Εισαγωγή στα Γεράνεια

Γεράνεια

Γεράνεια όρη, η δυτική όψη. Στα δεξιά, η Πέτρα Περαχώρας

Τα Γεράνεια Όρη (ψηλότερη κορυφή Μακρυπλάγι, 1.351 m) εκτείνονται από τα Μέγαρα μέχρι το Λουτράκι και περιβάλλονται από το Σαρωνικό, τον Κορινθιακό και τον κόλπο των Αλκυωνιδών. Στα δυτικά σβήνουν με χαμηλότερους αλλά απόκρημνους όγκους στο Ακρωτήρι Μελαγκάβι.

Το όνομα του βουνού προέρχεται, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, από τα πουλιά γερανοί, γιατί στον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα, ο Μέγαρος, γιος του Δία και της νύμφης Σιθνίδας, για να σωθεί κολύμπησε προς τις κορυφές του βουνού οδηγούμενος από τις κραυγές των γερανών που πετούσαν από επάνω του.

Τα Γεράνεια είναι κατάφυτα από πεύκα, ενώ τα ψηλότερα σημεία τους σκεπάζονται από έλατα. Η θαμνώδης βλάστηση είναι πλούσια και έχουν καταγραφεί 950 είδη και υποείδη φυτών, πολλά από αυτά σπάνια ή ενδημικά της Ελλάδας ή της Αττικής. Η περιοχή έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευμένων Περιοχών (Natura 2000).

Εκτός από το κυρίως βουνό, άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία της περιοχής είναι ο Αρχαιολογικός χώρος Ηραίου, τα πολυάριθμα μοναστήρια κοντά στο Λουτράκι και ο Φάρος Μελαγκάβι.

Ο πληρέστερος οδηγός περιήγησης στην περιοχή είναι η εφαρμογή Γεράνεια topoGuide, που περιλαμβάνει 13 πεζοπορικές, 3 γεωλογικές και 2 ποδηλατικές διαδρομές, ενώ περιέχει επίσης και τις διαδρομές των αγώνων ορεινού τρεξίματος.
Οι διαδρομές πλαισιώνονται από αναλυτικές περιγραφές, φωτογραφίες και τα σημεία ενδιαφέροντος της άμεσης γειτονίας τους. Η εφαρμογή αναγνωρίζει την πλησιέστερη διαδρομή και προτείνει στον χρήστη να τον καθοδηγήσει ενεργητικά κατά μήκος της.