Ανακαλύψτε το Ζαγόρι

Ζαγόρι: το τρίτοξο γεφύρι του Πλακίδα

Το Ζαγόρι είναι αναμφίβολα ένας από τους κορυφαίους ορεινούς προορισμούς της χώρας μας, ένα ζωντανό μουσείο αρχιτεκτονικής, πρακτικών και παραδόσεων και ταυτόχρονα ένας θησαυρός φυσικών τοπίων και βιοποικιλότητας. Το τοπίο και η άγρια ζωή προστατεύονται ήδη εδώ και δεκαετίες κάτω από το καθεστώς του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, το οποίο διευρύνθηκε ως Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου. Πιό πρόσφατα, η περιοχή εντάχθηκε στο Γεωπάρκο Βίκου - Αώου. Τέλος, οι οικισμοί και το ανθωπογενές τοπίο είναι προφυλαγμένα από αλλοιώσεις ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '70.
Με τη φροντίδα των Ζαγορίσιων και με τις ευκαιρίες που προσέφερε ο τουρισμός, τα Ζαγοροχώρια διατήρησαν την αυθεντική εικόνα του ορεινού παραδείσου, χαρίζοντας στον επισκέπτη απρόσμενες εικόνες και εμπειρίες. Ο πεζοπόρος θα βρει εδώ ένα πλέγμα από παλιά, αρχέγονα, μονοπάτια και καλντερίμια που είτε συνδέουν τα χωριά, είτε διασχίζουν τους μεγάλους ορεινούς όγκους, συγκλίνοντας στο Καταφύγιο της Αστράκας. Τα περισσότερα είναι καλά σημασμένα, ενώ κυκλοφορούν καλοί χάρτες και πεζοπορικοί οδηγοί.

Ο όγκος της Τύμφης είναι κατάσπαρτος από γεωλογικά ενδιαφέροντα, με προεξάρχοντα τα μεγάλα βάραθρα και τα φαράγγια. Ανάμεσα στα φαράγγια ξεχωρίζουν το φαράγγι της Νεφέλης, το φαράγγι του Βραδέτου, το φαράγγι της Κλεινωνιάς και το φαράγγι του Τοίχου.

Μία από τις δραστηριότητες που είναι σε πλήρη επέκταση στο Ζαγόρι είναι το Zagori Race, που προσελκύει χιλιάδες δρομείς κάθε χρόνο. Στο πλαίσιο της ετήσιας διοργάνωσης, εκτελούνται 4 διαδρομές, μήκους 80, 42, 21 και 10 χλμ.