Ανακαλύψτε τον Παρνασσό

Ανακαλύψτε τον Παρνασσό


Ο Παρνασσός υψώνεται ανάμεσα στην κοιλάδα του βοιωτικού Κηφισσού και την ύφεση της Άμφισσας και αποτελεί τον τελευταίο μεγάλο κρίκο της ορεογραφικής αλυσίδας της Πίνδου, πριν αυτή σπάσει σε μικρότερα βουνά στα νότια. Στα ΒΔ το βουνό συνδέεται με τη Γκιώνα στον αυχένα της Άμπλιανης, πιό γνωστό σήμερα ως "51", από τη χιλιομετρική ένδειξη της (παλιάς) οδικής σύνδεσης Λαμίας-Άμφισσας. Στα νότια, μετά το τεράστιο σκαλί της μεγαλειώδους ορθοπλαγιάς του Κούβελου, ο Παρνασσός συνέχεται με την Κίρφη στο πέρασμα του Ζεμενού, σημείο-κλειδί για τη Φωκίδα, που επίσης οριοθετεί την κορυφή της μακριάς κοιλάδας του Πλειστού, που καταλήγει στον ασημόγκριζο ελαιώνα της Άμφισσας. Στα ΝΑ ξεδιπλώνει σειρές από λόφους που έρχονται να συναντήσουν τις βόρειες παραφυάδες του Ελικώνα. Ανατολικά και δυτικά, ο Παρνασσός πέφτει απότομα στις τεκτονικές λεκάνες του Κηφισσού και της Άμφισσας, αποκαλύπτοντας με εντυπωσιακές ορθοπλαγιές τη στιβαρή ασβεστολιθική του μάζα.

Μια σειρά από μεγάλα αλλά ρηχά καρστικά βυθίσματα στη μέση της έκτασης του βουνού, διαταγμένα με διεύθυνση Β-Ν, χωρίζουν τον Παρνασσό σε δύο διακριτά συγκροτήματα: τον δαιδαλώδη και δασωμένο Δυτικό Παρνασσό και τον ψηλότερο, πιό άγριο και γυμνό Ανατολικό Παρνασσό. Κατά μήκος αυτής της νοητής διαχωριστικής γραμμής περνά ο κεντρικός οδικός άξονας που ανεβαίνει από την Αράχωβα, διασχίζει το οροπέδιο Λιβάδι Αράχωβας και κατεβαίνει στην Αγόριανη και από εκεί στον κάμπο του Κηφισσού.

Στον Παρνασσό έχουν σηματοδοτηθεί δεκάδες χιλιόμετρα μονοπάτια που διατρέχουν όλο το βουνό. Ο πληρέστερος οδηγός πεζοπορίας στον Παρνασσό είναι η εφαρμογή topoGuide Παρνασσός, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad). Πρόκειται για έναν ψηφιακό οδηγό περιήγησης στον Παρνασσό που περιλαμβάνει περιγραφές και φωτογραφίες και εστιάζει στις διαδρομές με τα πόδια ή το ποδήλατο. Η εφαρμογή περιλαμβάνει 24 πεζοπορικές και 8 ποδηλατικές διαδρομές και 4 προτάσεις ορεινού τρεξίματος, που απλώνονται σε ολόκληρη την έκταση του μεγάλου βουνού.