Λουτρά Αμαράντου-Πυρσόγιαννη

Πεζοπορία στο Γράμο

Epirus Trail

Λουτρά Αμαράντου-Πυρσόγιαννη

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Στη διαδρομή Λουτρά Αμαράντου-Πυρσόγιαννη
Στη διαδρομή Λουτρά Αμαράντου-Πυρσόγιαννη
(πατήστε για μεγέθυνση).

Η διαδρομή Λουτρά Αμαράντου-Πυρσόγιαννη περιλαμβάνει ένα από τα πιο δύσκολα τμήματα του Ανατολικού Σκέλους του Epirus Trail.

Αν και το γενικό ανάγλυφο είναι ήπιο, η διέλευση του ρέματος Κρουσά και ο διασκελισμός της ράχης της Ασβεστόπετρας θα απαιτήσουν προσοχή και καλό εξοπλισμό, ενώ είναι παράτολμο να γίνουν εκτός της θερινής περιόδου.

Από τα Λουτρά Αμαράντου κατηφορίζουμε σε καλό, παλιό μονοπάτι και φτάνουμε σε ράχη, όπου συναντάμε παλιά σύρτα, που έχει δασωθεί και διαβρωθεί. Αυτή η σύρτα είναι η μοναδική βατή γραμμή για να φτάσουμε στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, στη ρεματιά.

Το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη
Το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη, στη ρεματιά
Από το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη (όπου φτάνει κακός χωματόδρομος από τον Αμάραντο) ακολουθούμε για λίγο λείψανο τρακτερόδρομου. Περνάμε δύο ρέματα με μόνιμη ροή (όπου θα χρειαστούν ισάριθμα γεφυράκια) και αρχίζουμε να ανηφορίζουμε μαλακά σε πλαγιές με πυκνό υπόροφο. Το μονοπάτι, πλατύ και σαφές στην αρχή, χάνεται σταδιακά και η μοναδική βατή διαδρομή είναι μέσω του άξονα της ράχης. Η ράχη είναι απότομη αλλά όχι απόκρημη και έχει μία μεγάλη θέση στάσης στο μέσον του ύψους. Τέλος το μονοπάτι βγαίνει στη μεγάλη ράχη της Ασβεστόπετρας και κατηφορίζει προς το διάσελο. Εδώ σημειώνεται το τέλος ενός μεγάλου επίπονου τμήματος.
Η κίτρινη Primula vulgaris
Η κίτρινη Primula vulgaris
Κατηφορίζουμε προς το ρέμα Κρουσά με καλό, παλιό και σε μερικά σημεία κατεστραμμένο μονοπάτι. Η διέλευση του ρέματος Κρουσά είναι ασφαλής μόνο το καλοκαίρι, καθότι το ρέμα μπορεί να έχει πολύ νερό την άνοιξη ή μετά πό βροχές.
Το ρέμα Κρουσά
Το ρέμα Κρουσά
Περνώντας το ρέμα, ανηφορίζουμε σε ένα πεδίο έντονης κλίσης, όπου το παλιό μονοπάτι κάνει πολλούς μικρούς ελιγμούς, οι οποίοι έχουν ωστόσο διασπαστεί. Φτάνοντας στη ράχη, μπαίνουμε σε ένα μεγάλο τμήμα μέχρι το λιβάδι Ζέλιβο, οπου το παλιό μονοπάτι είναι σαφές, αλλά έχει κλείσει τοπικά από τη βλάστηση.
Το ξωκλήσι του Αγίου Χριστοφόρου
Το ξωκλήσι του Αγίου Χριστοφόρου
Από το Ζέλιβο, κατηφορίζουμε μέχρι το ξωκλήσι της Παναγιάς των Ξενητεμένων σε μικρό μονοπάτι. Συνεχίζουμε ανηφορικά σε παλιό μονοπάτι, αρκετά διασπασμένο, που οδηγεί στον Άγιο Χριστόφορο, σε χαρακτηριστικό διάσελο και μετά κατηφορίζει προς την Πυρσόγιαννη. Από εδώ και μέχρι την Πυρσόγιαννη, το παλιό μονοπάτι είναι ευδιάκριτο. Μπαίνουμε στον οικισμό της {Πυρσόγιαννης} και φτάνουμε στην πλατεία από δρομάκια.

Η διαδρομή έχει μήκος 12.5 χλμ και μπορεί να γίνει σε 5 ώρες.