Φωτογραφία της Εβδομάδας
Νέος, όμορφος και δυνατός αναζητά ελεύθερο χώρο
Νεαρός Χρυσαετός (Aquila chrysaetos) σε αναζήτηση δικής του επικράτειας
Όλες οι «Φωτογραφίες της Εβδομάδας»Το γένος Linaria αντιπροσωπεύεται από 12 είδη στην Ελλάδα - ανάμεσά τους το εντυπωσιακό Linaria alpina, που ενδημεί μόνο στον Όλυμπο.
Το γένος Linaria περιλαμβάνει τόσο μικρά, όσο και εύρωστα φυτά, που το άνθος τους μοιάζει με των Cymbalaria.
Η Linaria alpina είναι φυτό της αλπικής ζώνης με ευρεία ευρωπαϊκή εξάπλωση. Στην Ελλάδα έχει καταγραφεί μόνο στον Όλυμπο, στις πετροπλαγιές πάνω από 2500 μ., μια υψομετρική ζώνη που δεν υπάρχει σε άλλο ελληνικό βουνό. Είναι πολυετές φυτό με νανώδη διάπλαση αλλά πλούσια ανάπτυξη ερπόντων βλαστών, πάνω στους οποίους ανθίζουν πολυάριθμα εντυπωσιακά άνθη με βαθυκύανη στεφάνη και πορτοκαλο-κόκκινο ουρανίσκο. Αυτό το διακριτικό - και με μικρούς πληθυσμούς - φυτό έχει ιδιαίτερη συμμετοχή στην οικολογία της ανώτερης ζώνης του Ολύμπου, καθώς αποικεί στείρα περιβάλλοντα, όπως σάρες, λιθώνες και σχισμές βράχων, όπου αποτελεί έναν από τους ελάχιστους παραγωγούς σπόρων, με ότι αυτό σημαίνει για την αλπική πανίδα. Παράλληλα, για να ανταπεξέλθει στις ακραίες εδαφικές συνθήκες και στις συνεχείς διακυμάνσεις του ανοιξιάτικου και θερινού ομβροθερμικού ισοζυγίου, παράμετροι από τις οποίες εξαρτάται έντονα, η Linaria alpina έχει αναπτύξει μεταβλητό αναπαραγωγικό κύκλο, που μπορεί να είναι ετήσιος ή και πολυετής και έχει μέτρια εξάρτηση από την παρουσία επικονιαστών. Ωστόσο, όπως και τα άλλα φυτά της ανώτερης ζώνης του Ολύμπου, δεν μπορεί να μεταναστεύσει ψηλότερα και μακροπρόθεσμα η επιβίωσή της εξαρτάται από την ισορροπία των εδαφοκλιματικών συνθηκών.
Η Linaria micrantha ανθίζει από το τέλος του Χειμώνα μέχρι τα μέσα της Άνοιξης, στα μέσα υψόμετρα στην ανατολική χερσαία και νησιωτική Ελλάδα, και εξαπλώνεται και στην ανατολική ζώνη της Μεσογείου. Όπως και άλλα μέλη του γένους, έχει μια μάλλον διακριτική παρουσία σε φρύγανα, πετρότοπους και σε διαταραγμένες θέσεις, όπως εγκαταλελειμένους αγρούς και άκρες δρόμων.
Έχει χαρακτηριστικά γαλάζια άνθη, που πριν την απάνθιση γίνονται υπόλευκα και από το πλούσιο φύλλωμα μένουν μικρά φυλλάρια σε έναν μάλλον ξυλώδη βλαστό.
Η Linaria pelisseriana είναι ένας από τους πιο κοινούς και ευρύτερα εξαπλωμένους εκπροσώπους του μεγάλου γένους Linaria. Τη βρίσκουμε σε πετρότοπους κοντά σε θαμνώνες, αλλά και σε διαταραγμένες θέσεις, όπως εγκαταλελειμένους αγρούς και άκρες δρόμων.
Η Linaria peloponnesiaca είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φυτό, βαλκανικής κατανομής. Το συναντάμε σε ένα μεγάλο υψομετρικό εύρος, από πετροπλαγιές του θαμνώνα και πρανή δρόμων έως τα αλπικά λιβάδια, σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και τα Επτάνησα. Ο ωχροκίτρινος βότρυς της ταξιανθίας της υψώνεται στιβαρός μέσα στα λιβάδια.
Η Τρίφυλλη λινάρια (Linaria triphylla) είναι είδος ευρεία εξάπλωση στη μεσογειακή λεκάνη, κοινό σε όλη τη νότια Ελλάδα μέχρι και την Κρήτη.
Είναι ένα ψηλό φυτό με στιβαρό βλαστό, στη βάση του οποίου προβάλλουν τρία, όπως λέει και το όνομά του, σαρκώδη και οξύληκτα φύλλα. Κάθε φυτό έχει συνήθως έναν - μερικές φορές δύο ή τρεις - ανθοφόρο βλαστό, πάνω στον οποίο οργανώνεται μια πλούσια ταξιανθία με υποκίτρινα ή υποιώδη άνθη, που έχουν ένα χαρακτηριστικό πλήκτρο, που στρέφεται προς τα κάτω και καταλήγει μπροστά.
Ανθίζει τις πρώτες μέρες της Άνοιξης, σε μπάζα, παλιά χωράφια ή υγρές τοποθεσίες, πάντα σε πολυπληθείς και σφιχτές αποικίες. Είναι εντυπωσιακό φυτό και συχνά οι ντόπιοι το θεωρούν καλλωπιστικό και το περιποιούνται.
Νεαρός Χρυσαετός (Aquila chrysaetos) σε αναζήτηση δικής του επικράτειας
Όλες οι «Φωτογραφίες της Εβδομάδας»