιλείς διαδρομές στον Υμηττό.

Δύο μικρά καταφύγια παρουσιάζονται στη σελίδα για τα καταφύγια στον Υμηττό.

Τέλος, στον Υμηττό υπάρχουν αρκετά αναρριχητικά πεδία. Στη σελίδα δημοσιεύεται πλήρης κατάλογος και χάρτης των αναρριχητικών πεδίων του Υμηττού.

Ο πληρέστερος οδηγός για τον Υμηττό είναι η εφαρμογή Υμηττός topoGuide. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για συσκευές Android και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Πρόκειται για έναν ψηφιακό οδηγό περιήγησης που περιλαμβάνει περιγραφές και φωτογραφίες για περίπου 300 σημεία ενδιαφέροντος και εστιάζει στις διαδρομές με τα πόδια ή το ποδήλατο. Η εφαρμογή περιλαμβάνει 29 πεζοπορικές και 12 ποδηλατικές διαδρομές και 4 προτάσεις ορεινού τρεξίματος, που απλώνονται τόσο στον Βόρειο, όσο και στον Νότιο Υμηττό.

Κοντά στην Αθήνα
ανακαλύψτε ακόμα:

Parnitha Pendeli Γεράνεια Κιθαιρώνας Ελικώνας Μέθανα Αίγινα