Χλωρίδα της Καρδαμύλης

Χλωρίδα της Καρδαμύλης

Κείμενο: Απ. Καλτσής

Φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Καρδαμύλη topoguide
Καρδαμύλη topoguide: Lithodora zahnii

Η περιοχή της Καρδαμύλης συγκαταλέγεται ανάμεσα σε στις χλωριδικές περιοχές της Πελοποννήσου που εμφανίζουν την μεγαλύτερη συγκέντρωση ελληνικών και Πελοποννησιακών ενδημικών φυτών - αμέσως μετά τις ανώτερες υψομετρικές ζώνες του Ταΰγετου, του Πάρνωνα και του Χελμού. Πράγματι, είτε την άνοιξη (κυρίως), είτε το φθινόπωρο επισκεφτεί κανείς την περιοχή μπορεί να θαυμάσει ανάμεσα στα εκατοντάδες αγριολούλουδα και ορισμένα μοναδικά στενότοπα φυτικά είδη.

Καρδαμύλη topoguide
Καρδαμύλη topoguide: Campanula andrewsii

Το αλόφυτο Limonium kardamylii αναπτύσσεται αποκλειστικά στην παράκτια βραχώδη λωρίδα από την Καρδαμύλη μέχρι τη Στούπα, ενώ ο ελκυστικός βραχόφιλος θάμνος Lithodora zahnii φύεται στα φαράγγια της Μεσσηνιακής Μάνης και του Ταΰγετου. Ανάλογη κατανομή, περιορισμένη στη ζώνη Μάνης – Ταΰγετου, έχουν το βολβόφυτο Scilla messeniaca, η φριτιλλάρια Fritillaria davisii, το φθινοπωρινό κολχικό Colchicum psaridis, η σιληνή Silene goulimyi κ.α.

Παράλληλα, στην ευρύτερη περιοχή της Καρδαμύλης έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 15 είδη ορχιδεών, κυρίως των γενών Ophrys και Serapias. Διαβάστε περισσότερα στο κεφάλαιο Ορχιδέες της Καρδαμύλης.

Φωτογραφίες και περιγραφές ειδών χλωρίδας της Καρδαμύλης περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Καρδαμύλη topoGuide.

Η Καρδαμύλη topoguide είναι διαθέσιμη ως αγορά μέσα στην εφαρμογή (in-app-purchase) στην περιφερειακή εφαρμογή Μάνη topoguide, διαθέσιμη για συσκευές Android.

Η Καρδαμύλη topoguide είναι επίσης διαθέσιμη ως αγορά μέσα στην εφαρμογή (in-app-purchase) στην εφαρμογή Topoguide Greece, σχεδιασμένη ειδικά για συσκευές iOS (iPhone και iPad).

Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει την περιοχή-τύπο του φυτού.