Τα μονοπάτια των Γερανείων

Τα μονοπάτια των Γερανείων

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Τα Γεράνεια, όντας μόλις λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από την Αθήνα, προσφέρουν έναν μοναδικό συνδυασμό πεζοπορικού πεδίου και εκδρομικής ευκαιρίας.

Οι πεζοπορικές προτάσεις των Γερανείων περιλαμβάνουν παράκτιες διαδρομές στον κόλπο των Αλκυονιδών, αναβάσεις και διασκελισμούς στο δυτικά Γεράνεια, με βάση το Λουτράκι, την Περαχώρα ή τα Πίσια και διασχίσεις στο ανατολικό συγκρότημα, με επίκεντρο το Πράρθι και το Μακρυπλάγι.

Ηραίο-Μελαγκάβι

Γεράνεια topoguide
Γεράνεια topoguide: Στις ακτές του κόλπου των Αλκυονιδών, στη διαδρομή Στέρνα-Ηραίο

Το πιο ξεχωριστό δώρο της περιοχής στον επισκέπτη της είναι οι παράκτιες πορείες από τη λίμνη Βουλιαγμένη μέχρι το φάρο Μελαγκάβι. Το ίδιο το τοπίο, η ταραγμένη ακτογραμμή - κατάστικτη από γεωλογικές μαρτυρίες - οι διαδοχικοί αρχαιολογικοί χώροι και, ως επιστέγασμα, οι γαλήνιες εικόνες από το ακρωτήρι και το φάρο, προσφέρουν στον πεζοπόρο μια καθαρά νησιώτικη νότα - κάτι σαν χερσαίο κυκλαδίτικο τρίπτυχο με θάλασσα, βουνό και πολιτισμό.

Πάνω από το Λουτράκι και γύρω στις Ντουσκιές

Γεράνεια topoguide
Γεράνεια topoguide: Στη διαδρομή Κίτρινο Τεράγωνο (μομή Οσίου Παταπίου-Πίσια)

Το πιο ενδιαφέρον πεζοπορικό πεδίο των Γερανείων είναι τα δυτικά βουνά του συγκροτήματος, δηλαδή η μικρή κορυφογραμμή Παλιοβούνα-Πίντιζα-Πέτρα Περαχώρας και οι δύο Ντουσκιές. Στην ενότητα αυτή, τα μονοπάτια είναι πιο καθαρά, πιο καλά σηματοδοτημένα και περπατιώνται περισσότερο. Ο ΕΟΣ Λουτρακίου, που οργάνωσε και συντηρεί τις διαδρομές, υλοποίησε μια κωδικοποίηση με τέσσερα χρώματα και δύο σύμβολα: έτσι προκύπτουν τέσσερις διαδρομές με τετράγωνο σύμβολο (Μπλε, Κίτρινο, Κόκκινο και Πράσινο Τετράγωνο) και μια με τρίγωνο (Κίτρινο Τρίγωνο).

Η πιο προφανής αφετηρία για την ενότητα αυτή είναι το Λουτράκι, αλλά μπορεί να ξεκινήσει κανείς και από τα Πίσια ή το Σχίνο.

Θυμηθείτε ότι μέρος της περιοχής κάηκε πρόσφατα, άρα μπορεί να βρείτε πεσμένους κορμούς στο μονοπάτι, ενώ και η σήμανση υπέστη σημαντικές απώλειες. Επίσης, τα σημάδια σε όλες τις διαδρομές είναι συχνά ξεθωριασμένα και κατά τόπους αραιά. Μην διστάσετε να γυρίσετε λίγο πίσω και να ξαναπιάσετε τον ντορό της πορείας: λίγο πιο κάτω θα ξαναβρείτε τα σημάδια και το πατημένο ίχνος του μονοπατιού.

Γεράνεια topoguide
Γεράνεια topoguide: Στη διάσχιση από Λάκκα Τζαραβή προς κορυφή Μακρυπλάγι

Το ανατολικό συγκρότημα των Γερανείων δείχνει πολύ λιγότερο "πεζοπορικό": ο αμφίσημος όγκος του Μακρυπλαγιού, απόκρημνος, σχεδόν αδιάβατος στα δυτικά και πολύ ομαλός, χαρακωμένος από δρόμους στα ανατολικά, αποθαρρύνει τον πεζοπόρο. Ακόμα και η ομαλή οφιολιθική ράχη που συνέδεει το Μακρυπλάγι με τη Λάκκα Τζαραβή, δεν φαίνεται "ορεκτική".

Ωστόσο, οι τέσσερις πορείες που προτείνουμε εδώ έχουν η καθεμία το χαρακτήρά της και τα χαρίσματά της. Εν τέλει, η ράχη από τη Λάκκα Τζαραβή στο Μακρυπλάγι είναι μια αέρινη, πραγματικά ορειβατική, περιπέτεια και η κυκλική πορεία από το Πράρθι στις Τρεις Πόρτες και πίσω στο Πράρθι μέσω Ντάρτιζας περιβάλλεται από ενδιαφέροντα τοπία. Τέλος, οι δύο αναβάσεις από το Δερβένι, με προορισμούς τον πύργο του ΟΤΕ και την πηγή Γκούρα, αντίστοιχα, περιλαμβάνουν αναγκαστικά ένα μεγάλο τμήμα χωματόδρομου, αλλά χαρίζουν άπλετη θέα στα τριγύρω ορεινά και θαλάσια τοπία.

Γεράνεια topoguide
Γεράνεια topoguide: Μέρος των διαδρομών μπορούν να αξιοποιηθούν και ως μικρές πεζοπορίες κοντά στο Λουτράκι

Τονίζουμε ότι τα μονοπάτια της περιοχής σηματοδοτήθηκαν και αναδείχθηκαν χάρις στην άοκνη προσπάθεια των φίλων των Γερανείων, όπως ο Ορειβατικός Σύλλογος Λουτρακίου, που συντηρεί αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα πεζοπορικών διαδρομών, κυρίως στο δυτικό συγκρότημα.

Παράλληλα, κάθε μήνα γίνονται ομαδικές αναβάσεις, διασχίσεις ή εκδηλώσεις από συλλόγους, ομάδες ή ειδικευμένα γραφεία. Ωστόσο, λείπει η οργανωμένη παρέμβαση από τους τοπικούς ή κεντρικούς φορείς, που θα επέτρεπε την ανάπτυξη ενός πραγματικού και πολύπλευρου πεζοπορικού προϊόντος.

Γεράνεια topoguide

Ο πληρέστερος πεζοπορικός οδηγός για την περιοχή είναι η εφαρμογή Γεράνεια topoguide.

Η εφαρμογή Γεράνεια topoguide είναι διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android από το Play Store.

Η εφαρμογή Γεράνεια topoguide είναι επίσης διαθέσιμη ως αγορά μέσα στην εφαρμογή (in-app-purchase) στην εφαρμογή Topoguide Greece, σχεδιασμένη ειδικά για συσκευές iOS (iPhone και iPad), που δίνει πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές των επιμέρους περιοχών της Ελλάδας.

Η εφαρμογή περιλαμβάνει όλες τις πεζοπορικές διαδρομές των Γερανείων - μαζί με διαδρομές εξερεύνησης της φύσης, γεωλογικές διαδρομές, διαδρομές ποδηλάτου βουνού και ορεινού τρεξίματος.
Όλες οι διαδρομές πλαισιώνονται από αναλυτικές περιγραφές, φωτογραφίες και τα σημεία ενδιαφέροντος της άμεσης γειτονίας τους. Η εφαρμογή αναγνωρίζει την πλησιέστερη διαδρομή και προτείνει στον χρήστη να τον καθοδηγήσει ενεργητικά κατά μήκος της.