Το Εθνικό Μονοπάτι O22

Το Εθνικό Μονοπάτι O22

O22
O22: Στο Ακρινό Νερό

Το Εθνικό Μονοπάτι O22 συνδέει την Αθήνα με τον Παρνασσό, περνώντας από όλα τα ενδιάμεσα βουνά.

Η διαδρομή έχει μήκος 225 χλμ. Διασχίζει την Πάρνηθα από τη Χούνη και το διάσελο του Πανός, διατρέχει το οροπέδιο των Σκούρτων, περνά από τις κορυφογραμμές της Πάστρας και του Κιθαιρώνα και κατεβαίνει στη Λιβαδόστρα.

Ο22 Στις λάκκες ανάμεσα Γεροντόβραχο και Τσάρκο
Ο22
Στις λάκκες ανάμεσα Γεροντόβραχο και Τσάρκο
Πατήστε για μεγέθυνση

Από την Λιβαδόστρα ανεβαίνει στο οροπέδιο της Ξηρονομής με ένα ελάχιστα σαφές μονοπάτι, φτάνει στην Άσκρη και δρασκελίζει το Ζαγαρά και τον κυρίως Ελικώνα. Μετά τη μονή Οσίου Λουκά φτάνει στο Δίστομο και κάνει ένα μεγάλο διασκελισμό πάνω από την Κίρφη. Φτάνει στο Ζεμενό και από εκεί στον Κούβελο (εδώ φτάνει και η μία από τις δύο παραλλαγές του, που ξεκινά από μονή Ιερουσαλήμ). Από τον Κούβελο ανεβαίνει στα ψηλά του Παρνασσού από τις τρομακτικές Σιδηρόπορτες, διατρέχει την κορυφογραμμή του Γεροντόβραχου και κατεβαίνει στο καταφύγιο Σαραντάρι. Από εδώ κατηφορίζει προς τον Πάνω και μετά τον Κάτω Πολύδροσο και ξανανηφορίζει προς την Αγόριανη, όπου συναντά το Ε4 και ολοκληρώνεται.

Ο22 Ελικώνας
Ο22 Ελικώνας: Ατενίζοντας την Παλιοβούνα από την Κιάφα Μέλισσα

Η διαδρομή, αν και στο σύνολό της δεν είναι ομοιογενής, έχει πολλά πολύ ενδιαφέροντα τμήματα. Τα περισσότερα ημερήσια τμήματα ολοκληρώνονται σε χωριά ή θέσεις όπου λειτουργούν καταστήματα διαμονής και εστίασης, αλλά υπάρχουν κενά σε κάποιες περιπτώσεις ή σε κάποιες περιόδους του χρόνου. Έτσι, το να διασχίσει κανείς σειριακά ολόκληρο το Ο22 είναι μια κανονική ορεινή περιπέτεια.

Οπωσδήποτε, ο πιό πρόσφορος σχεδιασμός είναι η "κάθοδος" από την Αγόριανη προς την Πάρνηθα, σε τρεις ενότητες και συνολικά 16 μέρες πορείας.

Πιο κάτω παρουσιάζουμε μια δομή της διαδρομής σε 16 ημερήσια τμήματα. Εκτιμούμε ότι η σύνδεση Ξηρονομή-Λιβαδόστρα, αν και χωρίς σαφές μονοπάτι, είναι εφικτή.

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ-ΚΙΡΦΗ

Ξεκινώντας από την Αγόριανη, θα χρειαστούμε 3 μέρες για να διασχίσουμε τον Παρνασσό μέχρι το Ζεμενό και άλλη μία για το διασκελισμό της Κίρφης, μέχρι το Δίστομο.

Ο22 Παρνασσός
Ο22 Παρνασσός: Η εντυπωσιακή μορφολογία στις Σιδηρόπορτες

 1. Αγόριανη-Πολύδροσος
 2. Πολύδροσο-Καταφύγιο Μ. Δέφνερ
 3. Καταφύγιο Μ. Δέφνερ-Ζεμενό
 4. Ζεμενό-Δίστομο


ΕΛΙΚΩΝΑΣ

Ο Ελικώνας προσφέρει στο Ο22 το σύνολο της μακρύτατης σειράς βουνών που τον συνθέτουν, τους Κολλιέδες, τη Μεγάλη Λούτσα, την Παλιοβούνα και το Ζαγαρά - ακόμα και αν η όδευση απλά περιτρέχει ορισμένες κορυφές. Έτσι, εδώ θα χρειαστούν οπωσδήποτε έξι ημερήσια σκέλη, με ένα εξ αυτών, το σκέλος Αγία Άννα-Άσκρη, να αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο σε μήκος σκέλος του Ο22.

Ο22 Ελικώνας
Ο22 Ελικώνας: Στο σκέλος Ζερίκι-Αγία Άννα

 1. Δίστομο - Κυριάκι
 2. Κυριάκι - Ελικώνας
 3. Ελικώνας - Αγία Άννα
 4. Αγία Άννα - Άσκρη
 5. Άσκρη - Ξηρονομή
 6. Ξηρονομή - Λιβαδόστρα


ΚΙΘΑΙΡΩΝΑΣ-ΠΑΣΤΡΑ-ΠΑΡΝΗΘΑ

Η διάσχιση του Κιθαιρώνα απαιτεί 3 ημερήσιες πορείες, ενώ η λεηλατημένη από τα αιολικά πάρκα Πάστρα "βγαίνει" σε μία μέρα. Ο διασκελισμός από Βορρά προς Νότο της Πάρνηθας μπορεί να γίνει σε μια μεγάλη και μια σύντομη ημερήσια πορεία.

Ο22 Η κορυφογραμμή της Πάστρας
Ο22
Η κορυφογραμμή της Πάστρας
Πατήστε για μεγέθυνση

 1. Λιβαδόστρα - Μ. Αγίου Νεκταρίου
 2. Μ. Αγίου Νεκταρίου - Καταφύγιο Κιθαιρώνα
 3. Καταφύγιο Κιθαιρώνα - Δρυός Κεφαλές
 4. Δρυός Κεφαλές - Σκούρτα
 5. Σκούρτα - Μπάφι
 6. Μπάφι - Θρακομακεδόνες


ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ

Η διαδρομή έχει δύο παραλλαγές, μία από μονή Ιερουσαλήμ προς Ακρινό Νερό και μία από τα Βίλια προς το καταφύγιο Κιθαιρώνα. Επίσης, κατά τόπους έχουν σημαδευτεί ως κλάδοι του Ο22 και κάποια τοπικά μονοπάτια, όπως η ανάβαση από την Αγία Άννα στην Παλιοβούνα του Ελικώνα.

Παραλλαγές του Ο22
Παραλλαγές του Ο22: Ανάβαση στην Παλιοβούνα, ψηλότερη κορυφή του Ελικώνα

ΣΗΜΑΝΣΗ

Ο22: Σήμανση στον Ελικώνα
Ο22: Σήμανση στον Ελικώνα

Η διαδρομή σηματοδοτήθηκε το 2004 και έκτοτε έχει δεχθεί ελάχιστη φροντίδα. Κάποια τμήματα είναι σε καλή κατάσταση, ικανοποιητικά σημασμένα και περπατιώνται συστηματικά, ενώ άλλα έχουν πέσει σε αχρησία.

Στον Ελικώνα, τοπικές ομάδες φροντίζουν σχεδόν το σύνολο της διαδρομής, ενώ στον Παρνασσό τα σκέλη που εμπίπτουν στον αγώνα Tihio Race (Ultra Edition) συντηρούνται κάθε χρόνο με κόπο και δαπάνες της διοργάνωσης.

Οδηγοί πεδίου για το Εθνικό Μονοπάτι O22