Αρχαίοι οικισμοί και οχυρώσεις στα Γεράνεια

Αρχαίοι οικισμοί
και οχυρώσεις στα Γεράνεια

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Η αρχαία ιστορία της περιοχής των Γερανείων είναι συνδεδεμένη με τον ρόλο και την ακμή δύο μεγάλων πόλεων, των Μεγάρων και της Κορίνθου.

Η περιοχή βόρεια του Ισθμού και μέχρι την Μεγαρίδα, που λεγόταν Περαία ή Πείραιον, ήταν ζώνη εξαιρετικά σημαντική για την επικοινωνία της Κορίνθου με την Αττική και τη Βοιωτία. Αν και η περιοχή ανήκε αρχικά στους Μεγαρείς, οι Κορίνθιοι ίδρυσαν οικισμούς στην μεθοριακή ζώνη και μεγάλο μέρος της περιοχής βρισκόταν συνήθως κάτω από τον έλεγχο τους.

Ο σπουδαιότερος από τους οικισμούς της Κορινθιακής ζώνης επιρροής βρισκόταν στον Ασπρόκαμπο, ανάμεσα στην Περαχώρα και τα Στραβά. Στην Περαχώρα και τον μικρό κάμπο στα ΝΔ της βρέθηκαν άφθονα λείψανα προϊστορικής κατοίκησης καθώς και τμήματα της ακρόπολης της αρχαίας Περαίας, κυρίως των ιστορικών χρόνων, με δεξαμενές, ενώ κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου βρέθηκαν λείψανα οχυρωματικού περιβόλου του 5ου-4ου αι. π.Χ.

Γεράνεια topoguide
Γεράνεια topoguide: Ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου

Κοντά στο αρκωτήρι Μελαγκάβι ιδρύθηκε τον 8ο αι. π.Χ. μεγάλο ιερό της Ήρας Ακραίας-Λιμενίας. Το ιερό έφτασε στη μέγιστη ακμή του τον 6ο αι. και απέκτησε πλήθος κτισμάτων και βοηθητικών λειτουργιών. Ο ναός της Ήρας είναι δωρικού ρυθμού και βρίσκεται μπροστά στο μικρό λιμάνι. Ανατολικά του ναού βρισκόταν στοά και η αγορά.

Γεράνεια topoguide
Γεράνεια topoguide: Τμήμα της ακρόπολης των αρχαίων Παγών

Μια ακόμα σημαντική μεγαρική πόλη, οι αρχαίες Παγές ή Πηγές, υπήρξε στρατηγικό επίνειο των Μεγαρέων στον Κορινθιακό κόλπο. Η ακρόπολη της πόλης καταλάμβανε ψηλό πλάτωμα με φυσική προστασία από κάποιες πλευρές, με ισχυρή οχύρωση στην ανατολική πλευρά, ενώ από τη βόρεια άκρη ξεκινούσαν τείχη που κατέληγαν στη θάλασσα, προστατεύοντας το αρχαίο λιμάνι.

Γεράνεια topoguide

Φωτογραφίες και περιγραφές αρχαίων οικισμών, ιερών και οχυρώσεων της ευρύτερης περιοχής των Γερανείων περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Γεράνεια topoguide.

Η εφαρμογή Γεράνεια topoguide είναι διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android από το Play Store.

Η εφαρμογή Γεράνεια topoguide είναι επίσης διαθέσιμη ως αγορά μέσα στην εφαρμογή (in-app-purchase) στην εφαρμογή Topoguide Greece, σχεδιασμένη ειδικά για συσκευές iOS (iPhone και iPad), που δίνει πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές των επιμέρους περιοχών της Ελλάδας.

Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει το σημείο ενδιαφέροντος.