Λέσβος: Προφήτης Ηλίας-Βίγλα

Βόρεια Λέσβος

Ζεύξη Προφήτης Ηλίας-Βίγλα

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Από την Πελόπη είναι σηματοδοτημένες δύο αναβάσεις προς τις κορυφές του Λεπέτυμνου: η παρούσα διαδρομή Πελόπη-Προφήτης Ηλίας και η διαδρομή Πελόπη-Βίγλα. Οι δύο κορυφές μπορούν να συνδεθούν με την παρούσα διαδρομή Προφήτης Ηλίας-Βίγλα και να δημιουργηθεί μια μεγάλη ενιαία διαδρομή.

Ζεύξη Προφήτης Ηλίας-Βίγλα
Ζεύξη Προφήτης Ηλίας-Βίγλα
Η προοπτική της διαδρομής:
στο κέντρο του Κολαυτού τα ράχτα, στο βάθος η Βίγλα
Πατήστε για μεγέθυνση

Ωστόσο, είναι καλό να ξέρουμε εκ των προτέρων ότι η σηματοδοτημένη πορεία περιλαμβάνει μια σειρά εύκολα, αλλά και ένα κάπως δύσκολο πέρασμα.

Βλέποντας το πεδίο από την κορυφή του Προφήτη Ηλία μέχρι τη Βίγλα, δύσκολα "διαβάζει" κανείς ότι η πορεία περνά μέσα από το συμπαγέστερο τμήμα βράχων της κόψης. Η όδευση αυτή προσθέτει ένα στοιχείο περιπέτειας στη διαδρομή, η απουσία ωστόσο προειδοποίησης μπορεί να μετατρέψει την πρόκληση σε πρόβλημα. Ευτυχώς, η νότια πλευρά του όγκου κρύβει ένα στενό μονοπάτι, που το έχουν πατήσει τα ζώα και μας επιτρέπει να ολοκληρώσουμε χωρίς δυσκολία την ωραία αυτή ζεύξη.

Η πορεία ξεκινά από το χώρο του "ιερού κορυφής" Προφήτη Ηλία Λεπέτυμνου. Κατεβαίνουμε στο δρόμο και άμεσα μπαίνουμε στο σηματοδοτημένο μονοπάτι προς Πελόπη. Χρειάζεται προσοχή στην τήρηση της πορείας, γιατί το ίχνος του μονοπατιού έχει διασπαστεί, ενώ και η σήμανση είναι ασυνεπής.
Ζεύξη Προφήτης Ηλίας-Βίγλα

Ζεύξη Προφήτης Ηλίας-Βίγλα
Στου Κολαυτού τα ράχτα
Πατήστε για μεγέθυνση
Φτάνουμε στο χαμηλότερο σημείο του αυχένα Προφήτη Ηλία-Βίγλας. Η πινακίδα υποδεικνύει την κατεύθυνση του άξονα της ράχης, προτροπή που την ερμηνεύουμε ελεύθερα, γιατί το ίχνος του μονπατιού είναι δυσδιάκριτο και η σήμανση πολύ αραιή. Φτάνουμε εύκολα στου Κολαυτού τα ράχτα, δηλαδή μια σειρά χτένια από ηφαιστειογενή υλικά, που σχηματίζουν τη ραχοκοκκαλιά της κόψης.
Η σήμανση υποδεικνύει μια σειρά περασμάτων ανάμεσα στους ογκόλιθους, κάποια από τα οποία είναι εκτεθειμένα και τεχνικά απαιτητικά. Δείτε πιο κάτω στις Επισημάνσεις για εναλλακτική διέλευση από το βραχώνα, ακολουθώντας ένα στενό μονοπάτι στη νότια πλευρά του όγκου.
Ζεύξη Προφήτης Ηλίας-Βίγλα
Ζεύξη Προφήτης Ηλίας-Βίγλα
Το σεληνιακό τοπίο της λάβας στην κορυφή της Βίγλας
Πατήστε για μεγέθυνση
Ολοκληρώνοντας ή παρακάμπτοντας το απόκρημνο τμήμα, συνεχίζουμε στη ράχη, περνώντας από τα απόκοσμα τοπία που συντίθενται από υλικά της ηφαιστειακής δράσης. Συναντάμε τη διακλάδωση με την ανάβαση Πελόπη-Βίγλα και συνεχίζουμε στον άξονα της κόψης, αναζητώντας τον πιο εύκολο δρόμο ανάμεσα στους ογκόλιθους της Βίγλας. Φτάνουμε τελικά στο πυροφυλάκειο (ο πάνω όροφος είναι ανοιχτός).

Σήμανση

Πινακίδες και σημάδια

Ζεύξη Προφήτης Ηλίας-Βίγλα
Η σήμανση, με τα τυπικά κόκκινα τετάγωνα σημάδια, είναι μάλλον ασυνεπής σε όλο το μήκος της διαδρομής, εκτός από το σκέλος "στου Κολαυτού τα ράχτα", όπου τα σημάδια είναι κάπως πυκνά, αν και σε απρόσμενες θέσεις.
Στις διακλαδώσεις υπάρχουν πινακίδες κατεύθυνσης.

Επισημάνσεις και χρήσιμα

Διάσχιση "στου Κολαυτού τα ράχτα"

Ζεύξη Προφήτης Ηλίας-Βίγλα
Η όδευση της σηματοδοτομένης διαδρομής περνά από τις ρηγματώσεις του συμπλέγματος "στου Κολαυτού τα ράχτα". Είναι μια ατυχής επιλογή, που ανεβάζει άστοχα το βαθμό δυσκολίας μιας κατά τ' άλλα εύκολης πεζοπορικής διαδρομής. Η ασφαλής διέλευσης προϋποθέτει ένα 30ρι σχοινί και μερικές ασφάλειες - ο βράχος είναι εξαιρετικά συμπαγής.
Ωστόσο, ακόμα και αν δεν δεν είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι, αξίζει να δει κανείς από κοντά τη μορφολογία και την υφή των ωραίων αυτών σχηματισμών. Η πεζοπορική ομάδα μπορεί να φτάσει μέχρι το δύσκολο πέρασμα και μετά να κατέβει λίγες δεκάδες μέτρα και να περάσει απο την στενή ατραπό της νότιας όψης.

Γεώτοποι

Του Κολαυτού τα ράχτα

Ζεύξη Προφήτης Ηλίας-Βίγλα
Τόσο πάνω, όσο και ανάμεσα στους δύο ηφαιστειακούς δόμους, που υψώθηκαν στη δεύτερη φάση των ηφαιστειακών αναστατώσεων του βόρειο χείλους της καλτέρας της βόρειας Λάσβου, θα δούμε ευμεγέθεις βράχινες κόψεις.
Πρόκειται για στερεοποιημένες ζώνες λάβας, που ψύχθηκαν και κρυσταλλώθηκαν σε πρισματικές δομές. Από μια τέτοια μάζα προέκυχαν και τα "ράχτα", δηλαδή οι ορθοπλαγιές, στη θέση "Κολαυτού".

Φύση

Βλάστηση: Ελαιώνες, εγκαταλελειμένες γεωργικές εκτάσεις σε πεζούλες, φρύγανα, μεσογειακός θαμνώνας, πετροπλαγιές με αραιή βλάστηση. Συστάδες δρυών.

Χλωρίδα: Συνήθης χλωρίδα της χαμηλότερης ζώνης της Λέσβου. Φυτά των φρυγάνων και του θαμνώνα.

Ελεύθερα άλογα

Πελόπη-Βίγλα
Στου Κολαυτού τα ράχτα και τις γύρω πλαγιές θα συναντήσετε ένα μικρό κοπάδια από ελεύθερα άλογα.
Όπως και σε ανάλογες περιπτώσεις άλλων περιοχών (Όλυμπος, Κεφαλονιά κλπ), δεν πρόκειται για άγρια άλογα, αλλά για κατοικίδια ζώα που διέφυγαν της φύλαξης ή αφέθηκαν χωρίς φροντίδα. Τα άλογα έχουν πολλαπλασιαστεί και έχουν οργανώσει δικές τους κοινωνικές ομάδες. Αποφεύγουν τον άνθρωπο, τον οποίο γνωρίζουν καλά, και δεν έχουν δείξει μέχρι τώρα κάποια επιθετικότητα.
Μια μικρότερη ομάδα ελεύθερων αλόγων θα βρείτε και στα λιβάδια γύρω από τον Προφήτη Ηλία.
Πανίδα: Πουλιά των χέρσων λιβαδιών, κοινά ημερόβια και νυκτόβια αρπακτικά, πουλιά του θαμνώνα. Κουνάβι, αλεπού. Όλα τα ερπετά της Λέσβου.

Πολιτισμός

Ο Προφήτης Ηλίας

Ζεύξη Προφήτης Ηλίας-Βίγλα
Η προφήτης Ηλίας είναι το διάδοχο πνεύμα των θεοτήτων του φωτός. Μοιραία κατοικεί στις κορυφές των βουνών, από όπου παρακολουθεί την πορεία του ήλιου και ελέγχει τον καιρό. Οίκος του, τα δυσπρόσιτα εκκλησάκια που στέκονται μοναχικά στις άκρες του αναγλύφου και συχνά έχουν οπτική επαφή μεταξύ τους, σαν άλλες φρυκτωρίες.
Μια παλιά θρησκευτική παράδοση μεταφέρει ότι κατά τη διάρκεια της πολυετούς ξηρασίας με την οποία είχε τιμωρήσει ο Θεός τον ασεβή βασιλιά Αχαάβ, ο προφήτης Ηλίας αποσύρθηκε στην έρημο, όπου τρεφόταν με κομμάτια ψωμί που του τα έφερναν κοράκια. Παλιότερα, στα χωριά, οι αγρότες όταν έβλεπαν τα κοράκια να σηκώνονται από τα χωράφια με τα σπαρτά, πίστευαν ότι κουβαλούν στάχυα στον Προφήτη Ηλία. Ο άγιος των κορυφών απεικονίζεται στις αγιογραφίες πάντα λιγνός, καλά ντυμένος για το κρύο, να δέχεται ένα εδώδιμο δώρο από ένα κοράκι. Πράγματι, στον Προφήτη Ηλία του Λεπέτυμνου γυροπετάει ασταμάτητα ένα μεγάλο κοπάδι κοράκια.

Σύνδεση με άλλες διαδρομές

1. Διαδρομή Πέτρα-Λαφιώνα

Η Ζεύξη Προφήτης Ηλίας-Βίγλα μπορεί να συνδυαστεί με την παράλληλη διαδρομή Πέτρα-Λαφιώνα σε μια μεγάλη κυκλική πορεία περίπου 6 ωρών.

Εξυπηρετήσεις

Πέτρα: Εστιατόρια, ταβέρνες και καφέ. Εμπορικά καταστήματα. Ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενώνες.
Λαφιώνα: Ταβέρνα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κατάστημα τροφίμων.