Λέσβος: Λεπέτυμνος-Συκαμιά

Βόρεια Λέσβος

Λεπέτυμνος-Συκαμιά

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Λεπέτυμνος-Συκαμιά
Λεπέτυμνος-Συκαμιά
Στο μονοπάτι προς το Χάλικα
Πατήστε για μεγέθυνση

Το χωριό Λεπετύμνος δανείζεται το όνομα του βουνού που το φιλοξενεί. Το χωριό απλώνεται σε ένα ομαλό πλάτωμα, λίγο χαμηλότερα από τον οδικό άξονα που διατρέχει τις πλαγιές του βουνού. Η κάπως ορθολογική ρυμοτομία του οφείλεται στο γεγονός ότι ο οικισμός αποτελεί μετεγκατάσταση του μητρικού χωριού Χάλικας, τα ρείπια του οποίου βρίσκονται λίγο ψηλότερα. Στη σημερινή θέση υπήρχε μια παλιά εκκλησία της Παναγίας και περιβόλια με κηπευτικά.

Ο Λεπέτυμνος

Λεπέτυμνος-Συκαμιά
Ο Λεπέτυμνος
Πατήστε για μεγέθυνση
Η μετακίνηση του Χάλικα στη νέα θέση έγινε λόγω κατολισθήσεων και αστάθειας των εδαφών. Η παλιά εκκλησία ανακατασκευάστηκε, διατηρώντας μερικά από τα παλιά κειμήλια και είναι σήμερα ενοριακός ναός του Λεπέτυμνου.

Η διαδρομή Λεπέτυμνος-Συκαμιά ακολουθεί το πολύ καλό καλντερίμι προς τον έρημο σήμερα Χάλικα και συνεχίζει με καθαρό μονοπάτι μέχρι τη Συκαμιά. Η διαδρομή είναι ευχάριστη και στο σύνολό της στη σκιά

Από το οδικό κέντρο του Λεπέτυμνου θα ανηφορίσουμε λίγο στον άσφαλτο και αμέσως θα δούμε την αρχή του καλοφτιαγμένου καλντεριμιού προς το Χαλικά, τον πρόδρομο οικισμό του σημερινού Λεπέτυμνου. Φτάνουμε στον άσφαλτο, τον τέμνουμε και συνεχίζουμε μέσα από τα ερείπια του Χαλικά μέχρι το πάνω άκρο του (ωραία κρήνη με αραβική επιγραφή). Λεπέτυμνος-Συκαμιά

Λεπέτυμνος-Συκαμιά
Στην παλιά κρήνη του Χάλικα
Πατήστε για μεγέθυνση
Συνεχίζουμε σε χωματόδρομο. Περνάμε κάτω από ένα μινιμαλιστικό ιερό αφιερωμένο στην Αγία Άννα (πηγή) και μετά συναντάμε επισήμανση προς την πηγή Κρήτα (απέχει 600 μ.). Εδώ αφήνουμε το χωματόδρομο και θα πάρουμε το μονοπάτι. Η πορεία μας είναι αρχικά ανηφορική, σύντομα όμως στρέφεται κατηφορικά, διατρέχει μια μεγάλη πλαγιά με πυκνό και ψηλό θαμνώνα και παλιές καλλιέργειες και σταδιακά μας φέρνει στη δυτική είσοδο της Συκαμιάς, ανάμεσα στο ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου και το παλιό ελαιοτριβείο. Φτάνουμε στην είσοδο της Συκαμιάς από τον άσφαλτο και ανεβαίνουμε στην ωραία πλατεία του χωριού από το πλατύ καλντερίμι. Λεπέτυμνος-Συκαμιά
Λεπέτυμνος-Συκαμιά
Το παλιό ελαιοτριβείο της Συκαμιάς
Πατήστε για μεγέθυνση

Σήμανση

Πινακίδες και σημάδια

Συκαμιά-Λεπέτυμνος
Η σήμανση είναι πολύ καλή και περιλαμβάνει:
- εξαιρετικής ποιότητας πινακίδες διαδρομής, με χάρτη και πληροφορίες,
- καλαίσθητες πινακίδες κατεύθυνσης σε όλες τις διακλαδώσεις,
- επισήμανση με μεγάλες πινακίδες των κύριων σημείων ενδιαφέροντος,
- επισήμανση με απλές πινακίδες των δευτερευόντων σημείων ενδιαφέροντος,
- λίγα Κόκκινα Σημάδια στη διαδρομή.

Επισημάνσεις και χρήσιμα

Πηγές του Λεπέτυμνου

Διαδρομή Πέτρα-Βαφειός
Η βόρεια πλευρά του Λεπέτυμνου έχει πολλές πηγές. Ο παλιός οικισμός Χαλικάς κτίστηκε σε θέση με πηγάιο νερό, ενώ λίγο ψηλότερα αναβλύζει η μικρή πηγή της Αγίας Άννας, που έχει και μια παλιά ποτίστρα.
Ακόμα πιο πάνω, αναβλύζει η μεγάλη πηγή της Κρήτας (350 μ εκτός διαδρομής).
Η κρήνη στον Χάλικα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ενσωματώνει αραβική κτητορική επιγραφή.

Φύση


Τα κυκλάμινα της Λέσβου

Συκαμιά-Λεπέτυμνος
Στη Λέσβο συναντάμε τα δύο πιο κοινά και πιο διαδεδομένα κυκλάμινα της Ελλάδας, το Cyclamen graecum και το Cyclamen hederifolium.
Τα δύο αυτά "αδελφάκια" μοιράζονται τον ίδιο απαλό ρόδινο χρωματισμό στα άνθη αλλά διακρίνονται εύκολα από το σχήμα των φύλλων: το C. hederifolium έχει πενταγωνικά φύλλα (ομοιάζουν με αυτά του κισσού, όπως μαρτυρά και το όνομα hederifolium, από τα λατινικά hedera=κισσός και folium=φύλλο), ενώ τα φύλλα του C. graecum είναι σαφώς καρδιόσχημα. Χαρακτηριστικές αλλά όχι τόσο εμφανείς διαφορές έχουν και τα άνθη.
Το C. graecum εξαπλώνεται στην Ελλάδα και την βόρεια Κύπρο, ενώ το C. hederifolium έχει ευρύτερη Μεσογειακή κατανομή. Και τα δύο θα τα δούμε ανθισμένα όλο το φθινόπωρο σε σκιερές θέσεις δασών και θαμνώνων, χαράδρες και ρεματιές, πολύ συχνά σε μεγάλους πληθυσμούς που δίνουν εντυπωσιακές εικόνες.

Βλάστηση: Ελαιώνες σε πεζούλες, μεσογειακός θαμνώνας.
Χλωρίδα: Συνήθης χλωρίδα της χαμηλότερης ζώνης της Λέσβου. Φυτά του θαμνώνα.
Πανίδα: Πουλιά των χέρσων λιβαδιών, κοινά ημερόβια και νυκτόβια αρπακτικά, πουλιά του θαμνώνα. Κουνάβι, αλεπού. Σαύρες της Λέσβου.

Πολιτισμός

Ανοιχτό ιερό Αγίας Άννας

Συκαμιά-Λεπέτυμνος
Λίγο πάνω από τον Χάλικα, μέσα σε σκιερή και υγρή ρεματιά, συναντάμε πηγή και ένα μικρό ανοιχτό ιερό αφιερωμένο στην Αγία Άννα.
Η πηγή είναι τυπική ανάβλυση των διακλάσεων των ηφαιστειακών πετρωμάτων. Παρόλη τη μικρή παροχή, είναι μαστευμένη και τροφοδοτεί παρακείμενη ποτίστρα.
Το ιερό είναι ένας μικρό περίβολος από ξερολιθιά, πάνω στον οποίο στηρίζεται ένα εικονοστάσι. Η σύνθεση ακολουθεί την παράδοση των Λέσβου για την καθαγίαση σημαντικών θέσεων (εδώ, μια πηγή) με ένα ή περισσότερα εικονίσματα,

Σύνδεση με άλλες διαδρομές

1. Διαδρομή Συκαμιά-Λεπέτυμνος
2. Διαδρομή Συκαμιά-Σκάλα Συκαμιάς

Εξυπηρετήσεις

Λεπέτυμνος: Ταβέρνα. Ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Συκαμιά: Εστιατόρια, ταβέρνες και καφέ. Γενέθλια οικία του Στρατή Μυριβίλη. Λαογραφικό μουσείο. Ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενώνες.