Λέσβος: Μονές Λειμώνος και Μυρσινιώτισσας

Κεντρική Λέσβος

Μονές Λειμώνος και Μυρσινιώτισσας

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Μονές Λειμώνος και Μυρσινιώτισσας
Μονές Λειμώνος και Μυρσινιώτισσας
Κατεβαίνονας προς το μετόχι Αγίων Αναργύρων
Πατήστε για μεγέθυνση

Η ζώνη γύρω από τον κόλπο της Καλλονής, τόπος πλούσιων χερσαίων και ενάλιων φυσικών πόρων, κατοικήθκε από τα προϊστορικά χρόνια. Ο αριθμός των γνωστών αρχαίων πόλεων - Αρίσβη, Πύρρα, Μάκαρα και Αποθήκα - καθώς και το ιερό των Μέσων, δίνουν μια εικόνα του δημογραφικού δυναμισμού της περιοχής.

Στη βυζαντινή περίοδο, η περιοχή παρέμεινε σε ακμή, όπως φαίνεται από τον αριθμό φρουρίων και πύργων που ανέλαβαν την προστασία των οικισμών, αλλά και από τη συγκέντρωση 6 μονών στις γύρω κοιλάδες. Στις πρώτες δεκαετίες της γενουατικής κυριαρχίας η Καλλονή διατήρησε την αίγλη της, αλλά καταστράφηκε το 1445 από τον τουρκικό στόλο. Ο βαθμός αλλαγής του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού αντανακλάται στο όνομα της συνοίκισης που διαδέχεται την Καλλονή: Αχυρώνα. Το όνομα αυτό διατηρήθηκε μέχρι και τον 19ο αιώνα.

Ήδη από την ύστερη Τουρκοκρατία, η περιοχή βρίσκεται σε φάση αναγέννησης και μετά το τέλος της τουρκικής κυριαρχίας (1912), η Καλλονή ανακτά το όνομά της και εκπτύσσεται δυναμικά σε όλους τους τομείς. Σήμερα είναι μια θαλερή κώμη και έδρα του δήμου Δυτικής Λέσβου.

Μονές Λειμώνος και Μυρσινιώτισσας
Μονές Λειμώνος και Μυρσινιώτισσας
Το συγκρότημα της μονής Λειμώνος
Πατήστε για μεγέθυνση

Για λόγους που φαίνεται να σχετίζονται με την οικονομική και δημογραφική δύναμη της Καλλονής και των δορυφόρων της, οι κοιλάδες γύρω από την κώμη φιλοξένησαν σημαντικά μοναστικά ιδρύματα, με πιο γνωστά τις μονές Λειμώνος και Μυρσινιώτισσας. Οι μονές συνδέονταν μεταξύ τους και με τα μετόχια τους με ένα δίκτυο καλντεριμιών που σώζονται σε άριστη κατάσταση.

Μονές Λειμώνος και Μυρσινιώτισσας
Μονές Λειμώνος και Μυρσινιώτισσας
Τα μετόχια Αγίου Νικολάου και Χριστού
Πατήστε για μεγέθυνση

Πάνω στα καλντερίμια αυτά εξελίσσεται η κυκλική διαδρομή Μονή Λειμώνος - Μετόχι Αγίων Αναργύρων - Δάφια - Μονή Μυρσινιώτισσας - Μονή Λειμώνος. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή πορεία που παρόλο το χαμηλό υψόμετρο και τα εν γένει εξανθρωπισμένα τοπία που διασχίζει, προσφέρει μια εξαιρετική πεζοπορική εμπειρία.

Η πορεία ξεκινά από την είσοδο της μονής Λειμώνος και αρχικά ακολουθεί τοπικά δρομάκια. Μπαίνουμε σε ιδιωτικό ελαιώνα, τον οποίο διατρέχουμε με αγροτικό δρομάκι. Ήδη στο τέλος του ελαιώνα, συναντάμε τον παλιό πετρόστρωτο δρόμο που οδηγούσε στο μετόχι Αγίων Αναργύρων, το μεγαλύτερο δορυφόρο της μονής. Το καλντερίμι χάνει ύψος ομαλά και μας φέρνει στο μεγάλο συγκρότημα των Αγίων Αναργύρων. Πίσω από τον περίβολο και γύρω από το καθολικό υψώνονται ο ξενώνας και τα πολυάριθμα βοηθητικά κτίρια του σημαντικού αυτού αγροτικού πυρήνα.

Μονές Λειμώνος και Μυρσινιώτισσας: Στο καλντερίμι από τη μονή Μυρσινιώτισσας προς τη μονή Λειμώνος
Μονές Λειμώνος και Μυρσινιώτισσας
Στο καλντερίμι από τη μονή Μυρσινιώτισσας προς τη μονή Λειμώνος
Από το μετόχι θα κινηθούμε προς το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου και μετά με καλό πέτρινο μονοπάτι θα φτάσουμε στον κάμπο της Δάφιας. Θα πάμε στο χωριό από χωματόδρομους, στο όριο του κάμπου και των λόφων της στερεοποιημένης λάβας που τον περιβάλουν.
Μονές Λειμώνος και Μυρσινιώτισσας: Το εντυπωσιακό κωδωνοστάσιο του ενοριακού ναού
Μονές Λειμώνος και Μυρσινιώτισσας: Το εντυπωσιακό κωδωνοστάσιο του ενοριακού ναού της Δάφιας
Διασχίζουμε τη Δάφια από δρομάκια και φτάνουμε στη νεότερη εκκλησία της Αγίας Φωτεινής. Με δρομάκι θα περάσουμε πάνω από την άξονα του νέου και υπό κατασκευή οδικού άξονα της δυτικής Λέσβου και θα συνεχίσουμε σε ωραίο μονοπάτι, πάλι στο όριο των πετρόλοφων και των γεωργικών γαιών. Το μονοπάτι μας φέρνει κάτω από τη μονή Μυρσινιώτισσας. Ανεβαίνουμε μέχρι τη μονή με τσιμεντόδρομο. Μονές Λειμώνος και Μυρσινιώτισσας
Μονές Λειμώνος και Μυρσινιώτισσας
Η μονή Μυρσινιώτισσας
Πατήστε για μεγέθυνση
Από τη μονή Παναγίας Μυρσινιώτισσας συνεχίζουμε σε χωματόδρομο που οδηγεί στο μετόχι του Χριστού. Κάτω από εκκλησάκι, αφήνουμε το δρόμο, περνάμε από ρεματιά, όπου βλέπουμε παλιά, γκρεμισμένη πέτρινη γέφυρα και μπαίνουμε στο τελευταίο τμήμα καλντεριμιού. Πρόκειται για ένα απλό τεχνικά, αλλά εντυπωσιακών διαστάσεων παλαιότατο δρόμο, που περνά από το μετόχι Αγίου Νικολάου και καταλήγει πάνω από τη μονή Λειμώνος, όπου χάνεται κάτω από το νεότερο οδικό δίκτυο. Κατηφορίζουμε στη μονή Λειμώνος από τοπικό άσφαλτο, περνώντας ανάμεσα από τα αναρίθμητα ναΰδριά της. Στη μονή θα βρούμε νερό και πινακίδα με πληροφορίες.

Σήμανση

Πινακίδες και σημάδια

Μονές Λειμώνος και Μυρσινιώτισσας
Η όδευση της διαδρομής είναι πολύ απλή και η σήμανση, με τα τυπικά κόκκινα τετράγωνα σημάδια, είναι αρκετά συνεπής. Σε όλες τις διακλαδώσεις υπάρχουν πινακίδες κατεύθυνσης, ενώ θα βρείτε και πολύ κατατοπτιστικές πληροφοριακές πινακίδες στα σημεία πολιτισμικού ενδιαφέροντος.
Γενικά πρόκειται για μια πορεία όπου δεν θα έχετε πρόβλημα προσανατολισμού.

Επισημάνσεις και χρήσιμα

Νερό στη διαδρομή

Μονές Λειμώνος και Μυρσινιώτισσας
Νερό θα βρείτε στη μονή Μυρσινιώτισσας, τη μονή Λειμώνος (βρύση εντός της εξωτερικής πύλης) και τη Δάφια (κρήνη στη νότια είσοδο).
Η κεντρική κρήνη της μονής Μυρσινιώτισσας είναι πολύ παλιά και φέρει επιγραφή με αραβικά στοιχεία.
Η αντίστοιχη παλιά κρήνη στη μονή Λειμώνος δεν έχει νερό. Στο μετόχι των Αγίων Αναργύρων, στο κέντρο του συγκροτήματος, θα δείτε το παλιό πηγάδι με την χειροκίνητη καταθλιπτική αντλία.

Γεώτοποι

Ηφαιστειακό κροκαλλοπαγές

Μονές Λειμώνος και Μυρσινιώτισσας
Το κροκαλοπαγές είναι ένα συσσωμάτωμα από κροκάλες, δηλαδή ευμεγέθεις λίθους, και συγκρολλητική ουσία, που μπορεί να είναι προϊόν μηχανικής αποσάθρωσης του ίδιου υλικού.
Στην περίπτωση των ηφαιστειακών πετρωμάτων, οι κροκάλες προέρχονται από περισσότερο ή λιγότερο αποστρογγυλωμένους ηφαιστειακούς μύδρους και η συγκολλητική ουσία από λεπτόκοκκα στοιχεία του υλικού της λάβας.

Φύση

Παρόχθια βλάστηση

Μονές Λειμώνος και Μυρσινιώτισσας
Οι ρεματιές έχουν έντονη παρουσία στο τοπίο της Λέσβου. Aνάμεσα στις εν γένει άνυδρες πλαγιές των ηφαιστειακών πετρωμάτων, που συνήθως είναι καλυμένες με φρύγανα, οι ρεματιές προβάλλονται έντονα χάρη στη σειρά από πλατάνια (Platanus orientalis) και λεύκες (Populus alba).
Από πιο κοντά θα δούμε ότι οι πιο ομαλές κοίτες είναι στρωμένες με αμμώδη και αμμοχαλικώδη υλικά και είναι κατάφυτες από ιτιές (Salix alba), πικροδάφνες (Nerium oleander) και λιγαριές (Vitex agnus-castus).

Το καλοκαίρι, οι ρεματιές, που έχουν καθαρά χειμαρρική συμπεριφορά, δεν έχουν νερό. Κατά τόπους υπάρχουν τμήματα βαθύτερης κοίτης, όπου μέσα στα χαλαρά υλικά λιμνάζει λίγο νερό. Εκεί η πυκνότητα των υδρόφιλων ειδών, όπως τα πλατάνια και οι λεύκες, είναι μεγαλύτερη: το φθινόπωρο, τα σημεία αυτά μοιάζουν σαν πυρωμένα νησιά μέσα στις άχρωμες πλαγιές.

Βλάστηση: Πευκοδάσος. Ελαιώνες, εγκαταλελειμένες γεωργικές εκτάσεις. Μεσογειακός θαμνώνας.

Χλωρίδα: Χλωρίδα του πευκοδάσους της Λέσβου. Φυτά του θαμνώνα.

Πανίδα: Πουλιά του πευκοδάσους. Κοινά ημερόβια και νυκτόβια αρπακτικά, πουλιά του θαμνώνα. Κουνάβι, αλεπού. Ερπετά της Λέσβου.

Πολιτισμός

Μονή Λειμώνος

Μονές Λειμώνος και Μυρσινιώτισσας
Η μονή Λειμώνος ιδρύθηκε στους βυζαντινούς χρόνους. Παρήκμασε και διαλύθηκε στα τέλη του 15ου αι. για να ανασυγκροτηθεί τον επόμενο αιώνα από τον επίσκοπο Μηθύμνης Ιγνάτιο.
Το κτιριακό συγκρότημα αποτελείται ένα εξωτερικό σύνολο μεγαλοπρεπών οικοδομημάτων, που εντάσσονται στην ανατολική είσοδο του καθευατό περιβόλου. Το καθολικό που βρίσκεται στον εσωτερικό περίβολο είναι τρίκλιτη βασιλική με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος και ενσωματωμένα πέντε παρεκκλήσια. Χτίστηκε το 1795 στη θέση του παλαιότερου καθολικού και κοσμείται με αγιογραφίες των αρχών του 19ου αι. Παλαιότερα αγιογραφικά έργα, του 16ου αι., σώζονται στο ναό του κοιμητηρίου, που βρίσκεται εκτός του περιβόλου της μονής.
Σε χώρους της μονής φυλάσσονται δείγματα εκκλησιαστικής εικονογραφίας, κεντητικής, και άλλων τεχνουργημάτων, καθώς μεγάλης αξίας έγγραφα και βιβλία.
Η μονή δεν κατοικείται, διατηρείται ωστόσο σε άριστη κατάσταση.

Σύνδεση με άλλες διαδρομές

Συνδέσεις με τα τοπικά κέντρα

Μονές Λειμώνος και Μυρσινιώτισσας
Η σηματοδοτημένη διαδρομή έχει δύο παρακλάδια, που τη συνδέουν με την Καλλονή και το δρόμο Καλλονής-Μολύβου:

- Νότια της Δάφιας, χωματόδρομος και άσφαλτος οδηγούν στην Καλλονή.
- Από τη μονή Μυρσινιώτισσας, ένα ωραίο καλντερίμι κατηφορίζει προς τον ασφαλτόδρομο Καλλονής-Μολύβου.

Στο διπλανό χάρτη φαίνεται η όδευση της κύριας διαδρομής (κόκκινο σύμβολο) και οι δύο συνδέσεις (πράσινο σύμβολο).

Εξυπηρετήσεις

Δάφια: Ταβέρνα και καφέ. Μικρά εμπορικά καταστήματα.
Καλλονή: Πλήρης αγορά όλων των ειδών. Εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ. Ξενοδοχεία, νοικιαζόμενα δωμάτια. Κέντρο Υγείας.