Τα μονοπάτια του Υμηττού

Στον Υμηττό έχουν σηματοδοτηθεί και περπατιώνται καθημερινά δεκάδες χιλιόμετρα μονοπάτια που διατρέχουν όλο το βουνό. Πριν μερικά χρόνια σηματοδοτήθηκαν δύο διασχίσεις του βουνού, η διαμήκης Διαδρομή 10, που ξεκινά από την Αγία Παρασκευή και καταλήγει στην Τερψιθέα, και η εγκάρσια Διαδρομή 5, που ξεκινά από την είσοδο της Κατεχάκη προς μονή Καισαριανής, περνά από την πηγή Καλοπούλα και καταλήγει ανάμεσα Γλυκά Νερά και Παιανία.

Μία από τις πιό ενδιαφέρουσες διαδρομές είναι η Σφηττία Οδός, που διατέμνει τον Υμηττό στο χαμηλότερο διάσελό του, το πέρασμα του Σταυρού.

Ο πληρέστερος οδηγός πεζοπορίας στον Υμηττό είναι η εφαρμογή topoGuide Υμηττός. Πρόκειται για έναν ψηφιακό οδηγό περιήγησης που περιλαμβάνει περιγραφές και φωτογραφίες και εστιάζει στις διαδρομές με τα πόδια ή το ποδήλατο. Η εφαρμογή περιλαμβάνει 26 πεζοπορικές και 7 ποδηλατικές διαδρομές και 4 προτάσεις ορεινού τρεξίματος, που απλώνονται τόσο στον Βόρειο, όσο και στον Νότιο Υμηττό.

Η κατάσταση των μονοπατιών στον Υμηττό ποικίλει και εξαρτάται κυρίως από το βαθμό χρήσης, καθώς ελάχιστα έχουν γίνει για τη συντήρηση και σήμανσή τους. Η Paths of Greece έχει σηματοδοτήσει ένα μεγάλο μέρος της Σφηττίας Οδού, ενώ πιό πρόσφατα ο δήμος Παπάγου ξεκίνησε την οργάνωση ενός δικτύου 10 διαδρομών, από τις οποίες έχουν σηματοδοτηθεί τέσσερεις (Κορακοβούνι-Αγία Ελεούσα, Πράσινο Μονοπάτι, Παπάγου-Παιανία και Παπάγου-Πύργος Ανθούσας). Τέλος, η Περιφέρεια Αττικής έχει αναρτήσει πληροφορίες για 5 πεζοπορικές διαδρομές .

Στην εφαρμογή Υμηττός topoGuide περιλαμβάνονται περιγραφές και φωτογραφίες για 26 πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές. Όλες οι διαδρομές πλαισιώνονται από τα σημεία ενδιαφέροντος της άμεσης γειτονίας τους. Η εφαρμογή αναγνωρίζει την πλησιέστερη διαδρομή και προτείνει στον χρήστη να τον καθοδηγήσει ενργητικά κατά μήκος της.