Ορχιδέες της Πάρνηθας

Ορχιδέες της Πάρνηθας

Κείμενο και φωτό: Τ. Αδαμακόπουλος

Πάρνηθα topoguide
Πάρνηθα topoguide: Oprhys speculum

Η σχετικά μεγάλη έκταση του ορεινού όγκου της Πάρνηθας και η αξιόλογη ποικιλία βιοτόπων συνεπάγεται και αντίστοιχη σημαντική διασπορά και ποικιλία στα είδη ορχιδέας που συναντούμε εδώ.

Πάρνηθα topoguide
Πάρνηθα topoguide: Epipactis helleborine

Αντίθετα απ’ ό,τι συμβαίνει στα άλλα δύο μεγάλα βουνά του λεκανοπεδίου, τον Υμηττό και την Πεντέλη, οι σημαντικές σε εξάπλωση και ποιότητα δασικές εκτάσεις της Πάρνηθας και οι πολυάριθμες ρεματιές της ευνοούν την εμφάνιση πιο απαιτητικών σε σκιά και υγρασία ορχιδεών, όπως αυτές των γενών Cephalanthera και Epipactis: και τα τρία ευρείας εξάπλωσης κεφαλάνθηρα (Cephalanthera damasonium, Cephalanthera rubra, Cephalanthera longifolia) θα παρουσιαστούν αργά ή γρήγορα μπροστά στον τακτικό περιπατητή της Πάρνηθας, ενώ οι σπανιότερες και ιδιαίτερες σε εμφάνιση επιπακτίδες (Epipactis helleborine, Epipactis microphylla) δεν έχουν καταγραφεί αλλού στην Αττική. Στους ίδιους δασικούς βιοτόπους θα συναντήσουμε και το εντυπωσιακό και σπάνιο Himantoglossum jankae.

Πάρνηθα topoguide
Πάρνηθα topoguide: Orchis provincialis

Στη ζώνη μετάβασης μεταξύ των δασικών ενδιαιτημάτων και του ξηρού θαμνώνα θα βρούμε ορχιδέες με μεγαλύτερη πλαστικότητα σε οικολογικές απαιτήσεις, όπως η Orchis provincialis, η μοναδική Orchis anthropophora, η κομψότατη Neotinea tridentata κ.α.

Πάρνηθα topoguide
Πάρνηθα topoguide: Ophrys aesculapii

Οι πετρώδεις και συχνά απότομες πλαγιές της νότιας και δυτικής πλευράς του ορεινού όγκου, που καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από χαμηλό Μεσογειακό θαμνώνα και φρύγανα, είναι οι πλέον κατάλληλες θέσεις για τις ορχιδέες των ξηρών βιοτόπων. Το γένος Ophrys εκπροσωπείται από τουλάχιστον 12 είδη, με είδη όπως η Ophrys aesculapi και η Ophrys cinereophila να ξεχωρίζουν ως σπανιότερα. Κατά τα άλλα, οι σχετικά συνηθισμένες αλλά κομψότατες Orchis italica, Orchis pauciflora, Anacamptis pyramidalis κ.α. συνοδεύουν τις ανοιξιάτικες περιηγήσεις μας στις πλαγιές και λάκες των μεσαίων υψομέτρων της Πάρνηθας.

Οι ορχιδέες της Πάρνηθας

Φωτογραφίες και περιγραφές ειδών ορχιδέας της Πάρνηθας, σπάνιων και κοινών, περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Πάρνηθα topoguide.

Η εφαρμογή Πάρνηθα topoguide είναι διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android από το Play Store.

Η εφαρμογή Πάρνηθα topoguide είναι επίσης διαθέσιμη ως αγορά μέσα στην εφαρμογή (in-app-purchase) στην εφαρμογή Topoguide Greece, σχεδιασμένη ειδικά για συσκευές iOS (iPhone και iPad), που δίνει πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές των επιμέρους περιοχών της Ελλάδας.

Η εφαρμογή Πάρνηθα topoguide καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει την περιοχή-τύπο του φυτού.

Η εφαρμογή παρέχει επίσης οδηγίες πλοήγηση κατά μήκος των χλωριδικών διαδρομών. Καθώς ο πεζοπόρος πλησιάζει τη θέση ενός φυτού, η εφαρμογή ενεργοποιεί το αντίστοιχο λήμμα από τον οδηγό, δημιουργώντας έτσι μια ζωντανή διαδικασία μύησης στη φύση του βουνού.