Χλωρίδα της Ελλάδας: Tο γένος Centaurea

Χλωρίδα της Ελλάδας
Tο γένος Centaurea

Οι κενταύριες είναι ένα μεγάλο γένος ποωδών φυτών, που αριθμεί περίπου 700 είδη. Αντίστοιχα, το γένος Centaurea είναι ένα από τα πιο πολυμελή γένη της ελληνικής χλωρίδας. Στην Ελλάδα ενδημούν περίπου 120 είδη (και πολλά υποείδη), που απλώνονται από το ύψος της θάλασσας μέχρι την αλπική ζώνη. Τα πεδινά μέλη του μέλους είναι πολύ γνωστά ως βρώσιμα στις αγροτικές κοινωνίες και συλλέγονται με μανία. Ειδικά η Centaurea raphanina subsp. mixta λέγεται «αλιβάρβαρο» και αποτελεί βασικό μέλος των «άγριων χόρτων» που μαζεύονται κατά σακκούλες και τροφοδοτούν κυρίως βραστές σαλάτες.
Οι διαφοροποιήσεις των ειδών βασίζονται συχνά σε δυσδιάκριτες λεπτομέρειες και το ταξινομικό καθεστώς πολλών πληθυσμών έχει παλινδρομήσει ανάμεσα στο είδος, το υποείδος ή τη συγχώνευση.
Το όνομα του γένους αναφέρεται στους Κενταύρους, που υποτίθεται ότι ανακάλυψαν και αξιοποιούσαν τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών του γένους, το οποίο έμεινε γνωστό στην αρχαία γραμματεία ως «κενταύρεια».
Πολλές κενταύριες είναι ελληνικά ενδημικά, από τα οποία αρκετά είναι τοπικά ενδημικά μιας συγκεκριμένης περιοχής. Για παράδειγμα, τα Centaurea achaia subsp. corinthiaca και Centaurea attica subsp. megarensis, εμφανίζονται αποκλειστικά στις οφιολιθικές περιοχές των Γερανείων. Αμφότερα θεωρούνται νεοενδημικά, δηλαδή είναι αποτέλεσμα προσαρμογής αρχικών πληθυσμών στις δυσμενείς οικολογικές συνθήκες των οφιολιθικών πετρωμάτων. Αντίστοιχα, έχει αναγνωριστεί ένα τοπικό ενδημικό του Κιθαιρώνα και του Ελικώνα, η Centaurea cithaeronea, και στην γύρω περιοχή φύονται οι επίσης ενδημικές Centaurea paterea και Centaurea pseudocadmea.
Αντίθετα, κάποια είδη είναι παρόντα σε μια ευρεία γεωγραφική ζώνη ή μια μεγάλη ποικιλία συνθηκών.
Φυτά σκληροτράχηλα, με αγκαθωτά άνθη και βλαστούς, καταφέρνουν να επιβιώνουν κάτω από τις αντίξοες συνθήκες του ελληνικού αγροτικού και ορεινού τοπίου.

Centaurea affinis

Πάρνωνας topoguide
Η χλωρίδα της Ελλάδας
Centaurea affinis (Πάρνωνας)

Μία ορεινή κενταύρια, που φύεται σε λιβάδια και ανοίγματα δασών σε πετρώδες υπόστρωμα. Είναι χαμηλό φυτό με χνουδωτά φύλλα και βλαστούς. Το σύνθετο άνθος είναι κάπως ποικιλόχρωμο, με ιώδεις, ρόδινες και λευκές αποχρώσεις, ενώ ενδιαφέρουσα είναι και η διακόσμηση των βρακτίων του περιβλήματος. Το είδος Centaurea affinis είναι βαλκανικό ενδημικό είδος, ωστόσο διακρίνεται σε τρία υποείδη, με το υποείδος laconiae (που συναντούμε στον Πάρνωνα) να είναι ελληνικό ενδημικό.

Centaurea argentea

Λευκά Όρη topoguide
Η χλωρίδα της Ελλάδας
Centaurea argentea (Λευκά Όρη)

Μία τυπικά χασμοφυτική κενταύρια, που εμφανίζεται σε φαράγγια και κρημνούς της Κρήτης και των Κυθήρων (ελληνικό ενδημικό είδος). Οφείλει το όνομά της στα ανοιχτά χνουδωτά γκριζοπράσινα (αργυρόχρωμα, από το argentum = ασήμι) φύλλα και βλαστούς. Τα κεφάλια της είναι χαρακτηριστικά, με υποκίτρινο χρώμα και μωβ λεπτομέρειες στα ανθίδια, αλλά και βράκτια με όμορφη διακόσμηση.

Centaurea athoa

Ταΰγετος topoguide
Η χλωρίδα της Ελλάδας
Centaurea athoa subsp. parnonia (Ταΰγετος)

Η Centaurea athoa είναι μια χαμηλή κενταύρια, που ωστόσο τραβάει εύκολα το βλέμμα χάρη στα λαμπερά κίτρινα σύνθετα άνθη της που σχηματίζονται στο άκρο των οριζόντιων χνουδωτών βλαστών. Τα φύλλα της είναι, επίσης, σύνθετα, διαιρεμένα σε στενά, σχεδόν γραμμοειδή φυλλάρια.

Φύεται σε βραχώδεις βιοτόπους μεγάλων υψομέτρων (πάνω από τα 1000 μέτρα) και έχει ασυνεχή και ενδιαφέρουσα κατανομή, αφού είναι γνωστό από την Αν. Πελοπόννησο, τον Άθω και τη ΒΔ Τουρκία. Στον Πάρνωνα (και στον Ταΰγετο) απαντά το ενδημικό της Πελοποννήσου υποείδος parnonia.

Centaurea attica

Πάρνηθα topoguide
Η χλωρίδα της Ελλάδας
Centaurea attica (Πάρνηθα)

Πρόκειται για μία όμορφη θαμνώδη κενταύρια, με τα τρία υποείδη της Ελλάδας να εξαπλώνονται, όπως αναμένουμε από το όνομά της, κυρίως στην Αττική, αλλά και στη γειτονική Εύβοια. Έχει μάλλον μικρά και στενά κεφάλια με ιώδες χρώμα και βράκτια με ιδιαίτερη διακόσμηση. Οι βλαστοί της είναι λεπτοί και πολυάριθμοι, και συχνά μπλέκονται μεταξύ τους. Θα την συναντήσουμε σε ανοιχτές πετρώδεις θέσεις, σε λιβάδια και πλαγιές με χαμηλή βλάστηση.

Centaurea axillaris

Βουνά Καστοριάς topoguide
Η χλωρίδα της Ελλάδας
Centaurea axillaris (Μάλι Μάδι)

Ένα από τα είδη που έχουν μεγάλο εύρος κατανομής ή έχουν αναπτύξει ελαστικότητα σε ότι αφορά τις περιβάλλοντικές συνθήκες είναι η Centaurea axillaris (μέχρι πρόσφατα υποείδος της Centaurea triumfettii, ως subsp. axillaris), που είναι παρούσα σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, σε ένα μεγάλο εύρος υψομέτρων (από 500 έως 2400 μ.) και ενδιαιτημάτων (πετροπλαγιές των φρυγάνων, βραχώδη ανοίγματα στο δάσος και υποαλπικοί λειμώνες). Στο Μάλι Μάδι ενδημεί στα υποαλπικά λιβάδια των κορυφών, κρυμένο ανάμεσα στους κατακερματισμένους ασβεστόλιθους.

Centaurea cyanus

Ταίναρο topoguide
Η χλωρίδα της Ελλάδας
Centaurea cyanus (Ταίναρο)

Η Centaurea cyanus είναι αυτόχθον φυτό της Νότιας Ευρώπης. Το βρίσκουμε σε όλη την Ελλάδα, εκτός της Θεσσαλίας, σε βραχότοπους και φρύγανα. Στην Κρήτη εισήχθη και εγκλιματίστηκε, θεωρούμενη πλέον μέλος της ντόπιας χλωρίδας. Έχει εισαχθεί ως καλλωπιστικό και κηποτεχνικό φυτό στη Βόρεια Αμερική. Είχε, και διατηρεί σε κάποιο βαθμό, σημαντική θέση στην παραδοσιακή κουλτούρα πολλών ευρωπαϊκών κρατών και χρησιμοποιείται ακόμα ως διακοσμητικό σε σαλάτες, ενώ από τα πέταλά του αποσπούσαν βαφικές ουσίες.

Centaurea hymettia

Υμηττός topoguide
Η χλωρίδα της Ελλάδας
Centaurea hymettia (Υμηττός)

Η κενταύρια του Υμηττού, Centaurea hymettia, είναι ένας έρπων πολυετής θάμνος, με τα φύλλα και τους βλαστούς τους να αναπτύσσονται σχεδόν παράλληλα με το έδαφος σχηματίζοντας τάπητες ή και χαμηλούς μαξιλαρόμορφους θάμνους. Το σύνθετα άνθη της είναι απαλά κιτρινωπά και εμφανίζονται νωρίς το καλοκαίρι.
Παρά την εγγύτητα του Υμηττού με την πρωτεύουσα και την ενδελεχή βοτανική έρευνα που έχει υποστεί, το είδος αυτό παρέμενε άγνωστο μέχρι τις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας, όταν και βρέθηκε ένας μικρός πληθυσμός κατά μήκος του χωματόδρομου που οδηγεί σε εγκαταλειμμένη αεροπορική βάση στο νότιο Υμηττό. Φαίνεται ότι οι περιορισμοί στην πρόσβαση στην ευρύτερη περιοχή παλιότερα απέτρεψαν τους ερευνητές από επισταμένη έρευνα της περιοχής και έτσι ένα στενότοπο ενδημικό είδος του Υμηττού έμενε καλά κρυμμένο για χρόνια.
Η Centaurea hymettia φύεται ανάμεσα στις πέτρες του ασβεστολιθικού υποστρώματος και δεν έχει κανένα πρόβλημα να εμφανιστεί στις άκρες, ακόμα και πάνω στον (με πολύ αραιή κίνηση οχημάτων, πάντως) δρόμο.

Centaurea idaea

Λευκά Όρη topoguide
Η χλωρίδα της Ελλάδας
Centaurea idaea (Σφακιά)

Ένα χαμηλό φυτό με όμορφα λαμπερά κίτρινα κεφάλια και πολύ αγκαθωτούς διακλαδισμένους βλαστούς, ένα χαρακτηριστικό που το έχει κάνει ιδιαιτέρα ανθεκτικό στη βόσκηση. Ως αποτέλεσμα, το ενδημικό αυτό είδος της Κρήτης έχει καταφέρει να εποικίσει διάφορους βιοτόπους σε όλο το νησί και σε πολύ μεγάλο υψομετρικό εύρος και αποτελεί ένα από τα πιο κοινά φυτά που συναντούμε στις πετρώδεις πλαγιές του νησιού.

Centaurea jacea

Βάλια Κάλντα topoguide
Η χλωρίδα της Ελλάδας
Centaurea jacea (Βάλια Κάλντα)

Μία από τις πολλές παρόμοιες στην εμφάνιση κομψές Κενταύριες των ορεινών λιβαδιών της βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Έχει ιώδη άνθη στην κορυφή λεπτών χνουδωτών βλαστών, ενώ βοηθητικά για την αναγνώριση της είναι τα κάπως μεμβρανώδη και φουσκωτά βράκτια του περιβλήματος, αλλά και τα ακέραια μακρόστενα φύλλα του βλαστού.

Έχει πολύ ευρεία Ευρωπαϊκή εξάπλωση και περιέχει πλήθος ουσιών με φαρμακευτικές ιδιότητες, όπως άλλωστε πολλές άλλες Κενταύριες, κάτι που είναι γνωστό ήδη από την αρχαιότητα, αφού το όνομα της παραπέμπει ευθέως στον σοφό θεραπευτή Κένταυρο Χείρωνα.

Centaurea napulifera

Όλυμπος topoguide
Η χλωρίδα της Ελλάδας
Centaurea napulifera (Όλυμπος)

Μια κενταύρια της ανώτερης ζώνης των βουνών της κεντρικής και ανατολικής Βόρειας Ελλάδας, όπου ενδημεί σε πετροπλαγιές και λιβάδια. Στην Ελλάδα συναντάμε το υποείδος Centaurea napulifera subsp. napulifera.

Centaurea nervosa

Οίτη topoguide
Η χλωρίδα της Ελλάδας
Centaurea nervosa (Οίτη)

Μία κενταύρια των ορεινών, συχνά υγρών, λιβαδιών, με όρθιο βλαστό που φέρει πλούσιο φύλλωμα από λογχοειδή φύλλα. Αναγνωρίζεται όχι τόσο από τους πλούσιους μωβ-ροζ χρωματισμούς του κάπως μεγάλου σύνθετου άνθους, αλλά κυρίως από την χαρακτηριστική όψη νευρώσεων που προσδίνουν στο περίβλημά του οι λεπτότατες απολήξεις των πολυσχιδών βράκτιων (στοιχείο που μπορούμε να υποθέσουμε ότι ευθύνεται για την ονομασία nervosa = νευρώδης). Η Centaurea nervosa έχει πανευρωπαϊκή εξάπλωση.

Στη ΒΑ Ελλάδα συναντούμε το υποείδος nervosa, που είναι ενδημικό της χώρας μας, με περιορισμένη κατανομή στα βουνά της κεντρικής ηπειρωτικής χώρας.

Centaurea pelia

Γεράνεια topoguide
Η χλωρίδα της Ελλάδας
Centaurea pelia (Γεράνεια)

Αντίθετα με πολλές από τις κενταύριες που έχουν στενή εξάπλωση, η Centaurea pelia είναι από τα είδη με ευρεία εξάπλωση στην Ελλάδα, αλλά αποκλειστικά εντός των συνόρων: είναι ένα ελληνικό ενδημικό είδος. Παίρνει το όνομά της από το Πήλιο, όπου πρωτοπεριγράφηκε, ενώ και το όνομα του γένους, όπως αναφέραμε, σχετίζεται με τους Κενταύρους του Πηλίου.

Τη βρίσκουμε στα μέσα υψόμετρα, σε ηλιόλουστες θέσεις του θαμνώνα και σε ανοίγματα του δάσους.

Centaurea pichleri

Γράμμος topoguide
Η χλωρίδα της Ελλάδας
Centaurea pichleri (Γράμμος)

Είδος της Βαλκανικής και της Ανατολίας, όπως και πολλά άλλες κενταύριες, Centaurea pichleri ανήκει στα είδη με μεγάλη ανοχή περιβαλλοντικών συνθηκών: τη συναντάμε από το πάνω όριο του θαμνώνα μέχρι τις υποαλπικές πετροπλαγιές στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και του Αιγαίου.

Είναι ένα από τα σχετικά πρώιμα άνθη στο βουνό και δεν περνά απαρατήρητο.

Centaurea pumilio

Κρήτη: Παλαιόχωρα topoguide
Η χλωρίδα της Ελλάδας
Centaurea pumilio (Ελαφονήσι)

Ένα ξεχωριστό μέλος του ιδιαίτερα πολυπληθούς γένους των Κενταύριων, η Centaurea pumilio έχει αποκλειστική προτίμηση σε αμμώδη εδάφη – συχνά τυπικές αμμοθίνες – κοντά στη θάλασσα. Έχει πολύ όμορφα σύνθετα άνθη, με λευκές και μωβ λεπτομέρειες, που αναπτύσσονται στην επιφάνεια του εδάφους, συνοδευόμενα από γκριζοπράσινα τριχωτά πτεροειδή φύλλα, έρποντα και με ακτινωτή διάταξη. Λόγω αυτής της εμφάνισης, της αποδόθηκε το όνομα pumilio, δηλαδή νανώδης, ωστόσο κάτω από το έδαφος, και προκειμένου να μπορέσει να συγκρατηθεί στο ασταθές αμμώδες υπόβαθρο, το κάθε φυτό σχηματίζει μία ευμεγέθη και μακριά κονδυλώδη ρίζα.

Είναι είδος με μεσογειακή εξάπλωση, στην Ελλάδα συναντάται σε διάσπαρτες παράκτιες θέσεις της Κεφαλονιάς, της Πελοποννήσου και της Δ. Κρήτης, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αποτελούν δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς, με αποτέλεσμα οι βιότοποί της να υφίστανται σοβαρές πιέσεις.

Centaurea raphanina

Υμηττός topoguide
Η χλωρίδα της Ελλάδας
Centaurea raphanina (Υμηττός)

Η Centaurea raphanina δεν είναι άλλη από το αγαπημένο βρώσιμο άγριο αλιβάρβαρο (ή ασκόλυμπρος). Στην κυρίως Ελλάδα και το Αιγαίο απαντά το υποείδος mixta, που είναι ενδημικό της περιοχής. Το όνομα του είδους αναφέρεται στο γεγονός ότι η σαρκώδης ρίζα έχει σχήμα σαν ραπανιού. Είναι κοινό στη Νότια Ελλάδα, σε κάθε είδος βιοτόπου και σε ένα μεγάλο υψομετρικό εύρος.

Centaurea salonitana

Οίτη topoguide
Η χλωρίδα της Ελλάδας
Centaurea salonitana (Οίτη)

Μία κενταύρια χαρακτηριστική των αγρών (ενεργών και εγκαταλειμμένων) και ξηρών ποολίβαδων. Έχει όρθιους κάπως αποξυλωμένους βλαστούς, με τα άνθη να έχουν όμορφους υποκίτρινους - κρεμ χρωματισμούς, ενώ τα βράκτια φέρουν πολύ μακριές αγκαθωτές απολήξεις στην κορυφή τους. Στην Ελλάδα συναντάται σποραδικά σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ η γενικότερη εξάπλωση του είναι στην Ανατολική Ευρώπη και την Δυτική Ασία.

Centaurea solstitialis

Καλλίδρομο topoguide
Η χλωρίδα της Ελλάδας
Centaurea solstitialis (Καλλίδρομο)

Μία κοινή και διαδεδομένη κενταύρια που φύεται σε πετρώδεις θέσεις με κάποια διατάραξη, συνήθως κοντά ή μέσα σε αγρούς. Ουσιαστικά αποτελεί τυπικό ζιζάνιο, και μάλιστα δύσκολα αντιμετωπίσιμο λόγω του σκληρού βλαστού του και των αγκαθιών που υπάρχουν σε διάφορα σημεία του φυτού. Πολύ αγκαθωτές και μακριές είναι οι απολήξεις των βράκτιων του σύνθετου άνθους, με το χτυπητό χρυσοκίτρινο χρώμα.

Το όνομα το είδους προέρχεται από το λατινικό solstitium, δηλαδή ηλιοστάσιο και υποδηλώνει την θερινή περίοδο άνθησης του είδους – η οποία ωστόσο μπορεί να παραταθεί μέχρι και τα μέσα του φθινοπώρου.

Centaurea spinosa

Μικρή Αττική topoguide
Η χλωρίδα της Ελλάδας
Centaurea spinosa (Παραλία Σχινιά)

Μία πραγματικά ξεχωριστή κενταύρια, εξαιτίας της μοναδικής όψης της: είναι πολυετής, έντονα αγκαθωτός (εξ ου και το όνομά της, spinosa = αγκαθωτή), συχνά τέλεια ημισφαιρικός – μαξιλαρόμορφος γκριζοπράσινος θάμνος. Φύεται κατά κανόνα κοντά στις ακτές, τόσο σε βραχώδες όσο και σε αμμώδες υπόστρωμα και σχηματίζει συχνά εκτεταμένους πληθυσμούς, που παράγουν ένα ιδιαίτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Τα πολυάριθμα μικρά λευκά με μωβ λεπτομέρειες άνθη της εμφανίζονται στην επιφάνεια των θάμνων μέσα στο καλοκαίρι.

Σίφνος topoguide
Η χλωρίδα της Ελλάδας
Το άνθος της Centaurea spinosa (Σίφνος)

Θα την συναντήσουμε κατά βάση στις ακτές της ανατολικής Ελλάδας και των νησιών του Αιγαίου, ενώ έχει σχετικά περιορισμένη εξάπλωσή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Centaurea subsericans

Μικρή Αττική topoguide
Η χλωρίδα της Ελλάδας
Centaurea subsericans (Πατέρας)

Ενδημική της Ελλάδας, η όμορφη αυτή κενταύρια των πετρωδών πλαγιών συναντιέται κυρίως στα μεσαία βουνά της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

topoguide greece

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Φωτογραφίες και περιγραφές των κυριότερων ειδών φυτών του ορεινού χώρου περιλαμβάνονται στους οδηγούς που αποκτούνται μέσα από την εφαρμογή topoguide greece.

Το topoguide greece είναι διαθέσιμο για συσκευές Android από το Play Store της Google topoguide greece.

Το topoguide greece είναι επίσης διαθέσιμο για συσκευές iOS (iPhone και iPad) από το App Store της Apple Topoguide Greece.

Κάθε περιοχή περιέχει έναν πλούσιο οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής και παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος δεκάδων πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών.

topoguide Greece

Κείμενα: Απ. Καλτσής
Φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος